Εδώ και λίγες μέρες η Κτηματική Υπηρεσία έχει εκδώσει αποφάσεις διοικητικής αποβολής των ερασιτεχνών αλιέων που δραστηριοποιούνται εκεί. Στόχος του Δήμου Αλεξανδρούπολης η ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποφάσεις διοικητικής αποβολής των ερασιτεχνών αλιέων που δραστηριοποιούνται στο άτυπο αλιευτικό καταφύγιο Μαϊστρου εξέδωσε η Κτηματική Υπηρεσία Έβρου, ζητώντας την απομάκρυνσή τους ως τις αρχές Γενάρη.
Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις, αποβάλλεται κάθε πολίτης που καταλαμβάνει τμήμα αιγιαλού, με καλύβα-παράπηγμα. Επιπλέον, η Κτηματική «απαγορεύει στο μέλλον κάθε φυσική προσέγγιση ή/και περαιτέρω πράξη στο τμήμα αυτό μέχρι της αποξήλωσης και άρσης των αυθαίρετων κατασκευών και της απομάκρυνσης των προϊόντων, που θα προκύψουν από τις εργασίες αυτές, και της συνακόλουθης αποκατάστασης του κοινοχρήστου τμήματος».
Στις αποφάσεις που αναρτήθηκαν ξεχωριστά για κάθε αλιέα, στη Διαύγεια αρχές Δεκέμβρη, σημειώνεται ακόμη πως «κατά της απόφασης επιτρέπεται η άσκηση ανακοπής μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία 30 ημερών από την επίδοση».
Το αλιευτικό καταφύγιο είχε δημιουργηθεί περίπου το 2000, προσωρινά, για τους αλιείς της περιοχής όταν πριν χρόνια πραγματοποιούνταν έργα για την επέκταση του λιμανιού και την ευθυγράμμιση της γέφυρας του Μαΐστρου. Επίσημα πρόκειται για ένα λιμανάκι – φάντασμα, αφού δεν υπάρχει πουθενά στα χαρτιά ως υποδομή, επομένως, όσοι δραστηριοποιούνται καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Τετάρτης 18/12. Να σημειωθεί πως πριν περίπου ένα χρόνο, είχε αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, προκειμένου να κινούνταν όλες οι διαδικασίες που θα νομιμοποιούσαν το αλιευτικό καταφύγιο. Ακολούθησαν μήνες αλληλογραφίας και επαφών με το Υπουργείο Ναυτιλίας, όπως αυτή που είχε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηλίας Δαστερίδης προχθές στην Αθήνα, από την οποία προέκυψε η ανάγκη τροποποίησης της απόφασης του Δήμου, στην κατεύθυνση καθορισμού των ορίων του αλιευτικού καταφυγίου, ώστε να οριστικοποιηθεί ότι η έκτασή του ανήκει στον Δήμο και όχι στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
«Στόχος με αυτή την ενέργεια είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να δημιουργηθεί το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο και να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς είτε με την Κτηματική είτε με άλλες υπηρεσίες. Η Κτηματική θεωρεί ότι εφόσον δεν υπάρχει στα χαρτιά ιδιοκτήτης του Καταφυγίου, της ανήκει. Θέλουμε με την απόφασή μας να σταματήσουμε τη διοικητική αποβολή το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Καθημερινότητας Γιάννης Ναϊτίδης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Εν Έργω Μαζί» Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε πως το λιμανάκι αυτό αποτελεί πηγή εισοδήματος για τους ερασιτέχνες αλιείς κι ότι θα πρέπει ναι μεν να επισπευσθούν οι ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, ωστόσο είναι ανάγκη να υπάρξει και η ανάλογη νομική συμβουλή, ώστε να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Δεν είναι ένα απλό ζήτημα, υπάρχουν πολλά που πρέπει να δουν και οι μηχανικοί, να γίνουν διορθώσεις κλπ», κατέληξε ο ίδιος.
Κ.Η.