Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο  τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη  

Ανακοίνωσε ο φοιτητικός σύλλογος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Δ. Γληνός» διεκδικώντας μαζί με φοιτητές και μαθητές από όλη τη χώρα, προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, εστίες, σίτιση, «πτυχία με αξία» και δωρεάν σπουδές 

Τη συμμετοχή του στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο φοιτητικός σύλλογος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Δημήτριος Γληνός». Οργανώνει κινητοποίηση μπροστά από το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, στις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, διεκδικώντας, μαζί με φοιτητές και μαθητές από όλη τη χώρα, προσλήψεις προσωπικού στα πανεπιστήμια, «πτυχία με αξία» και δωρεάν σπουδές. Δηλώνει επίσης την κάθετη αντίθεσή του στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Ο φοιτητικός σύλλογος αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη σύσκεψη των εργατικών σωματείων και φορέων, που θα γίνει αύριο (03/11) στην Αλεξανδρούπολη, για την οργάνωση του εορτασμού της επετείου του «Πολυτεχνείου».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Προβληματιζόμαστε για:

• Ελλείψεις σε καθηγητές: Στη σχολή μας φοιτούν περίπου 1.300 φοιτητές. Παρά τον μεγάλο όγκο φοιτητών τα επίσημα μέλη ΔΕΠ είναι μόλις 22. Ταυτόχρονα εμείς οι φοιτητέςανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας, για το ποιος θα προλάβει μια θέση στο επιλεγόμενο μάθημα που επιθυμεί.

• Γραμματεία – βιβλιοθήκη – φύλαξη – καθαρισμός κτηρίου: Η γραμματεία του τμήματος αποτελείται από 2 μόνο άτομα που παλεύουν να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο των φοιτητών και να λύσουν οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.Συνολικά, προσωπικό του τμήματος (φύλαξη και καθαρισμός) δεν επαρκεί για τα στοιχειώδη. Τέλος, η βιβλιοθήκη λειτουργεί για λίγες ώρες σε σχέση με την ανάγκη που υπάρχει και οι φοιτητές δεν έχουν χώρο να διαβάσουν.

• Κτιριακό: Η υποχρηματοδότηση εκφράζεται ακόμα και στο ίδιο το κτήριο της σχολής μας, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση, με οροφές να στάζουν και με μόνο 1 αμφιθέατρο για να καλύψει τις ανάγκες όλων των ετών δύο τμημάτων και με ωρολόγιο πρόγραμμα εξαμήνου που κάνει τη ζωή των φοιτητών δυσκολότερη αφού δεν υπάρχουν αμφιθέατρα για να γίνονται τα μαθήματα ομαλά.
• Μεταφορά: Τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής δράσης στη μέριμνα φαίνεται και στο κομμάτι της μεταφοράς, αφού τον περασμένο Δεκέμβριο κόπηκαν εντελώς τα ελάχιστα δωρεάν λεωφορεία που είχαν απομείνει προκειμένου η εταιρεία να μετακυλήσει το βάρος της ακρίβειας στους φοιτητές και φυσικά δεν είχαμε καμία έξτρα χρηματοδότηση για να καλύψει το επιπλέον κόστος. Όλοι οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν 60λεπτα εισιτήρια κάθε φορά που μπαίνουν στο αστικό ή να δώσουν την «εκπληκτικά φτηνή προσφορά» της κάρτας που κοστίζει μηνιαία «μόλις» 25 ευρώ. Λες και μας περίσσεψαν.

• Πρακτική άσκηση: Οι φοιτητές κάθε χρόνο κάνουμε τη πρακτική μας στα σχολεία χωρίς καμία οικονομική βοήθεια, πληρώνοντας μέχρι και τη μεταφορά μας αλλά και κυρίως τα υλικά που χρησιμοποιούμε από τη τσέπη μας.Όλα αυτά μάλιστα σε μία περίοδο που το πτυχίο μας εξισώνεται με το πτυχίο διετών ιδιωτικών κολεγίων εξισώνοντας έτσι προς τα κάτω τα εργασιακά δικαιώματα όλων των αποφοίτων, δημιουργώντας γρήγορα πιο φθηνούς και ευέλικτους εργαζομένους.
• Παράλληλα οι πίνακες των αναπληρωτών ανοίγουν κάθε 3 χρόνια!!!

• Εστίες – μισθωμένα ξενοδοχεία: Την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος ενοικίου στην Αλεξανδρούπολη είναι 300-350 ευρώ για 30 τ.μ. και μαζί με τα πάγια έξοδα (ρεύμα, νερό κλπ) ένας φοιτητής θέλει πάνω από 450-500 ευρώ τον μήνα, οι φοιτητικές εστίες – μισθωμένα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης έχουν μόλις 60 δωμάτια για 3.500 χιλιάδες φοιτητές, με τα διαθέσιμα δωμάτια για τη στέγη πρωτοετών να είναι μόλις 7! Δηλαδή για 14 φοιτητές, ούτε το 3% των εισαχθέντων! Δωμάτια των 10τ.μ. που δεν παρέχουν ούτε τα απολύτως απαραίτητα και που πετούν τους φοιτητές εκτός κάθε Χριστούγεννα – Πάσχα – Καλοκαίρι για να υποδεχθούν οι εργολάβοι τους τουρίστες των περιόδων.

• Σίτιση: Η Λέσχη με εργολάβο τον Κομπατσιάρη Α.Ε. χέρι-χέρι με την διοίκηση του ΔΠΘ ανακοίνωσε στις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς πως πρέπει όλοι να κάνουμε αιτήσεις για την δωρεάν μας σίτιση στις «υπερποιοτικές» παροχές τους γιατί το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάρτες σίτισης και φοιτητές θα αποκλειστούν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων από την δωρεάν τους σίτιση και θα πληρώνουν για να σιτιστούν. Καταφέραμε βέβαια μετά από παρέμβαση των ΦΣ να μην περάσει.
Ιδιωτικά ή Δημόσια πανεπιστήμια;
Η μόρφωση είναι δικαίωμα, δε μπορεί να εξαρτάται από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας! Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων θα οδηγήσει σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, του δημόσιου πανεπιστημίου. Θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του κόστους σπουδών και νέα μεγάλη υποβάθμιση των πτυχίων μας!
Φταίνε οι νόμοι των κυβερνήσεων που βάζει τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με εργολάβους και μάνατζερς.
Φταίει η υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, από όλες τις κυβερνήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο 80%.
Διεκδικούμε:
• Προσλήψεις νέων καθηγητών για να καλύψουν την ανάγκη του μεγάλου όγκου φοιτητών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πολύχρονο ζήτημα των λίγων θέσεων στα επιλογής, με αυτό το άδικο σύστημα δήλωσης μαθημάτων.
• Να αλλάξει τώρα ο άδικος και ανταγωνιστικός τρόπος δήλωσης μαθημάτων. Υπάρχει όλη η τεχνολογία και τα μέσα για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη δήλωση για όλους τους φοιτητές! Τα επιλεγόμενα που δίνουν πιστοποίηση Η/Υ να είναι ανεξάρτητα από τα ECTS του εξαμήνου, να μπορούν όσοι φοιτητές επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν με σκοπό να τους δοθεί δωρεάν η πιστοποίηση.
• Προσλήψεις φυλάκων, επιπλέον προσωπικό στη γραμματεία και στη βιβλιοθήκη για να εξυπηρετούν τους φοιτητές όποτε υπάρχει ανάγκη. Χώροι διαβάσματος για τους εστιακούς και μη φοιτητές!!
• Πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, με ενταγμένη όλη την θεωρητική και πρακτική γνώση σε αυτό. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος.
• Να ανοίγουν οι πίνακες κάθε χρόνο και όχι κάθε 3.
• Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
• Πρακτική με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους!!!
• Μόνιμοι, μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία! Κανένας απόφοιτος του τμήματος άνεργος! Κανένας μαθητής χωρίς δάσκαλο!
• Δωρεάν αναλώσιμα για πρακτικές και μαθήματα που απαιτούν υλικά (π.χ. Εικαστική Αγωγή, Διδακτική Μεθοδολογία – μικροδιδασκαλίες).
• Πρόγραμμα σπουδών διαμορφωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες των φοιτητών. Διαμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τις πραγματικές γνώσεις που πρέπει αν αποκομίζει ένας μελλοντικός εκπαιδευτικός.
• Έκτακτο κονδύλι για θέρμανση το χειμώνα σε όλους τους χώρους του πανεπιστημίου.
ΦΟΙΤΗΤΙΚΉ ΜΕΡΙΜΝΑ

  • Ενοικίαση δωματίων ΤΩΡΑ σε ξενοδοχεία για όλους όσους θέλουν δωμάτιο εστιών με ευθύνη του ΔΠΘ.
  • Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 300 ευρώ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
  • Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους, χωρίς κριτήρια, αποκλεισμούς και κάρτες σίτισης.
  • Επαναφορά των δωρεάν αστικών λεωφορείων που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών.

Προχωράμε σε:
• Κινητοποίηση την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στις 12:00 στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, την ημέρα Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου, μέρα δράσης φοιτητών και μαθητών για την διεκδίκηση πτυχίων με αξία και δωρεάν σπουδών. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!! Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. STOP στην σφαγή παιδιών, γυναικών και λαού και της εμπλοκής της χώρας μας.
• Διεκδικούμε αναστολή μαθημάτων για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών στην κινητοποίηση.
• Καλούμε την δομή ασυνόδευτων προσφύγων σε μια ακόμη συνεργασία για την διεξαγωγή αγώνα ποδοσφαίρου για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στο παλαιστινιακό λαό.
Το μάθημα θα δοθεί στο δρόμο!!!

Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος
Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης
«Δημήτριος Γληνός»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του