Προ των πυλών Ελλάδας και Ευρώπης νέο μεταναστευτικό κύμα εξαιτίας των σεισμών

Τούρκοι και Σύροι αναμένεται να εγκαταλείψουν τα ερείπια και να αναζητήσουν νέες εστίες σε ευρωπαϊκές χώρες διαμέσου της Ελλάδας

Ο εγκέλαδος που κατέστρεψε 11 επαρχίες στην Τουρκία και τη Σύρια, εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς, άφησε πίσω του και εκατομμύρια άστεγους. Το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στις δύο χώρες είναι αβέβαιο, ενώ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια και εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιστρέψουν σε μια όποια κανονικότητα.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση δείχνει ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα δεχτεί ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, καθώς χιλιάδες εξ αυτών θα θελήσουν να αφήσουν τα ερείπια πίσω τους και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια νέα εστία σε κάποια χώρα της Ευρώπης, αφού χιλιάδες Τούρκοι, αλλά και Σύροι, έχουν πλέον συγγενείς σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που εργάζεται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ανέφερε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ότι «θα έχουμε προσφυγικό κύμα», προσθέτοντας ότι «οι διακινητές ήδη τρίβουν τα χέρια τους».
Σήμερα στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας και δίπλα στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον σεισμό υπάρχουν τα μεγάλα προσφυγικά camps με εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. «Θεωρείται βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα βγάλουν από εκεί τους Σύρους πρόσφυγες και θα βάλουν Τούρκους που δεν έχουν σπίτι να μείνουν μετά τον σεισμό», είπε ο αξιωματικός της Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι οι Σύροι, μην έχοντας μέρος να μείνουν, θα προσπαθήσουν να πάνε στην Ευρώπη δια της Ελλάδος.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε στη Voria.gr και στέλεχος ΜΚΟ που εδρεύει στην Ελλάδα -δραστηριοποιείται και στη Θεσσαλονίκη- που ασχολείται εδώ και χρόνια με τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ως οργανισμός βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια εάν αρχίσει η αύξηση των προσφυγικών ροών. «Μιλάμε για 13 εκατομμύρια ανθρώπους που έμειναν χωρίς στέγη και δουλειά. Και μιλάμε για μια περιοχή που είχε προσφυγικούς καταυλισμούς από τη Σύρια, οπότε πού να πάνε αυτοί οι άνθρωποι; Κάποιοι οι οποίοι έχουν συγγενείς που είχαν περάσει στην Ευρώπη εκτιμώ ότι θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν και να φύγουν από την περιοχή προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα» ανέφερε.
Στο ενδεχόμενο προσφυγικού κύματος αναφέρθηκε και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, σε πρόσφατη συνέντευξη της στη DW. Όπως ανέφερε, ο σεισμός χτύπησε τη συνοριογραμμή, ουσιαστικά, Τουρκίας-Συρίας, «μιας περιοχής με υπερσυγκέντρωση εδώ και καιρό προσφυγικού πληθυσμού, γεγονός που θα έχει ευρύτερες συνέπειες το επόμενο διάστημα». “Μετά το πρώτο σοκ σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς οι άνθρωποι θα αρχίσουν να νιώθουν ότι τους λείπουν τα στοιχειώδη. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να συνεχιστεί μαζικά και στοχευμένα στις πληγείσες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά η Σοφία Βούλτεψη. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων της DW εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να δεχθεί ένα νέο μαζικό ενδεχομένως μεταναστευτικό ρεύμα, η υφυπουργός απάντησε ότι «καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση μόνη της. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κινείται με δύο άξονες: προστασία συνόρων και προστασία ανθρώπων. Η προστασία των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ασφάλειας. Κάθε χώρα πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της και αυτό πρέπει να το κάνει και η Ελλάδα». Πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και ως εκ τούτου είναι όσο καλύτερα προετοιμασμένη μπορεί.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο