Στην τελική ευθεία για τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης  

Παρά τις καθυστερήσεις λόγω πανδημίας, το χρονοδιάγραμμα για αρχές του 2022 ισχύει ακόμη, ενώ έχουν ήδη φτάσει πολλές αρχαιότητες από την Κομοτηνή, όπως και μέρος των προθηκών   
Πάνω από 8.000 οι επισκέπτες στη συγκινητική έκθεση της Ραιδεστού, που μας «αποχαιρέτησε» και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη
  

Της Κικής Ηπειρώτου 

Κορυφώνεται το επόμενο διάστημα το απαιτητικό και πολύπλευρο έργο της προετοιμασίας της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, το χρονοδιάγραμμα της οποίας, παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα τηρηθεί πιστά και ότι το Μουσείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει στο κοινό τα μόνιμα εκθέματά του, από τις αρχές του 2022.  

Εξάλλου, ήδη από το 2017, το προσωπικό εργάζεται για την προετοιμασία των αρχαιοτήτων, τη συντήρηση, την τεκμηρίωση, τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση των αρχαίων αντικειμένων στις ολοκαίνουριες προθήκες του Μουσείου.  

Εντυπωσιακός ο απολογισμός της πρώτης έκθεσης 

Η πρώτη έκθεση που φιλοξένησε το Μουσείο ανοίγοντας τις πύλες του, τον Μάρτιο του 2018 και μέχρι πριν λίγες μέρες, υπό τον τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη: Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς», έκλεισε τον κύκλο της και οι αρχαιότητες πήραν το δρόμο για το μόνιμο «σπίτι» τους, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.  

Όπως λέει στη «ΓΝΩΜΗ» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου, από τη συγκεκριμένη έκθεση πέρασαν περισσότεροι από 8.000 επισκέπτες, πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και μεγάλες ομάδες του Στρατού.  

«Ήταν μία έκθεση που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, με εξαίρεση τη μεγάλη κάμψη που είχαμε φέτος λόγω του κορωνοϊού. Συγκίνησε τους ντόπιους, αφού πολύς κόσμος έλκει την καταγωγή του από την ανατολική Θράκη». 

 

Ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα 

Το επόμενο διάστημα το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό, καθώς η πανδημία άλλαξε τα σχέδια για την υλοποίηση κάποιων εκθέσεων και δράσεων που είχαν προγραμματιστεί για τους επομένους μήνες.  

«Θα επικεντρωθούμε πλέον στην προετοιμασία της μόνιμης έκθεσης, ώστε να είναι όλα έτοιμα στις αρχές του 2022, ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρχει πια το θέμα της πανδημίας», σημειώνει η κα Τερζοπούλου και υπογραμμίζει: «Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά από την Κομοτηνή των τελευταίων αρχαιοτήτων μεγάλων διαστάσεων. Περνάμε πια στην τελική φάση, με την υλοποίηση του διαγωνισμού για τις προθήκες, ένα τμήμα των οποίων το έχουμε ήδη παραλάβει». 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο