Πρωτοβουλία Μπορίσοφ για την έξοδο της Βουλγαρίας από την πολιτική κρίση

Για να τερματιστεί η διογκούμενη πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου GERB, προτείνει να σχηματίσει φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό με τη δεύτερη δύναμη του κοινοβουλίου, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή -Δημοκρατική Βουλγαρία», και, αν αυτό δεν λειτουργήσει, καλεί το κοινοβούλιο να εκλέξει την υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς έτσι δεν θα διαλυθεί και θα διασφαλιστεί ότι μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται.

Μάλιστα, αν εκλεγεί η εκτελεστική εξουσία, θα δοθεί χρόνος στο κοινοβούλιο να εργαστεί για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού -οι συζητήσεις και ψηφοφορία πιθανόν να διαρκέσουν έως και δύο μήνες.

Την Τετάρτη, το νεοεκλεγέν βουλγαρικό κοινοβούλιο συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο κατά την πρώτη του συνεδρίαση. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ο τερματισμός της κρίσης απέχει ακόμη πολύ.

Στις 2 Απριλίου, οι Βούλγαροι ψήφισαν στις πέμπτες γενικές εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το αποτέλεσμα δεν προμηνύει εύκολες αποφάσεις. Το GERB δεν έχει πολλές επιλογές για να σχηματίσει κυβέρνηση με το 26,5% που διαθέτει, διότι το κόμμα του Μπορίσοφ έχει τεθεί σε καραντίνα κατά της διαφθοράς από τον άλλο μεγάλο φιλοδυτικό σχηματισμό – «Συνεχίζουμε την Αλλαγή -Δημοκρατική Βουλγαρία» (24,5%).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυτικές πιέσεις αυξάνονται σε αυτούς τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς να εκλέξουν κοινή κυβέρνηση λόγω της αυξανόμενης απειλής από το φιλορωσικό λαϊκιστικό κόμμα Vazrazhdane, την τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα με 14,1%.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βουλγαρία κυβερνάται κυρίως από υπηρεσιακές κυβερνήσεις που διορίζονται από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος αντιτίθεται στη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την Τετάρτη άρχισαν οι εργασίες του νέου βουλγαρικού κοινοβουλίου, όπως ακριβώς και του παλαιού, το οποίο διαλύθηκε πριν από δύο μήνες.

Ωστόσο, οι βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν πρόεδρο, καθώς μόνο δύο κόμματα πρότειναν τους υποψηφίους τους – ο πρώην υπουργός Ρόζεν Ζελιάσκοφ για το GERB και ο Πέταρ Πετρόφ για το Vazrazhdane. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν πρότειναν τους υποψηφίους τους.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες του GERB επικεντρώνονται στην εξεύρεση τρόπου συνεργασίας με τη δεύτερη δύναμη του κοινοβουλίου, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή -Δημοκρατική Βουλγαρία», το οποίο προηγουμένως αποφάσισε να μην υποστηρίξει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του GERB.

euractiv.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του