Πολυδύναμο χάπι ρίχνει πίεση, χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά

Ένα πανίσχυρο όπλο σε μορφή χαπιού συνιστούν οι επιστήμονες για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών προβλημάτων, που θα μπορούσε να σώσει ετησίως εκατομμύρια ζωές

Όπως επισημαίνουν δύο κορυφαίοι καρδιολόγοι στη δημοσίευσή τους στο The Lancet, ένα μόλις δισκίο, ένα «πολυχάπι», που θα συνδυάζει τη δράση απλών και φθηνών φαρμάκων για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, θα μπορούσε να αποτρέψει το τίμημα των θανάτων λόγω των παραπάνω θανατηφόρων ασθενειών και μάλιστα με χαμηλό κόστος.

«Παρά τα σημαντικά επιστημονικά στοιχεία για την υψηλή αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την προσιτή τιμή του πολυδύναμου χαπιού, ελάχιστες τέτοιες συνδυαστικές αγωγές είναι διαθέσιμες παγκοσμίως και με τη χρήση τους να είναι περιορισμένη ακόμα και στις χώρες που διατίθεται» εξηγεί ο καθηγητής Fausto Pinto, πρόεδρος της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Salim Yusuf, εκτελεστικός διευθυντής του Population Health Research Institute και ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster επισημαίνει ότι «πολλοί πρόωροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Πόσο αποτελεσματικό είναι το χάπι;

Το πολυδύναμο χάπι, επίσης γνωστό ως θεραπεία συνδυασμού σταθερής δόσης – με το συνδυασμό παραγόντων μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μιας στατίνης για τη μείωση της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και ασπιρίνης χαμηλής δόσης – προτάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως μέσο για την ουσιαστική και με χαμηλό κόστος μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον, το διαθέσιμο ερευνητικό υλικό συγκλίνει στην αποτελεσματικότητά του: «Τρεις ανεξάρτητες, μεγάλες και μακροχρόνιες δοκιμές στην πρωτογενή πρόληψη και μία στη δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων αναδεικνύουν τη σωτήρια σημασία του. Η τρέχουσα στρατηγική για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου έχει μόνο μέτρια επιτυχία στις περισσότερες χώρες» σημειώνει ο δρ. Salim Yusuf.

Σε έρευνες μάλιστα που έχει συμμετάσχει και ο ίδιος έχει αποδειχθεί ότι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν κατά 35% έως 50% μέσω της χρήσης ενός πολυχαπιού.

topontiki.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του