room-to-grow-bnner

«Πυρά» εναντίον του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κ. Βενετίδη για τον αντικαπνιστικό

Κοινή ανακοίνωση Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ μετά τις δηλώσεις του για τροποποίηση του νόμου στην ΑΜΘ λόγω… κρύου
Έντονη αντίδραση και από την «Περιφερειακή Σύνθεση» : «Ο κ. Βενετίδης προσπαθεί να πουλήσει εκδούλευση για μικροκομματικούς σκοπούς»

 

Κάθετα αντίθετοι σε «παραθυράκια» στον Αντικαπνιστικό Νόμο δηλώνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι, με κοινή ανακοίνωσή τους, εκφράζοντας απορία και προβληματισμό αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της ΑΜΘ Κώστα Βενετίδη για κατ’ εξαίρεση μερική τροποποίηση του νόμου στην περιοχή μας. Οι δηλώσεις αυτές, που  μεταδόθηκαν και από ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο και του επικεφαλής της Χριστόδουλου Τοψίδη.

Στις επίμαχες δηλώσεις, ο κ. Βενετίδης, είχε επισημάνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επιβίωση κάποιων επιχειρήσεων εστίασης, οι οποίες, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω του αντικαπνιστικού νόμου. Μάλιστα, είχε προτείνει να υπάρξει μία ειδική ρύθμιση στην ΑΜΘ, για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, που είναι καλυμμένοι από ανεμοφράκτες και άλλου είδους προστατευτικές κατασκευές. Μάλιστα, είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της πρότασης, επικαλούμενος τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή μας, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να μην μπορούν εύκολα να βγουν έξω να καπνίσουν. «Τα πράγματα είναι δύσκολα τόσο για τον κόσμο που θέλει να βγει έξω και να πάει να πιει τον καφέ του ή να φάει, όσο και για τους καταστηματάρχες», είχε υπογραμμίσει.

 

Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ: «Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα»

Στην κοινή ανακοίνωση-παρέμβαση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Ανδρέας Παπανδρούδης, Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, Καβάλας Αναστασία Αντωνίου και Δράμας Γεώργιος Γεωργιάδης,   επισημαίνουν πως ο καπνός του τσιγάρου δε σκοτώνει μόνο όσους καπνίζουν.

«Μπορεί να σκοτώσει και αυτούς που χωρίς να το θέλουν αναπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικό κάπνισμα). Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο οι μη-καπνιστές θαμώνες των καφέ και εστιατορίων, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι χωρίς να το επιθυμούν, εισπνέουν τον καπνό και υφίστανται τις βλαβερές και αναμφισβήτητες συνέπειές του καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και για τους οποίους δυστυχώς δεν είδαμε μέχρι σήμερα καμία φωνή υποστήριξης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο παθητικού καπνίσματος. Παλαιότερη μελέτη ανεβάζει τον αριθμό των ενηλίκων στην Ε.Ε. που πέθαιναν μέσα σε ένα έτος από το παθητικό κάπνισμα σε 80.000. Αν τον αναγάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας, τότε υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας  λόγω παθητικού καπνίσματος. Παγκόσμια υπολογίζονται 600.000 θάνατοι ετησίως από το παθητικό κάπνισμα, μεταξύ των οποίων οι 150.000 είναι παιδιά. Ήρθε η στιγμή η Ελλάδα μας να αλλάξει σελίδα, να τηρηθεί επιτέλους ο Αντικαπνιστικός Νόμος και να πάψουμε να αποτελούμε την θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης».

Αναφορικά με την τοποθέτηση Βενετίδη, για το θέμα, υπογραμμίζουν :

«Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τροποποίηση του Νόμου λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή μας. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες και βαρύτερες καιρικές συνθήκες επικρατούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η αντικαπνιστική νομοθεσία. Ζητούμε από την Περιφέρεια ΑΜΑΘ να μας πουν την επίσημη θέση τους στο ζήτημα αυτό. Όπως επίσης θα θέλαμε και την δημόσια τοποθέτηση όλων των Δημάρχων της περιφέρειας σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

Υπενθυμίζουμε προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι η πλειοψηφία των πολιτών, πάνω από τα 2/3 είναι μη-καπνιστές. Επίσης ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ελέγχου της αστυνομίας ο Νομός Θεσσαλονίκης κατέχει την πρωτιά στην εφαρμογή του Νόμου.

