Πανελλαδικές: Ξεκινά σε πρωτόγνωρες συνθήκες η δοκιμασία για τους Εβρίτες υποψηφίους

Της Κικής Ηπειρώτου

Για τις πιο ιδιαίτερες πανελλαδικές εξετάσεις της ζωής τους ετοιμάζονται οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι υποψήφιοι στον Έβρο, αφού η πανδημία του κορωνοϊού επιβάλλει συγκεκριμένα, αυστηρά μέτρα προστασίας και φέρνει τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό και την προετοιμασία της όλης διαδικασίας.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Έβρου, το μεσημέρι της Παρασκευής, ήταν όλα έτοιμα για την πρεμιέρα της Δευτέρας, αφού και οι δοκιμαστικές εκπομπές των θεμάτων από το Υπουργείο Παιδείας, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, ολοκληρώθηκαν δίχως προβλήματα. Παράλληλα, έγινε εγκαίρως η παραλαβή των μασκών από τη Δευτεροβάθμια και η διανομή τους στα εξεταστικά κέντρα. Αντιστοίχως, συνεργεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης ανέλαβαν τη διανομή των αντισηπτικών υγρών στα σχολεία.

Σημειώνεται πως οι αίθουσες στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι ξεπερνούν τις 120, όταν τις προηγούμενες χρονιές ήταν περίπου 70. Αντιστοίχως, διπλάσιος είναι και ο αριθμός των επιτηρητών, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, που συνολικά αγγίζει τις 4,5 ώρες.

«Είναι μία αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερη κατάσταση για τους επιτηρητές μας και έχουμε προβλέψει να είναι σε ετοιμότητα  εφεδρικό προσωπικό, ώστε, αν σε κάποια περίπτωση, κάποιος συνάδελφος χρειαστεί να κάνει ένα διάλειμμα ή ακόμη και να αποχωρήσει, να μπορεί να αντικατασταθεί», δηλώνει στη «ΓΝΩΜΗ» ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Έβρου Στέργιος Αποστολακούδης.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποψηφίων ανά αίθουσα, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις θα ξεπερνούν τους 10, φτάνοντας το πολύ ως 12. Υπάρχουν τμήματα που θα έχουν 8, 6, ακόμη και 5 υποψήφιους ανά αίθουσα.

Συνολικά, στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν, συνολικά, 1228 μαθητές της Γ’ Λυκείου, από τους οποίους οι 889 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και 339 από τα Επαγγελματικά. Συγκριτικά με πέρυσι, παρατηρείται αύξηση υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (κατά 31 μαθητές) και μείωση του αριθμού των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια (κατά 72 μαθητές), όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Επιπλέον, και φέτος θα λειτουργήσουν 12 εξεταστικά κέντρα (σχολεία) σε όλο τον νομό για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, ενώ γίνονται τρία τα εξεταστικά κέντρα για εκείνους των Επαγγελματικών Λυκείων, αφού εκτός από την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, φέτος θα λειτουργήσει εξεταστικό κέντρο και στο Διδυμότειχο. Οι μόνοι μαθητές που δεν θα εξεταστούν στα σχολεία τους θα είναι αυτοί του Τυχερού και των Μεταξάδων, οι οποίοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα μετακινηθούν στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, αντίστοιχα. Όσον αφορά τους 17 υποψήφιους των Γενικών Λυκείων του νομού, που θα εξεταστούν προφορικά, η διαδικασία θα διεξαχθεί στο 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, ενώ οι 15 μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων του Έβρου, που θα εξεταστούν με την προφορική διαδικασία, θα μετακινηθούν σε εξεταστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, ο κ. Αποστολακούδης ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι ιδιαίτερες συνθήκες και το έξτρα άγχος που υπάρχει σε όλους, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό δεν θα επηρεάσει σημαντικά και θα έχουμε καλά αποτελέσματα για όλους.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο