Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας -Ουκρανίας, στο συμβούλιο ασφαλείας ΟΗΕ θα κριθεί η εκεχειρία

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία που αφορούν τον πόλεμο που δέχεται η Ουκρανία τις τελευταίες μέρες, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και το αν βρέθηκε κάποια λύση για κατάπαυση πυρών. Θα υπάρξει και δεύερος γύρος, ενώ στο Συμβούλιου του ΟΗΕ θα κριθεί η εκεχερεία.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος της συνάντησης και των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες -Ρωσία και Ουκρανία- ήταν η επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Θα υπάρξει και δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

Όπως αναμεταδίδει το Reuters ότι η Ρωσία και η Ουκρανία ολοκλήρωσαν τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις και οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν σε αυτές, θα επιστρέψουν στις χώρες τους πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος.

Στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θα κριθεί η εκεχειρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Στην έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των 193 μελών θα συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν η Μόσχα και συγκεκριμένα ο Ρώσος αντιπρόσωπος που προεδρεύει δεν χρησιμοποίησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει το κείμενο να ψηφιστεί από το ΣΑ, τότε θα αναπτερωθούν οι ελπίδες ότι μπορεί να εκτονωθεί η κρίση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Αν στην αρχή της συνεδρίασης υπάρξει ρωσικό βέτο, τότε φαίνεται ότι τα περιθώρια διπλωματίας θα στενέψουν επικίνδυνα.

Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας-Ρωσίας επιστρέφουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις

Η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα, συζήτησαν σειρά θεμάτων προτεραιότητας και τώρα επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους, για διαβουλεύσεις σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις.

Την δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντολιάκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες , κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Συζήτηση Πούτιν – Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μιάμισης ώρας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι του Πούτιν είναι οι εξής:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Τα αιτήματα του Μακρόν

Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής:

  1. Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών,
  2. Προστασία των αστικών υποδομών
  3. Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.

dikaiologitika.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο