Σάλος από την διακοπή των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας 

Για το 2021 δεν θα συνεχιστεί κανένα από τα προγράμματα, μέσω των οποίων έχουν βρει δουλειά πάνω 36.000 άτομα 

Γκαρά: Στον Έβρο θα χαθούν 400 πολύτιμες θέσεις εργασίας, από κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων  

 

Της Κικής Ηπειρώτου 

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, με την ανεργία να είναι στα ύψη και το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό.  

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία και στους εργαζόμενους, αλλά και στους φορείς, όπως είναι οι Δήμοι, που, εφαρμόζοντας τα συγκεκριμένα προγράμματα, έχουν καλύψει σημαντικά κενά στη λειτουργία τους.  

«Μεσούσης της πολλαπλής κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής, κοινωνικής, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν εκτόξευση της ανεργίας ακόμη και πάνω από το 20%, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ενώ έντονη είναι η αντίδραση και από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.  

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, με την απόφαση αυτή:  

 -36 χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας. 

-36 χιλιάδες άνεργοι δεν θα εργαστούν και δεν θα θεμελιώσουν  επίδομα  ανεργίας. 

-υπάρχει άμεσος κίνδυνος ιδιωτικοποίησης πλήθους υπηρεσιών των δήμων προς ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς τη νέα κοινωφελή, καθώς θα απομακρυνθούν οι 36 χιλιάδες  και πλέον εργαζόμενοι που στελεχώνουν το πράσινο, την καθαριότητα, την συντήρηση κοινοχρήστων χώρων στους Δήμους. 

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μείωσης των εισφορών στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της δήθεν αύξησης των 3 ευρώ», προσθέτει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ. Και ζητά από Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ «να ανανεώσει ή να εκδώσει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Η απουσία αυτού του προγράμματος θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνική ζημιά με αντανάκλαση πρώτα απ’ όλα στους εργαζόμενους με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά και στους φορείς που εργάζονται (δήμοι κλπ)», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. 

  

Γκαρά: Πάνω από 400 θέσεις εργασίας θα χαθούν στον Έβρο 

Όπως υπογραμμίζει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, «με αλλαγή στη μοριοδότηση για τη σύναψη νέων συμβάσεων, αποκλείστηκε η πλειοψηφία των καθαριστών και καθαριστριών σε εφορίες, τελωνεία και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθαρίστριες που έχουν έως και 18 χρόνια προϋπηρεσίας. Παράλληλα η απόφαση της κυβέρνησης να μην προκηρυχτούν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για το 2021,  οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Παρόλο που βρισκόμαστε προ των πυλών ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και οι ανάγκες για έμπειρο προσωπικό θα βοηθούσε στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αντί για την περαιτέρω ενίσχυση της εργασίας, αντί για τη σύσταση μόνιμων θέσεων εργασίας, η ΝΔ αποφασίζει τον αποκλεισμό έμπειρου προσωπικού και την απόλυση. 

Εμφανώς η ΝΔ δεν επιδιώκει την επίλυση της βαθιάς οικονομικής ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα προασπιζόμενη την εργασία, αλλά επιτίθεται στους εργαζομένους συνδυασμένα και πολυμέτωπα, αγνοώντας πλήρως τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία και τις ανάγκες της. Μόνο της μέλημα η εμμονική προάσπιση των νεοφιλελεύθερων ατοπημάτων της, όπως η ήδη παραχωρηθείσα υπηρεσία καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες. 

Με την κατάργηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα χαθούν στον Έβρο πάνω από 400 θέσεις εργασίας, από κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων. Μοναδικός, επιτελικός, σκοπός της Κυβέρνησης, η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. 

Τα κρίσιμα ζητήματα εργασίας και την απώλεια ζωτικών θέσεων στην Περιφέρεια, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε φέρει επανειλημμένα στη Βουλή με ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να σκύψει άμεσα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου της εργασίας. Να λάβει άμεσα γενναία μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, να στηρίξει την εργασία και όχι ολοένα να αυξάνει τα ποσοστά ανεργίας». 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο