Πνευματικός: «Εμβολιασμοί και φυσική ανοσία ΙΣΩΣ φέρουν το τέλος της πανδημίας το Φθινόπωρο»

Συνέντευξη στη ΓΝΩΜΗ του Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του ΔΠΘ 
  • «Αν αυξηθούν αυτές οι δύο παράμετροι, θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και ίσως η πανδημία μεταπέσει μόνο σε ενδημικές εστίες»
  • «Οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται θα πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντά τους»

Της Κικής Ηπειρώτου                                                                                               

Για την εξέλιξη του τρίτου κύματος του κορωνοϊού, την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας (αλλά και την άρνηση κάποιων υγειονομικών να εμβολιαστούν), την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» που ίσως το φθινόπωρο φέρει το τέλος της πανδημίας, όπως την ξέρουμε σήμερα, τις μεταλλάξεις του ιού και την «κοινή συναινέσει» χαλάρωση των μέτρων, συζητάμε σήμερα με τον Καθηγητή Εντατικής Θεραπείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ιωάννη Πνευματικό.

Η συνέντευξη

Κύριε καθηγητά, πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας;

Έχουν περάσει ήδη 13 μήνες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος, στις 26 Φεβρουαρίου 2020.

Η πανδημία εξελίσσεται κατά κύματα. Ήδη, βρισκόμαστε στην κορυφή του τρίτου κύματος, που δοκιμάζει πάρα πολύ τις αντοχές του πολυπληθέστερου τμήματος της χώρας, την Αττική. Αυτή την στιγμή, η Αττική ζει ό,τι έζησε η Θεσσαλονίκη στο 2ο κύμα, αν και εκείνο, τότε, ήταν ακόμη πιο σφοδρό, πιο ισχυρό.

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει στο «κόκκινο» το σύστημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά, αντέχει. Εφόσον βοηθήσουν και άλλοι παράγοντες, όπως, κυρίως, οι εμβολιασμοί και η επερχόμενη βελτίωση του καιρού, πιστεύουμε ότι σε μία με δύο εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε τα πρώτα σημάδια ύφεσης, ώστε, στην πορεία, τελικώς, να υποχωρήσει και το τρίτο κύμα. Αυτή την στιγμή, πάντως, υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός δίνει ηπιότερη νόσο, όχι τόσο σφοδρή.

Όμως, είναι γεγονός πως η χώρα μετρά πάνω από 260.000 κρούσματα, περισσότερους από 8.000 θανάτους, ενώ έχουμε, πανελλαδικά, περίπου 740 διασωληνωμένους.

Τα νούμερα αυτά, δεν μας κατατάσσουν στις χειρότερες χώρες, αναφορικά με τις επιδόσεις μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά, θα έλεγα, πως βρισκόμαστε περίπου στη μέση.

Η πολιτεία, αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα. Στο δεύτερο κύμα αιφνιδιαστήκαμε, αλλά αντέξαμε, με αύξηση, βέβαια, των θυμάτων. Στο 3ο κύμα δυσκολευόμαστε ιδιαίτερα, πρώτα απ’ όλα ως κοινωνία, αλλά και οι εκπρόσωποι της πολιτείας, που θα πρέπει να δράσουν ανάλογα με την κοινή συνισταμένη της βούλησης των πολιτών.

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κόπωση του κόσμου, στην παρούσα φάση, εν μέσω τρίτου κύματος;

Η κόπωση είναι φυσιολογική, μετά από 13 μήνες, κατά τους οποίους είχαμε τόσους θανάτους, μία οικονομική καταστροφή για χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις, τις οποίες δεν αντιλαμβανόμαστε ακόμη. Είναι αόρατες, για την ώρα, έχουν όμως διεισδύσει βαθιά στον πληθυσμό, που έχει κουραστεί πάρα πολύ από την κατάσταση.

Επειδή, λοιπόν, ζούμε σε μία δυτική κοινωνία, με δημοκρατικά δικαιώματα για τους πολίτες της, με μία δημοκρατική πολιτεία, είναι λογικό, η πολιτεία αυτή, να λαμβάνει υπόψη τη βούληση των πολιτών. Είναι εμφανής, πλέον, η κόπωση των πολιτών, οπότε, είναι λογικό η πολιτεία να χαλαρώσει τα μέτρα. Είναι γεγονός, επίσης, πως δεν υπάρχει, πλέον, η αυστηρή επιτήρηση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα: Θέλουμε να είμαστε πιο ελεύθεροι, δεν στέλνουμε sms για όλες τις μετακινήσεις μας, κατεβάζουμε πιο συχνά τη μάσκα. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν επιδείξει υψηλό βαθμό ωριμότητας και η κρίσιμη μάζα τηρεί τα μέτρα. Θα έλεγα πως, οδεύουμε προς χαλάρωση, ‘κοινή συναινέσει’.

Η χαλάρωση αυτή, όμως, ίσως παρατείνει την κορύφωση του 3ου κύματος. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και η πολιτεία να μη δράσει βεβιασμένα. Είναι θέμα μέτρου και ακριβούς εκτίμησης το τι πρέπει να γίνει.

Τα στοιχεία από τα λύματα και τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτάσσουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα ληφθούν υπόψη τα τεχνοκρατικά στοιχεία και οι εισηγήσεις των επιστημόνων, κυρίως των επιδημιολόγων, ώστε, με την ανάλογη πολιτική ευελιξία να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.

Η κορύφωση του 3ου κύματος είναι και αποτέλεσμα διάφορων συγκεντρώσεων που είδαμε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα. Είναι κατανοητό μέχρι ένα σημείο, να υπάρχουν διαμαρτυρίες, όμως τώρα, ζούμε αυτή την κατάσταση και τέτοιες εικόνες συνωστισμού ρίχνουν λάδι στη φωτιά της πανδημίας. Πολύ προσεκτικά, θα μπορούσε η πολιτεία να ανοίξει την εστίαση, για παράδειγμα, σε ανοικτούς χώρους, τα καταστήματα, με τη μέθοδο του click away, με πολλή προσοχή πάντα, αλλά και τα Λύκεια, ενόψει των εξετάσεων.

 

Με την πορεία των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό είστε ικανοποιημένος;

Παρατηρούμε μία αύξηση στους εμβολιασμούς, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην πρώτη 15άδα παγκοσμίως. Θα ήμαστε ακόμη καλύτερα, αν υπήρχαν περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα. Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πιερρακάκης, έχει φροντίσει για τη λειτουργία μίας εξαιρετικής πλατφόρμας, που εφόσον υπήρχε καλύτερη ροή εμβολίων, θα βοηθούσε ουσιαστικά, ώστε να ήμαστε ακόμη και στην πρώτη πεντάδα σε αριθμό εμβολιασμένων. Περιμένουμε πως σε 1 με 2 μήνες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα στον τομέα αυτό.

 

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των υγειονομικών;

Είναι σεβαστή η αντίθετη γνώμη, όμως, όπως έχει διατυπωθεί κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, η ελευθερία μας έχει όριο την ελευθερία του άλλου. Όταν είμαι υγειονομικός, έχω το δικαίωμα να μην εμβολιαστώ, θα πρέπει, όμως, προσωρινά, να πάψω να ασκώ τα καθήκοντά του, διότι παραβιάζω την ελευθερία του άλλου και μάλιστα, καμία φορά, με ολέθρια αποτελέσματα. Μπορεί να μεταδώσω τον  ιό σε συνάδελφο ή ασθενή και να επέλθει ο θάνατός του. Είναι εγκληματικό να μην εμβολιαστώ, ως υγειονομικός, και να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου.

Στατιστικά, παρατηρούμε ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες πείθονται και αποδέχονται τους εμβολιασμούς. Ωστόσο, με απογοήτευση διαπιστώνω ότι υπάρχουν μεγάλα ποσοστά (αν τα στοιχεία είναι αληθινά) υγειονομικών, κυρίως σε νοσοκομεία των Αθηνών, που αρνούνται το εμβόλιο. Θεωρώ πως πρόκειται για μία πολύ μεγάλη κι ασυγχώρητη ευθύνη. Εφόσον δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να πάρουν μια άδεια άνευ αποδοχών και να μην ασκούν τα καθήκοντά τους, για όσο χρειαστεί.

Τα self tests θα βοηθήσουν ;

Θεωρώ πως θα είναι πάρα πολύ ωφέλιμα. Μπορούν να γίνουν ένα «όπλο» για την επιτάχυνση αποδρομής της πανδημίας. Αρκεί να γίνονται με τον σωστό τρόπο και να υπάρξει μία λειτουργική πλατφόρμα για τους πολίτες.

 

Σας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του ιού; Μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Με τους όρους της επιστήμης, οι μεταλλάξεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο μεταξύ των ιών.

Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται εδώ και έναν αιώνα, όπως έγινε και το 1918 με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα.

Έτσι και ο κορωνοϊός, μεταλλάσσεται σε μικρότερο ρυθμό και μπορεί είτε να αποδυναμώνεται, είτε να αυξάνεται η δύναμή του, αυτό εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Εν πολλοίς, σε μεγάλο βαθμό, είναι κάτι το τυχαίο και το απολύτως φυσικό.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η βιοτεχνολογία κάνει θαύματα στην εποχή μας, με την έννοια ότι μπορεί να ενσωματώσει τις μεταλλάξεις σε ένα νέο εμβόλιο και να το αναπροσαρμόσει στα νέα δεδομένα, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

 

Εκτιμάτε ότι υπάρχει πιθανότητα, μετά το καλοκαίρι, να οδηγηθούμε σε ένα 4ο κύμα;

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν θα υπάρξει 4ο κύμα, αν και ο διεθνούς φήμης επιδημιολόγος Φάουτσι εκτίμησε πρόσφατα ότι είναι πιθανό να υπάρξει.

Στη χώρα μας, περίπου το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ υποθέτουμε, αναγωγικά, πως περίπου το 10% του πληθυσμού έχει νοσήσει. Αυτό ίσως σημαίνει πως έχουμε μία ανοσία της τάξης του 20%, δηλαδή 1 στους 5.

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται στο 60%. Αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και αυξηθεί η φυσική ανοσία, ελπίζουμε, βάσιμα, ότι, από το φθινόπωρο, μπορεί να έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης.

Τότε, ίσως, να μπορέσουμε, ίσως –ξαναλέω- να σταματήσουμε την πορεία του κορωνοϊού ως πανδημία και να μεταπέσει σε ενδημικές εστίες, δηλαδή να τη συναντούμε μόνο κατά τόπους. Θεωρώ πως αν τα πράγματα πάνε, όπως προδιαγράφεται αυτή την στιγμή, ίσως να μην έχουμε, πια, να κάνουμε με πανδημία, από το ερχόμενο φθινόπωρο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο