Στο σπίτι περίπου 4 στους 10 μικρούς μαθητές του Έβρου                       

Στο 30-40% ο μέσος όρος των απουσιών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού, λόγω της έξαρσης της γρίπης
Ομαλοποιείται η κατάσταση σε γυμνάσια και λύκεια – Αυστηρά μέτρα καθαριότητας και υγιεινής σε όλα τα σχολεία

 Της Κικής Ηπειρώτου

Περίπου 4 στους 10 μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων του νομού Έβρου παραμένουν τις ημέρες αυτές στο σπίτι, είτε επειδή ασθενούν από την εποχική γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση, είτε για προληπτικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, στα γυμνάσια και τα λύκεια, μετά από μία περίοδο με μεγάλο αριθμό μαθητών που απουσίαζαν λόγω ασθένειας, η κατάσταση φαίνεται πως ομαλοποιείται.

Μέχρι στιγμής, μόνο κάποιες δομές της Σαμοθράκης χρειάστηκε να κλείσουν εντελώς λόγω μαζικών απουσιών των μαθητών. Τα υπόλοιπα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου λειτουργούν κανονικά, αν και με αρκετές απουσίες.

Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» ο αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ουζούνης σημείωσε πως αυτή την περίοδο το ποσοστό απουσίας των μαθητών, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40%.

«Σε κάποια σχολεία το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο, ενώ σε άλλα μεγαλύτερο. Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές μένουν στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι ασθενούν. Κάποιοι γονείς επιλέγουν να τα κρατήσουν σπίτι προκειμένου να τα προφυλάξουν», τόνισε ο κ. Ουζούνης, επισημαίνοντας πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία της Πρωτοβάθμιας με τους Δήμους, τη Διεύθυνση Υγείας και τις διευθύνσεις των σχολείων. Ακόμη, όπως τόνισε, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση όλων των κανόνων ατομικής υγιεινής, αλλά και καθαριότητας των σχολικών χώρων, με καθημερινή και σχολαστική απολύμανσή τους.

Αναφορικά με το αν ο ίδιος θυμάται άλλη σχολική περίοδο με τόσες πολλές απουσίες λόγω εποχικής γρίπης, ο κ. Ουζούνης υπογραμμίζει πως κάθε χρόνο τα κρούσματα είναι πολλά, ωστόσο συνήθως «απλώνονται» σε μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο, σε αντίθεση με τη φετινή χρονιά που υπήρξαν περισσότερα κρούσματα σε πολύ μικρό διάστημα. Πάντως, ο ίδιος συνιστά ψυχραιμία, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Άλλωστε, με τη σωστή προφύλαξη και τήρηση των κανόνων υγιεινής θα πρέπει να πορευθούν όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί τουλάχιστον ως τον Μάρτιο, που θα συνεχιστεί η έξαρση των ιώσεων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

 

Μειώνεται ο αριθμός των απουσιών στη Δευτεροβάθμια

Σε φάση ομαλοποίησης βρίσκεται η κατάσταση με την εποχική γρίπη στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας σε όλο τον Έβρο. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στέργιο Αποστολακούδη, ένα διάστημα με αρκετές απουσίες τόσο σε γυμνάσια, όσο και σε λύκεια, πλέον, όμως, οι μαθητές, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, έχουν επανέλθει στις τάξεις τους. Άλλωστε, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου παιδείας, δεν προβλέπεται για τη Δευτεροβάθμια κλείσιμο σχολικών μονάδων, αλλά η αυστηρή εφαρμογή όσων προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής.

«Έχουμε ενημερώσει όλες τις σχολικές μονάδες, με εγκυκλίους, ώστε να προλαμβάνουν ορισμένα ζητήματα, και να μην τα λύνουμε με κλείσιμο σχολείων. Το προηγούμενο διάστημα, είχαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών που απουσίαζαν. Πλέον, έχει αρχίσει να μειώνεται αυτός ο αριθμός», επισήμανε ο κ. Αποστολακούδης.

Αναφορικά με τις απουσίες των μαθητών, διευκρίνισε, πως σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας,  οι απουσίες ως και 5 ημερών, λόγω γρίπης, που θα γίνουν από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο, και θα συνοδεύονται από το αντίστοιχο δικαιολογητικό, από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό, θα καταγράφονται, αλλά δεν θα προσμετρώνται στο τελικό σύνολο των απουσιών του κάθε μαθητή.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο