«Πάντα αισθανόμουν δέος για την ιστορική αφήγηση…»

Γράφει ο Σταύρος Μπένος για το βιβλίο του Γιάννη Λασκαράκη Κυνηγημένοι από την Ιστορία :

«Πώς άραγε είναι δυνατόν να προσεγγίσεις ταυτόχρονα τις πηγές, τους ανθρώπους, τις συνθήκες των γεγονότων, την αλήθεια εν τέλει.

Και το σπουδαιότερο: πώς άραγε ο ιστορικός – αφηγητής μπορεί ν’ απαρνηθεί τα πάθη του, τις εμμονές του και να προσεγγίσει την αλήθεια;

Με αυτές τις βιωματικές καταβολές ξεκίνησα την ανάγνωση του ιστορικού μυθιστορήματος του καρδιακού μου φίλου, Γιάννη Λασκαράκη, με τίτλο  ‘‘Κυνηγημένοι από την ιστορία’’.

Με ευρηματικό όχημα τον Ανέστη από τις Μουρνιές των Χανιών και τον Γιάννη από τη Στέρνα της Ανατολικής Θράκης, ο αφηγητής βουτάει την πέννα μέσα στα βαθιά και ταραγμένα κύματα της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού έθνους και μάλιστα στα πιο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια: 1880 έως 1923, από την επαναστατική Κρήτη έως τον μεγάλο διχασμό και τη Μικρασιατική καταστροφή.

Και καθώς πορευόμουν εκστατικός μέσα από τον Ανέστη και τον Γιάννη ξεπηδούσε σταδιακά μέσα μου ένα φως.

Τόσα και τόσα βιβλία διχασμού και αγώνων ιστορικών έχω μελετήσει τα τελευταία 20 χρόνια.

Απαντήσεις όμως δεν πήρα για το τί σημαίνει Πολυεθνικό Ανατολικό Κράτος; Ποιος ήταν ο Οθωμανός πρίγκιπας Σαμπαχατίν; Πως ένα εκσυγχρονιστικά πολιτικό-κοινωνικό ρεύμα, ένας ουτοπικός Δαυίδ, τόλμησε να τα βάλει με τον Γολιάθ του κυρίαρχου εθνικισμού της εποχής, όπου δεσπόζει ο αλυτρωτισμός και η συγκρότηση του έθνους-κράτους.

Αυτό το φως που αναβλύζει από τις σελίδες του βιβλίου με εξύψωσε πνευματικά να κατανοήσω την Ουτοπία του Ρήγα και του Ίωνα Δραγούμη και να συνειδητοποιήσω πως και οι μεγάλοι ηγέτες κάνουν ολέθρια λάθη. Όπως ο Βενιζέλος, που αντί να πορευτεί προς την Ανατολική Θράκη επέλεξε το «όνειρο» της αρχαίας Ιωνίας, με τα γνωστά επακόλουθα.

Γιάννη, νόμιζα ότι σε γνώριζα καλά μετά από 40 χρόνια.

Τώρα όμως πραγματικά σε γνώρισα.»

Σταύρος Μπένος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο