Το έργο MAGNET: Μια πρωτοβουλία που συντονίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των Δυτικών Βαλκανίων
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MAGNET – Managerial and Gover Nance Enhancement through Teaching in West Balkans (Ενίσχυση Διευθυντικής και Διακυβέρνησης μέσω της διδασκαλίας στα Δυτικά Βαλκάνια) αποτελεί μια καινοτόμο σύμπραξη πανεπιστημίων με στόχο την μετάβαση σε μια φοιτητοκεντρική, ενεργή και διαδραστική διδασκαλία και μάθηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ποιότητας της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, μέσα από δύο κεντρικές δράσεις: α) την ίδρυση ή/και αναβάθμιση Κέντρων Υποστήριξης Διδασκαλίας & Μάθησης (Centers of Teaching and Learning CTLs), κάτι που αποτελεί βασικό πυλώνα για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, β) την ίδρυση και λειτουργία του Βαλκανικού Δικτύου Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής (BALKANET UP), με στόχο τη δημιουργία συνεργειών, ερευνητικών συμπράξεων και κοινών προγραμμάτων για τη βελτίωση των πολιτικών και πρακτικών ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Παιδαγωγικής στην περιοχή των Βαλκανίων.
Το MAGNET, διάρκειας 36 μηνών, υλοποιείται στο πλαίσιο του ERASMUS+ CBHE με συντονιστή φορέα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αποτελείται από μια σύμπραξη 12 Πανεπιστημίων από 8 χώρες των Δ. Βαλκανίων (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Κόσσοβο, Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Η ομάδα έργου στο ΔΠΘ αποτελείται από τη συντονίστρια του MAGNET καθηγήτρια ΔΠΘ Κατερίνα Κεδράκα, την επ. καθηγήτρια ΔΠΘ Λύδια Μίτιτς, τον δρ. Χρήστο Καλτσίδη, την Έλενα Ραπτοπούλου και τον δρ. Πάνο Παπαδάτο.
xronos.gr