Καπνιστές και μη καπνιστές ιατροί οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια Υγεία προστατεύοντας τους πολίτες από τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος. Αν για κάποιους η εφαρμογή του νόμου σημαίνει περιορισμό των επιθυμιών τους, η μη-εφαρμογή του σημαίνει σοβαρή και συχνά ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας ΟΛΩΝ των πολιτών».

 

Τοψίδης: «Ο κ. Βενετίδης προσπαθεί να πουλήσει εκδούλευση για μικροκομματικούς σκοπούς»

Για μικροκομματικούς, πολιτικάντικους σκοπούς που προσπαθεί να επιτύχει με αυτές τις δηλώσεις κατηγορεί τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» Χριστόδουλος Τοψίδης στην επερώτηση που κατέθεσε για το θέμα στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακόμη, ζητά να τοποθετηθεί δημόσια, για αυτές τις δηλώσεις, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Αναλυτικά η επερώτηση Τοψίδη:

«Ενώ όλες έρευνες των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων αλλά και η αίσθηση της κοινής γνώμης είναι ότι οι Έλληνες έχουμε αποδεχθεί πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλη την χώρα παρά το όποιο κόστος προκαλεί, φαίνεται ότι κάποιος επιχειρεί να αναιρέσει την εφαρμογή του. Η ενέργεια αυτή αγνοεί και υποτιμά τους προφανείς λόγους δημόσιας υγείας που επιβάλλουν τον περιορισμό του καπνίσματος, τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και πρώτιστα την ανάγκη διαφορετικής διαπαιδαγώγησης της νέας γενιάς.

Συγκεκριμένα, σάλος έχει προκληθεί με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειάς μας, από τις άστοχες παρατεταμένες δηλώσεις τον περί της «ειδικής ρύθμισης» του αντικαπνιστικού νόμου στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στον Βόρειο ‘Εβρο λόγω κρύου. Οι δηλώσεις αυτές πήραν διαστάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο τόσο σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης όσο και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, δείχνοντας ότι την ώρα που η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και γενικότερα οι πολίτες εφαρμόζουν πλήρως τον αντικαπνιστικό νόμο στο σύνολο τους, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ζητά μία διαφοροποίηση, η οποία οδηγεί στην καταστρατήγηση και τελικά στην μη εφαρμογή του νόμου.

Ο αρμόδιος για θέματα υγείας της Περιφέρειάς μας αγνοεί ότι την ίδια ώρα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η θερμοκρασία κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, κανείς δε σκέφτηκε να υπάρξει εξαίρεση υπό τις διατάξεις των ισχυόντων αντικαπνιστικών νόμων.

Ο κ. Βενετίδης υιοθετώντας μία παλαιοοκομματική λογική παροχής «εξυπηρετήσεων κατόπιν δικών του ενεργειών» προσπαθεί να πουλήσει μία εκδούλευση για μικροκομματικούς πολιτικάντικους και ωφελιμίστικους (για τον ίδιο) σκοπούς, αγνοώντας όλους τους λόγους δημόσιας υγείας, διαπαιδαγώγησης των νέων που αυτονόητα ισχύουν σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Μετά ταύτα ερωτώ:

-Ο κ. Βενετίδης ως αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας πράττει αυτοβούλως;

– Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ τι γνώμη έχει για τις δηλώσεις του συνεργάτη του; Απηχεί η διατυπωθείσα και ως σήμερα μη ανακληθείσα δήλωση του κ. Βενετίδη και στις δικές του απόψεις;

Και αν όχι γιατί δεν έχει γίνει κάποια δήλωση από την πλευρά του ώστε να εκφράσει τη γνώμη της ΠΑΜΘ;

Θεωρούμε πως η Περιφέρεια θα πρέπει να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό που έχει πάρει τόσο μεγάλη διάσταση σε πανελλήνιο επίπεδο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι πιστεύει η Περιφέρεια μας και ποια γνώμη υιοθετεί πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο