Οι αναλύσεις που γίνονται από το ΤΕΦΑΑ βοηθούν τους αθλητές να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα
Εργασίες συντήρησης πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο κλειστό κολυμβητήριο του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενήσει τόσο τους φοιτητές του Πανεπιστημίου, όσο και τους συλλόγους της πόλης που το χρησιμοποιούν μιας και είναι το μοναδικό που λειτουργεί στη Ροδόπη.
Εδώ και δύο χρόνια όμως, σε συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής αποτελεί προορισμό και για τους κολυμβητές και τις κολυμβήτριες της Εθνικής Ομάδας, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνοντας μάλιστα και το ιστορικό ασημένιο μετάλλιο του Απόστολου Χρήστου (πρώτο εντός πισίνας και πρώτο σε αγώνισμα πισίνας από το 1896 όταν οι κολυμβητικοί αγώνες είχαν διεξαχθεί στο Πασαλιμάνι) στα 200μ ύπτιο στους Ολυμπιακούς του Παρισιού.
Οι κολυμβητές κάνουν μετρήσεις και την αξιολόγηση κολυμβητικής τεχνικής στο Εργαστήριο Υγρού Στίβου του Τμήματος με την αρωγή της ερευνητικής ομάδας του Καθηγητή Βασίλη Γούργουλη, μέσω της εμβιομηχανικής και της κινηματικής ανάλυσης, ώστε να μπορέσουν να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους εκεί που πρέπει, με το ΤΕΦΑΑ να εφαρμόζει στην πράξη την επιστημονική γνώση ετών προς όφελος αυτών των αθλητών, που στο μέλλον αναμένεται να δώσουν ακόμα περισσότερες επιτυχίες και χαρές στους Έλληνες φιλάθλους.
Συντήρηση για να μην υπάρξουν προβλήματα
Οι συντηρήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο, σημείωσε ο κ. Γούργουλης, είναι λίγο μεγαλύτερης έκτασης από την τυπική που γίνεται κάθε χρόνο, ώστε να διορθωθούν προβλήματα, όπως σπασμένα πλακάκια, και να γίνει μια πιο συστηματική συντήρηση του χώρου, που πέρα από τις πανεπιστημιακές δραστηριότητες υποστηρίζει και τους κολυμβητές της Κομοτηνής. Έτσι εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα μπορεί να δοθεί για χρήση τόσο στο ΤΕΦΑΑ, όσο και στους συλλόγους της πόλης.
Ανοδική πορεία για την κολύμβηση
Φιλοξενεί όμως, σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και τα μέλη των εθνικών ομάδων στην κολύμβηση, που έρχονται στο χώρο για να αξιολογήσουν την τεχνική τους, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί. Για να γίνει μια καλή αξιολόγηση, που βασίζεται στην βιντεοσκόπηση των αθλητών κατά την διάρκεια των ασκήσεων τους και κατόπιν αξιολόγηση της κίνησής τους, χρειάζεται καλή ποιότητα νερού, κάτι που συμβαίνει στο κολυμβητήριο του ΤΕΦΑΑ, και αυτό φαίνεται και από την ανταπόκριση που έχουν από τα μέλη της Εθνικής Ομάδας, που τους επισκέπτονται όχι μια, αλλά περισσότερες φορές ο καθένας. Αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα με την ανοδική πορεία που έχει η κολύμβηση στην χώρα μας. Όπως τόνισε ο κ, Γούργουλης, έχουμε μια φουρνιά νέων αθλητών στην Εθνική Ομάδα, που διεκδικούσαν μια πολύ καλή θέση ή και μετάλλιο, όπως κατέκτησε ο Απόστολος Χρήστου.
Οι θέσεις και τα μετάλλια κρίνονται στις λεπτομέρειες, και για να τις διορθώσει πλέον ένα κολυμβητής, χρειάζεται μια επιστημονική υποστήριξη που «διυλίζει τον κώνωπα» όπως τόνισε, με πολύ λεπτομερή ανάλυση για να εντοπιστεί το πρόβλημα από τον αθλητή και να διορθωθεί με τη βοήθεια του προπονητή του. Αυτό είναι κάτι που σε άλλες χώρες αποτελεί δεδομένο, με πολλές εθνικές ομάδες να έχουν μια επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει τους κολυμβητές, και αυτό βρίσκει πλέον εφαρμογή μέσω του ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, το οποία θεραπεύει το συγκεκριμένο αντικείμενο για πάνω από 20 χρόνια, και τώρα έχει την ευκαιρία να το εφαρμόσει στο υψηλότερο επίπεδο.
Επιστημονική πρόοδος στο ΤΕΦΑΑ
Η πραγματοποίηση όμως των μετρήσεων είναι ιδιαίτερα θετική και για τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ, που θα είναι οι αυριανοί γυμναστές και προπονητές στην κολύμβηση, που περνούν στην πισίνα τις γνώσεις που λαμβάνουν μέσα στην πανεπιστημιακή αίθουσα, και έχουν την απόδειξη πως «όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο μπορεί να περάσει στην πράξη και να φέρει αποτελέσματα» σημείωσε, είτε αυτή είναι ένα μετάλλιο, ή μια καλύτερη τεχνική για καλύτερη υγεία ενός αθλητή ή ενός ασκούμενου. Παράλληλα προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τις μετρήσεις και τον τρόπο που αυτές γίνονται. Για αυτό και στις υπάρχουσες τέσσερις κάμερες που έχουν προσέθεσαν ακόμα τρεις, ώστε να μπορούν να κάνουν ακόμα πιο πλήρη ανάλυση της τεχνικής των κολυμβητών.
Επιπλέον συνεχίζουν να αναπτύσσουν και την τεχνογνωσία τους, και οι περίπου 1000 ψηφιοποιήσεις και αναλύσεις τεχνικής που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, τους βοηθούν να βελτιώνονται συνεχώς, εντοπίζοντας πολύ πιο εύκολα το παραμικρό πρόβλημα και λάθος που κάνει ο κολυμβητής.
Συνεχίζεται η συνεργασία με την ομοσπονδία
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι δε πως έχουν πολύ καλή συνεργασία και με όλους τους προπονητές των αθλητών, άνθρωποι που ρωτούν και αναζητούν και μια τέτοια υποστήριξη.
Όλα άλλωστε αποτελούν μια αλυσίδα, και όλοι, αθλητές, προπονητές, φοιτητές και καθηγητές έχουν ένα κοινό στόχο, και όταν βοηθά με την δουλειά του ο ένας τον άλλο, εξελίσσονται όλοι και έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Και αυτές οι προσπάθειες ελπίζουν πως θα έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον, μιας και, όπως τονίζει ο κ. Γούργουλης, πέρα από τα μέλη της Εθνικής Ομάδας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι 23-25 ετών, υπάρχει μια φουρνιά νέων κολυμβητών, στις ηλικίες 16-17, που θα είναι το μέλλον για τους επόμενους Ολυμπιακούς, και ήδη η Ομοσπονδία τους προσέχει αρκετά.
Πηγή : www.paratiritis-news.gr [ https://www.paratiritis-news.gr/athlitika/stasi-gia-tous-ellines-protathlites-kolymvisis-to-kolymvitirio-tou-tefaa-komotinis/ ]