efhmerida1

Π. Γεωργιάδης: «Το Συμβούλιο Κοινότητας Αλεξανδρούπολης έχει απαξιωθεί πλήρως»

Ο σύμβουλος του “Φάρου” κάνει λόγο για «πανηγύρι αδιαφάνειας, προχειρότητας και κακοδιαχείρισης» – Αφορμή για την παρέμβαση το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου

Σε μία σειρά σοβαρών καταγγελιών για τη λειτουργία του Συμβουλίου της Κοινότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης προχώρησε ο σύμβουλος του «Φάρου» Παύλος Γεωργιάδης. Αφορμή, το περιεχόμενο, αλλά και ο χρόνος και τρόπος συζήτησης για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι «το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης ως δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει απαξιωθεί πλήρως, και έχει καταντήσει έρμαιο των αδιαφανών διαδικασιών που έχει επιβάλει ένα στενό κονκλάβιο θεσμικών αλλά και ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ συμβούλων/πολιτευτών/παρατρεχάμενων του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, με πειθήνιο και υποτακτικό του όργανο τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης.

Δεν θα ανέβαζα τους τόνους, όμως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να παρατηρούνται στις σημερινές συνθήκες εξόφθαλμες περιπτώσεις χάλκευσης των αποτελεσμάτων των ψηφοφοριών του Συμβουλίου της Κοινότητας, όπως έγινε με την εν λόγω ψηφοφορία, όπου αφού ισοψήφισαν οι Υπέρ-Κατά ψήφοι, η εισήγηση πήρε θετική γνωμοδότηση επειδή μέτρησε ως διπλή η ψήφος του Προέδρου της Κοινότητας. Για να συμβεί αυτό, θεώρησαν την κοινοτική σύμβουλο της Ανεξάρτητης Κοινότητας «Φάρος» Αλεξανδρούπολης, κ. Κυριακή Χατζησάββα ως “Απούσα” από την ψηφοφορία, επειδή έστειλε εκ παραδρομής την αρνητική ψήφο της στο email άλλης γραμματέως του Συμβουλίου της Κοινότητας (αυτής που έως τώρα δεχόταν τις εισηγήσεις και τις ψήφους μας), και όχι στο (νέο) email που αναγραφόταν στην πρόσκληση.

Πρόκειται για λάθος εκ μέρους της Συμβούλου του Φάρου, όμως για μία πολύ καλά ενορχηστρωμένη πρακτική εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η οποία με τις “δια περιφοράς” συνεδριάσεις-παρωδία προσπαθεί να περάσει τα έργα και τις ημέρες, τα οποία είναι μνημεία κατασπατάλησης, κακογουστιάς και περιβαλλοντικής υποβάθμισης».

Ο ίδιος μάλιστα αναρωτιέται:

«Πώς ανέχεται ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης να τον εκθέτουν όλοι όσοι ευθύνονται άμεσα για αυτά τα «μαγειρέματα», μετατρέποντας τις διαδικασίες και τα θεσμικά όργανα του Δήμου σε… Θέατρο Σκιών;

Τί κάνουν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες ΟΥΔΕΠΟΤΕ ενδιαφέρθηκαν για να ενημερωθούν, -πόσο δε μάλλον να συμμετέχουν- στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας;

Επειδή ποτέ δεν υπήρξα και ποτέ δεν θα υπάρξω θιασώτης κανενός Θεάτρου Σκιών (δεν αναφέρομαι απαξιωτικά στη λαϊκή τέχνη, αλλά σε όλο αυτό το πανηγύρι αδιαφάνειας, προχειρότητας και κακοδιαχείρισης στο οποίο είμαστε όλοι μάρτυρες), οφείλω να δημοσιεύσω την τεκμηρίωση της ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ μου για την “Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης”, η οποία ήρθε στο Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης προς ψήφιση “δια περιφοράς”, δίχως περιθώριο διαλόγου και με τη μορφή κατεπείγοντος (μία μόλις ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης)».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε τις ενστάσεις του για το γεγονός ότι η εισήγηση αφορά την ανάπλαση πεζοδρόμων στο “ιστορικό κέντρο”, περιγράφοντας όμως μόνο την αντικατάσταση των υφιστάμενων κυβόλιθων με ανοιχτού χρώματος πλάκες, με την αιτιολόγηση ότι αυτές αντανακλούν ως υλικό τη θερμότητα, και άρα δίνουν στο έργο βιοκλιματικό χαρακτήρα.

«Η σκοπιμότητα του εν λόγω έργου τίθεται υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι σήμερα πλέον αυτές οι αναπλάσεις απαιτούν αυξημένη χρήση (έως και κάλυψη επιφανειών) με πράσινο και υδάτινο στοιχείο, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται αναλυτικά στην εισήγηση, πέρα από μία αναφορά σε ορισμένες δενδροφυτεύσεις. Η εισήγηση είναι προβληματική, γιατί όπως αναφέρεται στον οδηγό του Προγράμματος “Άξονας Προτεραιότητας 1 – Αστική Αναζωογόνηση 2019” του Πράσινου Ταμείου, θα μπορούσαν να προταθούν ως επιλέξιμα μία σειρά από άλλα έργα (πέραν της αντικατάστασης πλακιδίων στους πεζοδρόμους).

Μάλιστα, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν αποδοτικά μία σειρά από προτάσεις όπου έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Κοινότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και κανείς δεν γνωρίζει σε τί στάδιο βρίσκονται (πχ. Σχολικοί λαχανόκηποι, το πάρκο στην οδό Ρόδου (αξιοποίηση βαγονιών), η γενναία δενδροφύτευση των 2500 δέντρων), καθώς και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες πρασινίζουν την πόλη και βελτιώνουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο ουσιαστικά».

Επιπλέον, σημείωσε πως «δείχνει μεγάλη προχειρότητα το γεγονός ότι μόλις μία ημέρα πριν την κατάθεση της πρότασης (καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 26.06.2020) έρχεται στο Συμβούλιο της Κοινότητας η εν λόγω εισήγηση, με τη μορφή του κατεπείγοντος και δια περιφοράς, όταν μάλιστα είχαμε το τελευταίο τακτικό συμβούλιο μόλις πριν 10 ημέρες. Αυτό κάνει προφανές ότι η απόφαση για ένταξη της εν λόγω ανάπλασης στο Πράσινο Ταμείο συμβαίνει μόνο και μόνο για να απορροφηθούν τα χρήματα, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες.

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να ενημερώνεται και να συμμετέχει η Κοινότητα στις αποφάσεις που αφορούν τα τεχνικά έργα, όμως στην εν λόγω περίπτωση μιλάμε στην ουσία για εμπαιγμό, μιας και έχουμε μία προσχηματική “συμμετοχή” στη γνωμοδότηση μίας ούτως ή άλλως προβληματικής και επιζήμιας πρότασης, για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Είχαμε ως Δήμος άφθονο χρόνο από το Σεπτέμβριο (2019) να σχεδιάσουμε, να διαβουλευτούμε, να μελετήσουμε ώστε σήμερα να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο για μία ουσιαστική παρέμβαση βελτίωσης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης» και κατέληξε τονίζοντας : «Καθώς στον ορίζοντα διαφαίνεται μία βαθύτατη ύφεση, η οποία θα πλήξει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας, είναι απαραίτητο ο Δήμος να αναθεωρήσει τις προτεραιότητες του Τεχνικού Προγράμματος, σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα ουσιαστικής μετάβασης και ανάκαμψης, μειώνοντας τις σπατάλες και προωθώντας έργα που είναι ενδελεχώς μελετημένα, τυγχάνουν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους πολίτες και ελαχιστοποιούν τη σπατάλη. Η αντικατάσταση των πλακιδίων των πεζόδρομων δεν αποτελεί μία τέτοια άμεση προτεραιότητα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και ο Δήμος έχει χρέος να σχεδιάσει μακρόπνοα, επενδύοντας αυτό το μισό εκατ. ευρώ σε άλλες προτεραιότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δύσκολων μηνών που έρχονται».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr