Πώς «επιβιώνεις» στο 2ο lockdown; (Και) διαβάζοντας περισσότερα βιβλία

Γράφει η Βαλέρια Σιβούδη, Ψυχολόγος ΑΠΘ

Καθώς το 2ο lockdown της χώρας είναι γεγονός και οι ώρες που θα βρισκόμαστε πλέον στο σπίτι θα είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι στη συνήθη καθημερινότητά μας, οι πιο πολλοί αναζητούμε προτάσεις και ιδέες ώστε να διαμορφώσουμε τη συνθήκη αυτή ολοένα και πιο ευχάριστη ή έστω υποφερτή.

Έχοντας σαν βάση τις δραστηριότητες από την προηγούμενη καραντίνα πολλοί καταφεύγουν σε μαραθώνιο σειρών ή ταινιών, εξάσκηση του μαγειρικού τους ταλέντου, δράττουν την ευκαιρία να μιλήσουν με φίλους που βρίσκονται μακριά και πολλά ακόμη, άλλα απλά και άλλα ευφάνταστα τα οποία όμως σίγουρα γεμίζουν τις 24 κενές μας ώρες.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα θα φέρω στο επίκεντρο μια ενασχόληση ιδιαίτερα αγαπημένη για πολλούς που δεν είναι άλλη από το διάβασμα βιβλίων, ελληνικών και ξένων κάθε θεματικής. Αυτή τη φορά όμως και καθώς το σκοτάδι του χειμώνα πέφτει νωρίτερα καλύπτοντας το τοπίο έξω από τα παράθυρά μας με ένα στρώμα ομίχλης που αγκαλιάζει τις θαμπές λάμπες των στύλων δημιουργώντας ένα μαγικό πλαίσιο το οποίο εγείρει τη φαντασία, δεν υπάρχει καταλληλότερο είδος λογοτεχνίας για το αναγνωστικό κοινό από τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Γεμάτα ανατροπές, πέπλο μυστηρίου, συναισθηματικά αδιέξοδα και γρίφους παρασύρουν και κρατούν σε εγρήγορση κάθε νευρωνική σύναψη του εγκεφάλου κάνοντας τον αναγνώστη να ξεχνά για λίγο τα προσωπικά του αδιέξοδα και να αφήνεται στο στρόβιλο των σελίδων.

Ένα λοιπόν από τα βιβλία τα οποία ξεχώρισα το διάστημα αυτό και που είμαι σίγουρη ότι καλύπτει κάθε απαίτηση μυστηρίου και έντονης αστυνομικής πλοκής είναι το έργο του Ian Rankin «Ακόμα και τα άγρια σκυλιά». Θα μπορούσα να συνοψίσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου σε μια μόνο φράση: Το απόλυτο αστυνομικό-ψυχολογικό θρίλερ! Πρόκειται για ένα βιβλίο που καθηλώνει τον αναγνώστη και κρατά την προσοχή του αμείωτη από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Ο Ian Rankin πλέκει με αριστοτεχνικό τρόπο το πέπλο του μυστηρίου, του φόβου, της αγωνίας δίνοντας μια κλιμακούμενη ένταση σε όλη την εξέλιξη της υπόθεσης. Αμέτρητα ερωτηματικά, εικασίες, θεωρίες συνωμοσίας σου γεννώνται καθώς προχωράς με την επιθυμία να βρεις την άκρη του νήματος, ένα μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου. Και όταν πια φτάνεις εκεί, μπροστά στην ωμή(όπως άλλωστε ταιριάζει σε τέτοιες περιπτώσεις), καθόλα ρεαλιστική περιγραφή της πραγματικότητας, της καθημερινής πραγματικότητας, αυτής που βρίσκεται δίπλα μας, μπροστά στα μάτια μας κι όμως συχνά την αγνοούμε φοβούμενοι τις συνέπειες ή έχουν αποφασίσει άλλοι εξαρχής αντί για μας να την κρύψουν κάτω από μάσκες… Ωστόσο, η ψυχική ηρεμία που νιώθεις γνωρίζοντας πως στο τέλος για κάθε αδικία, για κάθε παρανοϊκό μυαλό και τις πράξεις που το ακολουθούν, υπάρχει η Νέμεση κι από αυτήν δεν ξεφεύγει κανείς, νεκρός ή ζωντανός!

»ΥΓ. 1) Ο Ρέμπους επιστρέφει δυναμικά και παρά τη συνταξιοδότησή του, χρησιμοποιεί τέτοιους ελιγμούς και κινήσεις που αντικατοπτρίζουν ένα μυαλό το οποίο δεν παύει να επαγρυπνά ποτέ για την ασφάλεια και την τάξη της πόλης του.

»ΥΓ. 2) Όσο παράνομα κι αν κινείται ο Ντάριλ Κρίστι το εγκεφαλικό παιχνίδι που διαμορφώνει έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλο το εύρος της πλοκής.

Και θυμηθείτε: Όποιο βιβλίο και αν επιλέξετε να σας κρατήσει συντροφιά τις ώρες αυτές, φροντίστε καλύτερα να το προμηθευτείτε από το μικρό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας ενισχύοντας έτσι ένα τοπικό κατάστημα και συμβάλλοντας στο να συνεχίσει να αποτελεί φάρο ενός πολιτισμού που δέχεται πολλαπλά χτυπήματα.

Βιογραφικό σημείωμα:

Η Βαλέρια Σιβούδη γεννήθηκε το 1997 στην Αλεξανδρούπολη και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται με τη συγγραφή  ποιημάτων, άρθρων και κριτικών. Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά, όπου έχει δημοσιεύσει κριτικές βιβλίων ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας, άρθρα γνώμης και συνεντεύξεις. Τον Μάιο του 2018 εκδόθηκαν δύο ποιήματά της, η Μοναξιά του Ποιητή (2013) και τα Ανείπωτα Λόγια (2014) τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Νέας Διάστασης. Υπήρξε για δύο χρόνια εθελόντρια στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, ενώ πλέον αποτελεί εθελόντρια στο Σύλλογο φίλων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης» και υπεύθυνη συντονισμού ομάδας στην Εταιρεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας παρέχοντας κλινική και συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που το έχουν ανάγκη.Ακόμη, συμμετέχει σε διεπιστημονικές ημερίδες με θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο της Ψυχολογίας. Σύμφωνα με την ίδια, κυρίαρχος στόχος της ως Ψυχολόγος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους «να απαλλαγούν από τα δεινά της σύγχρονης πραγματικότητας βοηθώντας τους να βρουν την ψυχική τους ισορροπία και γαλήνη».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο