room-to-grow-bnner

«Πρέπει να σεβαστούμε και να στηρίξουμε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς»

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ακριτικές περιοχές και η επόμενη μέρα για την τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα Τρίτη 11/2 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την στήριξη και επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα, με έμφαση στις ακριτικές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές. Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, η προσέλκυση νέων αγροτών και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μέσα και από τις ευκαιρίες που προσφέρει η υπό διαπραγμάτευση νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.

Μιλώντας για την επίσκεψη του κ. Σκρέκα στην περιοχή, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου της ΝΔ Άκης Παρασκευόπουλος σημείωσε πως ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, ο οποίος του μετέφερε την αγωνία του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, εστιάζοντας στα έργα που είναι απαραίτητο να γίνουν στην περιοχή, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε και μία μεγάλη παραγωγική μονάδα, με πρώτη ύλη το σιτάρι. «Πιστεύουμε πως μετά και την εκδήλωση διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ,  θα φύγει με γεμάτες  βαλίτσες και εμείς, απ’ όσα ακούσαμε, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι» ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, από την πλευρά του, μίλησε για την ιδιαίτερη ενίσχυση που θα δοθεί σε αγροτικές περιοχές και νέους αγρότες, μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, σχολιάζοντας την πληθώρα επισκέψεων κυβερνητικών στελεχών στην περιοχή μας. «Ευχαριστούμε για τη σημασία που δίνουν στην περιοχή μας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, που περιμένουν απαντήσεις. Νομίζω έχουμε δείξει ότι είμαστε δίπλα τους για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτηση και να τους δείξουμε μία νέα προοπτική, από εδώ και πέρα».

 

Οι 4 προτεραιότητες

 

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση έχει ως πρωταρχικό στόχο να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και μέσα από την διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για τη νέα ΚΑΠ, αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει πράξη, μέσα από ένα ενιαίο, στρατηγικό σχέδιο, για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, με στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, προσέλκυση νέων αγροτών και παράλληλα αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Να στηρίξουμε πάνω και πέρα απ’ όλα τις ακριτικές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. Σε αυτή τη διαδικασία σχεδιάζουμε τη μείωση του κόστους παραγωγής και την υποβοήθηση των Ελλήνων αγροτών, που δεν πρέπει να βλέπουν τον εαυτό τους ως ανθρώπους που παράγουν προϊόντα και τρόφιμα, αλλά που συμμετέχουν στον τουρισμό και την γαστρονομία του τόπου τους.

Να βλέπουμε τη συμμετοχή των αγροτών ως βασικά μέλη στήριξης της ελληνικής οικονομίας, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι ένας επισκέπτης έρχεται στην Αλεξανδρούπολη, και για να έχει μια βιωματική αίσθηση και αυτό προσφέρεται μέσα από τον γαστρονομικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας, και όχι με εισαγόμενα προϊόντα.

Όλη η αλυσίδα που προσθέτει αξία σε όλα τα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας να έχει σαν στόχο να προσφέρει περισσότερο εισόδημα, όχι μόνο στα ενδιάμεσα στάδια, αλλά και στον παραγωγό.

Πρέπει να σεβαστούμε τον παραγωγό,  τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε τα προβλήματα και θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα σχέδιο που θα λύνει προβλήματα, ώστε να μένουν στον τόπο τους, να διατηρούν την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου, να εξασφαλίσουν την  επισιτιστική  ασφάλεια της χώρας και να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Ο ίδιος μίλησε ακόμη για την πρόβλεψη στη νέα ΚΑΠ αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. «Περίπου το 40% των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να έχουν ως βασικό πρόταγμα την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλάζει ο τρόπος που μέχρι τώρα καλλιεργούσαμε και ο ρόλος του αγρότη μέσα στο περιβάλλον».

Ακόμη, επισήμανε πως στόχος είναι κάθε περιοχή να έχει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα δράσης, αφού δεν έχουν όλες οι περιοχές τα ίδια προβλήματα και προοπτικές.

 

Η πρόταση για την τευτλοκαλλιέργεια

 

Ερωτηθείς για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και του εργοστασίου ζάχαρης στον Έβρο, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Παραλάβαμε μια εταιρεία υπό πτώχευση. Άφησαν τους αγρότες, ενώ τους είχαν παρακινήσει να καλλιεργήσουν, έρμαιους, χωρίς να ξέρουν πού θα παραδώσουν παραγωγή. Τους ανάγκασαν να σπείρουν, να καλλιεργήσουν, να κάνουν όλα τα έξοδα και στη συνέχεια δεν είχαν διασφαλίσει πού θα πουλήσουν τεύτλα», επισήμανε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας πως ο επενδυτής που βρέθηκε και έχει προχωρήσει στην ενοικίαση δύο εργοστασίων, (όχι αυτού στην Ορεστιάδα ωστόσο),  έχει ανοικτό δρόμο, όπως είπε, να προχωρήσει σε συμβάσεις με καλλιεργητές, ώστε την επόμενη περίοδο κάποιοι να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

«Επίσης, δώσαμε τη δυνατότητα να μπορούν να καλλιεργήσουν και  να παραδώσουν την παραγωγή τους, όχι μόνο σε μια μονάδα, αλλά και σε άλλου τύπου μονάδες, όπως  μονάδες παραγωγής ενέργειας, βιοαερίου. Διασφαλίσαμε ακόμη ότι θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ως την Παρασκευή. Για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, έχουμε διασφαλίσει ότι επίσης θα υπάρχει ανάλογο ποσό για συνδεδεμένη ενίσχυση. Άρα, εφόσον οι παραγωγοί βρούνε τον αποδέκτη της παραγωγής τους και συνάψουν σύμβαση μαζί του, θα μπορέσουν και πάλι να καλλιεργήσουν τεύτλα».

Επίσκεψη στο Δημαρχείο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Δημαρχείο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής Ν. Έβρου, κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Μπόγδης και ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτριος Κολγιώνης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε στον «γερασμένο» αγροτικό πληθυσμό που διαθέτει μεν εμπειρία αλλά στερείται εξειδικευμένης εκπαίδευσης και κατάρτισης και επεσήμανε την ανάγκη απόδοσης κινήτρων στους νέους αγρότες προκειμένου να αποκτήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής των κατάλληλων μεθόδων, νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών στην όλη διαδικασία του παραγωγικού συστήματος. Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοθετικό κενό ως προς τη διαχείριση των άδειων συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων και την πρόθεση του δήμου να συμβληθεί με πλατφόρμα πληροφόρησης μετεωρολογικών συνθηκών προς όφελος των κατά τόπους καλλιεργητών.

Συναποφασίστηκε ακόμη, η διενέργεια των απαραίτητων κινήσεων ώστε να απεμπλακεί η μελέτη του αρδευτικού «πετάλου» Πέπλου και να δρομολογηθεί η ένταξη του αρδευτικού ελαιώνα της Μάκρης στο μέτρο έγγειων βελτιώσεων, δύο έργα που εντάσσονται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ενώ ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τις ενέργειες που έχουν ως προτεραιότητα την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο