Στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα-Τουρκία

Στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών

Στον… δρόμο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας κινείται ήδη η κυβέρνηση παρά τη μικρή αναβολή της Συνόδου Κορυφής για τις αρχές Οκτώβρη. Η χθεσινή ημέρα ήταν όπως αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή. Τα μηνύματα προς την γειτονική χώρα ήταν άλλωστε σαφή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει εξαρχής ότι είναι η Τουρκία που πρέπει με την στάση της να αποδείξει αν συναινέσει στην πρόσκληση για τις διερευνητικές επαφές – «είτε σήμερα, είτε μετά από κάποιες μέρες», εξηγούσε νωρίς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Λίγο αργότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την διεξαγωγή διερευνητικών επαφών. Οι συνομιλίες, που μένει να αποσαφηνιστεί αν θα ξεκινήσουν πριν ή μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί; Διότι ο 60ς γύρος είχε γίνει στην Αθήνα. Ο 61ος γύρος είναι λοιπόν προ των πυλών με την Αθήνα να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα στο τραπέζι, πέραν του μοναδικού για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Ο κ. Πέτσας ανέλαβε μάλιστα να υπενθυμίσει στην αντίπερα όχθη ότι «αν δεν  βρεθεί λύση ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό για το Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα  δεκαετιών.

Είναι πασιφανές ότι κρίσιμο ρόλο για την έναρξη των  διερευνητικών επαφών έπαιξε το τελευταίο 24ωρο η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του κ. Σαρλ Μισέλ, της Προεδρεύουσας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Προέδρου της Τουρκίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή της Συνόδου (λόγω κρούσματος κορονοϊού στους κόλπους του Συμβουλίου που ανάγκασαν σε καραντίνα τον κ. Μισέλ) εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ροή των πραγμάτων. Το σίγουρο είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε αναλυτική συζήτηση για τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου και εν όψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ( οποίος είχε επίσης στείλει εγκαίρως ξεκάθαρα μηνύματα).

Η Αθήνα δηλώνει πανέτοιμη για τις διερευνητικές επαφές εδώ και παρά πολύ καιρό επαναλαμβάνοντας κάθε φορά «εφόσον υπάρχει η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Είχε δε ορίσει και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής  ομάδας, τον Έλληνα Πρέσβη, κ. Παύλο Αποστολίδη, έναν διπλωμάτη  με  τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό.

Η εκτίμηση εν τω μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά και στο κλίμα εν΄ όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε  όταν έγινε φανερό πως η Ευρώπη θα είναι αποφασιστική και θα ενεργοποιούσε κυρώσεις- οι οποίες θα ήταν χαριστική βολή στην οικονομία της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή.  Γι’ αυτό και οι κυβερνητικοί παράγοντες πρόβλεπαν σε κάθε δημόσια παρέμβασή τους ότι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υιοθετηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία, όπως έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Το θέμα είναι αν και πότε θα ενεργοποιηθούν, αν συνεχίσει την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά η Τουρκία. Ευχόμαστε όλοι να μη συνεχίσει και αυτή η αναδίπλωση που έχει δείξει το τελευταίο διάστημα να μην είναι προσχηματική.  Είναι ένα πολύ κομβικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αδυναμίας, αλλά ένα μήνυμα πυγμής ότι δεν είναι ανεκτές αυτές οι συμπεριφορές. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είτε έμπρακτη, ειλικρινή αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις», έλεγε με νόημα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο