Πόλος έλξης η Κομοτηνή με το θεματικό χριστουγεννιάτικο πάρκο

Κίνητρα παραμονής των Κομοτηναίων στην πόλη αλλά κι επίσκεψης από δημότες γειτονικών περιοχών

Την πίστη του ότι η Κομοτηνή πέτυχε κάτι μεγάλο αυτά τα Χριστούγεννα, μεταφέρει σε συνέντευξή του στον «Χ» ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης. Αφορμή ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος λειτουργεί θεματικό πάρκο Χριστουγέννων στην Αγία Παρασκευή αλλά και χριστουγεννιάτικη αγορά με ντόπιους επαγγελματίες. Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως με αυτές τις ενέργειες, που δεσμεύεται ότι –εάν παραμείνει στη διοίκηση- θα εμπλουτίζονται κάθε χρόνο, η Κομοτηνή είναι «πόλος έλξης» για επισκέπτες και πλέον μπαίνει στο χάρτη ως επιλογή για χριστουγεννιάτικη απόδραση.
«Είμαστε από τις λίγες πόλεις ανά την Ελλάδα που έχουμε στήσει θεματικό πάρκο, είμαστε πόλος έλξης αυτή την περίοδο κι αυτό ήταν το ζητούμενο» δήλωσε μεταξύ άλλων. Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά.

Το πάρκο Αγίας Παρασκευής, με τον «Πινόκιο» και τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά, έχει βάλει εδώ και μερικές ημέρες τα γιορτινά του κι είναι έτοιμο να υποδεχθεί Κομοτηναίους, φοιτητές και επισκέπτες;

-Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, μετά από δύο χρόνια στα οποία υπήρχαν οι περιορισμοί του covid, φέτος να κάνουμε μία συνολική προσπάθεια, ώστε να φτιάξουμε το πάρκο μας όπως οφείλει να είναι -δηλαδή χριστουγεννιάτικο και με κόσμο. Πέρα από αυτό, κάναμε ένα βήμα παραπάνω: ένα θεματικό πάρκο, το οποίο αφορά τις περιπέτειες του Πινόκιο. Μικροί και μεγάλοι, μπορούν να έρθουν να περιηγηθούν σε αυτό. Η προσπάθεια είναι συνολική, γιατί υπάρχουν συμπολίτες μας επαγγελματίες που έχουν συνδράμει στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, στο να καταστήσουμε την πόλη μας έναν χριστουγεννιάτικο προορισμό, που να μπορούν να τον επισκεφτούν άνθρωποι από γειτονικές πόλεις αλλά να δώσει και σε μας μία ευχάριστη αίσθηση Χριστουγέννων.

Για πρώτη φορά φέτος στήθηκε ένα θεματικό πάρκο Χριστουγέννων. Ποιά ήταν η ανάγκη που εντοπίσατε, προκειμένου να το δημιουργήσετε;

-Η ανάγκη προέκυψε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση. Θέλαμε να κάνουμε κάτι πολύ ωραίο στο κεντρικό πάρκο, ώστε να καταστεί επισκέψιμο από τους Κομοτηναίους καταρχάς και μετά από επισκέπτες. Εκείνο που δεν μπορέσαμε να κάνουμε το 2019 γιατί αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο, αλλά και το 2020-21 γιατί υπήρχαν οι περιορισμοί του κορωνοϊού, το κάνουμε φέτος. Έτσι, βρήκαμε μία εταιρία που πολλά χρόνια ασχολείται με τα θεματικά πάρκα και δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να περάσουν όμορφα τις γιορτινές μέρες.
Αν δείτε τον χάρτη των ελληνικών πόλεων, είναι πολλοί λίγοι οι Δήμοι που μπορούν να στήσουν θεματικά πάρκα, κι αυτό θέλουμε να το δουν οι συμπολίτες μας, οι Κομοτηναίοι αλλά κι από τις διπλανές πόλεις, για να αντιληφθούν ότι εδώ γίνεται κάτι μεγάλο. Ναι μεν είναι η αρχή, αλλά είναι κάτι μεγάλο. Είμαστε από τις λίγες πόλεις ανά την Ελλάδα που έχουμε στήσει θεματικό πάρκο, είμαστε πόλος έλξης αυτή την περίοδο κι αυτό ήταν το ζητούμενο.

Υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση από δημότες, ιδίως μαθητές σχολείων, αλλά και επισκέπτες;

-Υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία, που έρχονται το πρωί στο πάρκο από την Κομοτηνή και τις γύρω περιοχές. Υπάρχει κόσμος που έρχεται σε καθημερινή βάση. Πιστεύουμε το Σαββατοκύριακο κι από όταν κλείσουν τα σχολεία, θα έχουμε επισκέπτες κι από άλλες πόλεις. Κάθε μέρα γεμίζει το πάρκο από κόσμο και μικρά παιδιά. Οι καλλιτέχνες έχουν πρόγραμμα από τις 10:00 μέχρι τις 12:00 κι από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 κι έτσι ξεναγούν τους μικρούς μας φίλους στις περιπέτειες του Πινόκιο και στο τέλος όλοι μαζί κάνουν ένα πάρτι.

Φέτος, επίσης για πρώτη φορά, υπήρξε ανταπόκριση Κομοτηναίων επαγγελματιών για τη λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Τί πιστεύετε πως άλλαξε και επαγγελματίες αποφάσισαν να συμμετάσχουν;

-Πρώτον, εμπιστεύτηκαν εμάς σαν δημοτική αρχή. Δεύτερον, τους είχαμε πει από την αρχή ότι θα κάναμε κάτι ξεχωριστό στο πάρκο. Τρίτον, νομίζω ότι πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του φεστιβάλ street food, όπου οι επαγγελματίες είδαν ότι μπορούμε να διοργανώσουμε πολυπληθείς εκδηλώσεις. Αντιλήφθηκαν ότι η Κομοτηνή μπορεί, με τη βοήθεια των επαγγελματιών, να συμβάλλουμε στο να αναπτύξουμε την περιοχή μας. Τους ευχαριστώ, γιατί πραγματικά βάζουν πλάτη σε όλη αυτή την προσπάθεια. Προσκαλώ όλους τους συμπολίτες μας να περάσουν από το πάρκο να το δουν και να βοηθήσουν τους επαγγελματίες μας.

Εάν του χρόνου είστε δήμαρχος, θα δούμε κάτι επιπλέον ή τουλάχιστον η Αγία Παρασκευή να καθιερώνεται τα Χριστούγεννα ως εορταστικό θεματικό πάρκο;

-Αίσθησή μας είναι ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να υπάρχει μία αλλαγή. Έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία, να στήσουμε κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό, ώστε να υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση κάθε φορά στο πάρκο Αγίας Παρασκευής τις γιορτές. Εάν οι συμπολίτες μας, μας δώσουν πάλι τη δυνατότητα να είμαστε στη διοίκηση του Δήμου, έχουμε σκοπό τα επόμενα χρόνια να αλλάζουμε τα θεματικά σχέδια που έχουμε στο πάρκο, να το εμπλουτίζουμε και να το καθιερώσουμε ως μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή, με περισσότερες ημέρες και να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερους επισκέπτες στην πόλη.

Θα κάνουν φέτος οι Κομοτηναίοι Χριστούγεννα στην Κομοτηνή ή θα τους δούμε, όπως παλιότερες χρονιές, να φεύγουν σε γειτονικές πόλεις; Υπάρχουν κίνητρα να διασκεδάσει κανείς στην πόλη που ζει;

-Κίνητρα πάντα υπήρχαν, αλλά αντιλαμβάνεστε πως όταν μιλάμε για γιορτές, μιλάμε για απόδραση από την καθημερινότητα, να δούμε και να ζήσουμε κάτι διαφορετικό. Άρα, κάποιοι θα καθίσουν, κάποιοι θα κοιτάξουν προορισμούς διπλανούς ή μακρινούς χειμερινούς.

Αντίστοιχα όμως, υπάρχουν κίνητρα για να επιλέξει κάποιος επισκέπτης από άλλη πόλη την Κομοτηνή ως τουριστικό προορισμό;

-Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να μας κοιτάξουν άλλοι Δήμοι ως προορισμό. Ενδεχομένως, κάποιος που ήταν να πάει στη Δράμα, μπορεί να έρθει και στην Κομοτηνή ή μόνο στην Κομοτηνή. Βεβαίως μπορεί να πάει και μόνο στη Δράμα. Αλλά τώρα πλέον, (η πόλη μας) έχει μπει ως σημείο στον χάρτη κι όταν θέλει κάποιος να πάει κάπου τις γιορτές μπορεί να επιλέξει και την Κομοτηνή. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και είναι σημαντικό.

Μέχρι πότε θα λειτουργούν το θεματικό πάρκο και η χριστουγεννιάτικη αγορά;

-Το θεματικό πάρκο μαζί με τους καλλιτέχνες θα λειτουργεί μέχρι 2 Ιανουαρίου 2023. Τα καταστήματα μπορεί να κρατήσουν λίγες ημέρες παραπάνω.
xronos.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο