H τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται πως προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες για την αύξηση του δικτύου διανομής, καθώς φοβάται την ενίσχυση της πολιτικής εικόνας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης
Η μάχη του «Halk Ekmek» (ψωμί του λαού) έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες στη γειτονική χώρα έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις του φθηνού ψωμιού το οποίο παράγει ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές στα κιόσκια. Ομως, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορείται πως προσπαθεί να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες του δήμου για την αύξηση του δικτύου διανομής του συγκεκριμένου ψωμιού, καθώς φοβάται την ενίσχυση της πολιτικής εικόνας του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.
«Νομίζετε πως είναι εύκολο να περιμένει κανείς για ώρες στην ουρά για να αγοράσει ψωμί; Τη δεκαετία του ’70 ο λαός περίμενε στις ουρές για να αγοράσει βενζίνη, τώρα για πρώτη φορά έχουμε ουρές για το ψωμί. Είναι θλιβερή αυτή η εικόνα. Κι αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της φτώχειας, εσκεμμένα ή όχι αντιμετωπίζουμε διάφορα εμπόδια», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σύμφωνα με την εταιρεία Halk Ekmek, έως και τον Νοέμβριο του 2020 καθημερινά πωλούνταν 800.000 ψωμιά της συγκεκριμένης εταιρείας. «Σήμερα οι πωλήσεις μας ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. Υπάρχει τεράστια ζήτηση και πρέπει να φτάσουμε στα 2,5 εκατ. ψωμιά ημερησίως», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Halk Ekmek Οζγκέν Νάμα. Επισκεφθήκαμε ένα από τα κιόσκια, στην περιοχή Tζιχάνγκιρ, για να αγοράσουμε ψωμί. Περιμέναμε στη σειρά μαζί με άλλα δύο άτομα, καθώς ήταν μεσημέρι και είχε λίγο κόσμο. Το συγκεκριμένο ψωμί είναι εύγευστο – ίσως καλύτερο από το αντίστοιχο των άλλων φούρνων. Ρωτήσαμε τους πελάτες για τους λόγους της αναμονής τους και σχεδόν όλοι μας απάντησαν «από ανάγκη, είναι φθηνότερο».
Λίγες ημέρες μετά ήρθε άλλο ένα κυβερνητικό εμπόδιο, αυτή τη φορά από το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε μια οδηγία που προέβλεπε «την απαγόρευση της πώλησης ψωμιού σε υπαίθριους χώρους». «Αυτή η οδηγία στοχεύει την προσπάθεια του δήμου για την πώληση ψωμιού», δήλωσαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου της παράταξης του κ. Ιμάμογλου. Η λαϊκή αντίδραση ήταν έντονη, όπως και πολλών τουρκικών ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος του μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης Μουράτ Ονγκούν δήλωσε πως «δεν πρέπει να ανησυχούν οι συμπολίτες μας. Αν χρειαστεί, θα διανείμουμε το ψωμί πόρτα πόρτα». Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά, διευκρίνισε πως η οδηγία αφορούσε τα ψωμιά τα οποία παράγονται σε σπίτια, όμως πολιτικοί αναλυτές θεώρησαν πως ήταν μια υποχώρηση της κυβέρνησης μετά την έντονη αντίδραση των φτωχών ανθρώπων.

Το «Halk Ekmek» παράγεται από το 1977. Eίναι μια πρωτοβουλία του Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Από το 1994 έως και το 2019, που ο δήμος ήταν υπό τον έλεγχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάλι βοηθούσε τα χαμηλά στρώματα με τις χαμηλές τιμές. Ομως τώρα που ο δήμος πέρασε στα χέρια της αντιπολίτευσης, η αυξημένη ανεργία, οι ραγδαίες αυξήσεις στα βασικά προϊόντα, όπως στα αυγά 100%, στο ηλιέλαιο 110%, στο κουλούρι 25%, στο ψωμί 20%, και με τους μισθούς να αυξάνονται στα επίπεδα του 5%-8%, συντελούν στον πολλαπλασιασμό των πωλήσεων του ψωμιού και της λαϊκής απήχησης του δημάρχου, γεγονός που προβληματίζει το επιτελείο του κ. Ερντογάν.
Η εφημερίδα Sözcü αναφέρει πως μια μέση οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα αγοράζει οκτώ ψωμιά την ημέρα, με αποτέλεσμα με τη διαφορά της τιμής σε σχέση με το προϊόν που πωλείται στους υπόλοιπους φούρνους να μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή του φυσικού αερίου. Υπεύθυνοι του δήμου αναφέρουν πως υπάρχουν άνθρωποι που περπατούν 5 χλμ. για να αγοράσουν καθημερινά το φθηνό ψωμί. (kathimerini.gr)