Σε στρατιωτική σκηνή έξω από το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης θα εξετάζονται ασθενείς για κορωνοϊό

Το Κ.Υ. έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα, με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτει

Της Κικής Ηπειρώτου

Τον δικό του αγώνα μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία δίνει το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού του νησιού, με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτει.

Χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας έχουν προετοιμαστεί για την πιθανότητα διαχείρισης ασθενών με Covid-19 και το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα. Πριν την είσοδο στο Κέντρο Υγείας έχει δημιουργηθεί ένα σημείο διαλογής (μια στρατιωτική σκηνή με δύο κλίνες) όπου καθημερινά θα υπάρχει μια νοσηλεύτρια, η οποία θα θέτει ερωτήματα στον κάθε ασθενή, ώστε να εντοπιστεί κάθε πιθανό ύποπτο κρούσμα.

«Θα παρακαλούσαμε όλους όσοι προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας να απαντούν χωρίς να κρύβουν οτιδήποτε και χωρίς να δυσφορούν στα διάφορα ερωτήματα του προσωπικού για να διευκολύνουν το έργο του, όπως και να συμμορφώνονται άμεσα στις υποδείξεις του» αναφέρει σχετικά ο διευθυντής του ΚΥ Γεννάδιος Διαμαντόπουλος.

Αν ένας ασθενής συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα, θα απομονώνεται σε έναν χώρο μη προσβάσιμο σε άλλους ασθενείς όπου και θα παραμένει μέχρι τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Φυσικά, αν έχει συμπτώματα δυνητικά επικίνδυνα για τη ζωή του, θα αντιμετωπίζεται στο χώρο των έκτακτων περιστατικών και  τότε ο χώρος θα σφραγίζεται και θα απολυμαίνεται άμεσα.

«Είμαστε δίπλα σας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Το μόνο που ζητάμε από εσάς είναι ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» αναφέρει ο διευθυντής του ΚΥ Γεννάδιος Διαμαντόπουλος

Χρήσιμες πληροφορίες

«Όταν ο γιατρός υποδεικνύει σε κάποιον να περιοριστεί κατ’ οίκον για 14 μέρες, ο ασθενής πρέπει να υπακούει χωρίς αντίρρηση και να το κάνει άμεσα. Σε περίπτωση αστέγων ή επισκεπτών του νησιού οι οποίοι δεν έχουν πού να μείνουν, ο Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει κατάλληλο κατάλυμα ώστε να υπάρχει διαμονή και σίτιση των συνανθρώπων μας για 14 μέρες, όσο κρατάει η καραντίνα.

Σαν οδηγία που ισχύει για όλους είναι ότι όταν κάποιος έχει βήχα, πυρετό, δύσπνοια και δεν ανήκει σε ευπαθή κατηγορία, πρέπει να απομονώνεται στο σπίτι, να μην προσέρχεται στο Κέντρο Υγείας και για περαιτέρω οδηγίες να έρχεται σε επαφή τηλεφωνικά με τον θεράποντα γιατρό του, με έναν γιατρό του Κέντρου Υγείας (τηλ. 25510 41156) ή ακόμα καλύτερα με τον ΕΟΔΥ για ό,τι πρέπει να κάνει στο τηλέφωνο 1135», αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος.

Για το μείζον θέμα της συνταγογράφησης για χρόνια νοσήματα, επισημαίνεται πως καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η προσέλευση ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αυτό μπορεί να γίνει τηλεφωνικά.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ενημερώνει τηλεφωνικά τον γιατρό του για το Α.Μ.Κ.Α. του. Οι συνταγές χωρίς τη δική του συμμετοχή θα κατευθύνονται στο φαρμακείο και για τα φάρμακα θα ενημερώνεται από το φαρμακείο της προτίμησής του.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιοριστούν ελεύσεις που δεν θα έχουν το χαρακτήρα του επειγόντος όπως τα ετήσια check up, τα χρόνια νοσήματα κτλ.

Ο Διευθυντής του Κ.Υ. Σαμοθράκης, Διαμαντόπουλος Γεννάδιος
Πλήρης εφαρμογή και συμμόρφωση

«Τις τελευταίες ημέρες ελήφθησαν αρκετά μέτρα από την πολιτεία που είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όμως οποιοδήποτε μέτρο όσο αποτελεσματικό και να φαίνεται στο σχεδιασμό του και στον προγραμματισμό του, θα ακυρωθεί εάν δεν υπάρξει η πλήρης εφαρμογή και η συμμόρφωση του κόσμου, δηλαδή όλων μας ανεξαρτήτως.

Συνεπώς, όλα τα μέτρα που ελήφθησαν αλλάζουν τις καθημερινές σας συνήθειες. Πρέπει όμως να γίνουν αποδεκτά και να εφαρμοστούν πλήρως. Είμαστε δίπλα σας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας. Το μόνο που ζητάμε από εσάς είναι ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΑΣΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.

Εφιστούμε την προσοχή και ζητάμε την επίδειξη ευθύνης απευθυνόμενος στα νεότερα άτομα της κοινότητας ότι προστατεύοντας τον εαυτό τους, προστατεύουν τους γονείς τους και τους συγγενείς τους που πιθανόν να ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες. Μην γίνουν οι ίδιοι με την απερισκεψία τους η αιτία να νοσήσει κάποιος υπερήλικας στο οικογενειακό τους περιβάλλον με κίνδυνο να υποκύψει στη νόσο.

Το αίσθημα ευθύνης και η μέγιστη συμμόρφωση στις υποδείξεις των Υγειονομικών Αρχών και της Πολιτείας είναι απαράβατη προϋπόθεση για να βγούμε όσο το δυνατό πιο ανώδυνα από αυτή την υγειονομική κρίση.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση και ευχόμαστε καλή υγεία σε όλους», τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο