Οι μαθητές του Λυκείου Σουφλίου τίμησαν την Ημέρα της Ευρώπης

Διαχέοντας στην τοπική κοινωνία την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» μίλησαν για τις αξίες της Ευρώπης οραματιζόμενοι μία Ευρώπη ενωμένη και ειρηνική

Οι Μαθητές-Πρέσβεις του Λυκείου Σουφλίου και οι συμμαθητές τους  των τάξεων Α΄ και Β΄ του σχολείου τίμησαν την Ημέρα της Ευρώπης 9 Μαΐου διαχέοντας στην τοπική κοινωνία του Σουφλίου την εμπειρία τους από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και μίλησαν στους συμπολίτες τους για τις αξίες της Ευρώπης οραματιζόμενοι μία Ευρώπη ενωμένη και ειρηνική.

Ανέπτυξαν στην κεντρική πλατεία της πόλης του Σουφλίου ένα flash mob και υπό τους ήχους του τραγουδιού «Όλοι μαζί», αφιερωμένο στις αξίες της Ευρώπης που οι ίδιοι εμπνεύστηκαν και ερμήνευσαν, ενημέρωσαν τους πολίτες για τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών που αυτή πρεσβεύει, καθώς και την αξία μιας ειρηνικής διαβίωσης μεταξύ των κρατών μελών. Στους περαστικούς, στους καταστηματάρχες, στο Μουσείο Μετάξης Γ. Τσιακίρη, σε εκπροσώπους της αστυνομικής αρχής και στο Δημαρχείο Σουφλίου διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια για την Ημέρα της Ευρώπης, ημέρα που με την ιστορική «Διακήρυξη Σουμάν» σηματοδοτεί την απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσδιορίζει την πολιτική οντότητά της. 

Βιωματικές δράσεις οργάνωσε το ΓΕΛ Σουφλίου για μαθητές των μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου στις 10 Μαΐου για την Ημέρα της Ευρώπης

Σε συνέχεια των δράσεων τους για την Ημέρα της Ευρώπης οι Μαθητές και οι Καθηγητές-Πρέσβεις του Λυκείου Σουφλίου υποδέχτηκαν τους μαθητές της Δ΄ , Ε΄ και Στ΄ τάξης του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Σουφλίου και τους μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου Λαβάρων στις 10 Μαΐου στην αυλή του Λυκείου και στη Σχολική Βιβλιοθήκη, έχοντας οργανώσει βιωματικές δράσεις και παιχνίδια προσαρμοσμένα στις ηλικίες τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού συμμετείχαν με ενθουσιασμό υπό την καθοδήγηση των Μαθητών-Πρέσβεων και τη διακριτική επίβλεψη των Καθηγητών-Πρέσβεων και έμαθαν για την Ευρώπη διασκεδάζοντας με επιτραπέζια παιχνίδια αναφορικά με την Ευρώπη, ζωγράφισαν, έκαναν κολάζ, σχημάτισαν τις παλάμες φιλίας και έπαιξαν με τις σημαίες και τις γλώσσες των χωρών της ΕΕ, ενώ στο τέλος ομάδα μαθητών του 2ου Δημοτικού παρουσίασε ένα μικρό δρώμενο -σκηνοθετημένο από τους μαθητές και καθηγητές του Λυκείου- αναπαριστώντας τα 12 αστέρια της σημαίας της ΕΕ, χόρεψαν υπό τους στίχους και τη μουσική του τραγουδιού «Όλοι μαζί» που συνέθεσαν οι Μαθητές-Πρέσβεις του ΓΕΛ σε κύκλο με τις αξίες της και έδωσαν το μήνυμά τους στους δασκάλους, τους συμμαθητές τους και τα μεγαλύτερα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου: «Θέλουμε την Ευρώπη ενωμένη και ειρηνική! Πιστεύουμε στην αξία και τις αξίες της!»

Αντίστοιχα, οι μαθητές του Γυμνασίου δημιούργησαν το δέντρο της αγάπης με δικά τους μηνύματα και αξίες, έπαιξαν με τις προσωπικότητες της Ευρώπης, συμμετείχαν στο βιωματικό παιχνίδι ρόλων «Έλα στη θέση μου» για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την αποδοχή της διαφορετικότητας και τέλος έκαναν αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, εκπροσωπώντας χώρες της Ευρώπης.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα (e-twinning κλπ.) και αρχίζουν να διαμορφώνουν πολιτική συνείδηση, επειδή σε αυτές τις τάξεις διδάσκονται το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, να εμπεδώσουν τις αξίες της ΕΕ με παιγνιώδη μορφή, να τιμήσουν την επέτειο απαρχής της σημερινής ΕΕ και  το όραμα για συνεργασία και ειρήνη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και παρακολούθησε η ΣΕΕ Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Μαννάφη Ιωάννα, οι Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών, ενώ παράλληλα με τα φιλοξενούμενα σχολεία στις δράσεις συμμετείχαν και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου. Στο τέλος των δράσεων οι μαθητές πήραν τις προσωπικές τους δημιουργίες, μία αναμνηστική κονκάρδα με τη σημαία της ΕΕ και οι λιλιπούτειοι μαθητές των Δημοτικών σχολείων από έναν χάρτη της Ευρώπης που αποτύπωσαν σε ειδικό μακετόχαρτο οι μαθητές του Λυκείου και έβαψαν με μαρκαδόρους οι μικροί μαθητές και την «Τράπουλα της Ευρώπης», επιτραπέζιο παιχνίδι με τις χώρες της Ευρώπης, τις πρωτεύουσες και τα ιδιαίτερα μνημεία τους, όλα φιλοτεχνημένα από τους Μαθητές και τους Καθηγητές Πρέσβεις του λυκείου. Αντίστοιχα, στο σχολείο μας δόθηκαν από την κ. Μαννάφη ενημερωτικοί οδηγοί για την ΕΕ στην αγγλική, τη γαλλική, την γερμανική, την ιταλική, την ελληνική γλώσσα κι ένας χάρτης της Ευρώπης.

Όπως ανέφεραν και οι μαθητές μας οι εντυπώσεις τους από την όλη εκδήλωση ήταν μοναδικές:

«Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία για εμάς τους μαθητές. Συναναστραφήκαμε με παιδιά από μικρότερες τάξεις, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια με θέμα την Ευρώπη. Γνωρίσαμε μαζί τους νέες πληροφορίες και μάθαμε μαζί τους για την ΕΕ με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη, εμείς οι μαθητές του Λυκείου βιώσαμε μία «προσομοίωση» του καθηγητή, καθώς καταφέραμε να καθοδηγήσουμε άλλα παιδιά, όπως οι εκπαιδευτικοί μας» (Νεκτάριος Κουντουράκης, Μαθητής-Πρέσβης Α΄ τάξης)

« Οι δράσεις μας για την Ευρώπη την Δευτέρα και την Τρίτη ήταν πολύ διαφορετικές απ’ ότι έχουμε συνηθίσει να κάνουμε μέχρι τώρα και διασκεδαστικές. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με περαστικούς στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου και να τους ενημερώσουμε για τις δράσεις μας και για την Ημέρα της Ευρώπης, ενώ παράλληλα με τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού μας συγκεντρώσαμε την προσοχή των πολιτών και διαχύσαμε τις αξίες της ΕΕ, την ειρήνη, τον σεβασμό, την ισότητα, την αλληλεγγύη. Όσο για τις δράσεις μας μέσα στο σχολείο την Τρίτη είχαμε την ευκαιρία για πρώτη φορά να συνεργαστούμε με μαθητές διαφορετικής, μικρότερης ηλικίας από εμάς, να γνωρίσουμε καινούρια πρόσωπα. Το σημαντικότερο ήταν ότι μαζί με τους συμμαθητές μας συνεργαστήκαμε για να οργανώσουμε όλες αυτές τις δράσεις και συνειδητοποιήσαμε ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράγματα όμορφα, πρωτότυπα, δημιουργικά. Ζήσαμε τη διαφορετικότητα μέσα από τις διαφορετικές ηλικίες με τις οποίες συνεργαστήκαμε στα παιχνίδια και τις δράσεις, ενώ μέσα από το βιωματικό παιχνίδι ρόλων μπήκαμε στη θέση ανθρώπων και ομάδων που βιώνουν τον περιορισμό, την απόρριψη, προβληματιστήκαμε και ήρθαμε πιο κοντά στην ανάγκη να αποδεχτούμε το διαφορετικό, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί».

(Καραμπάτσα Εριέττα, Μαθήτρια-Πρέσβης Α΄ τάξης)

18 Μαΐου-Διαδικτυακή συνάντηση των Σχολείων-Πρέσβεων του ΕΚ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης με τον αντιπρόεδρο του ΕΚ κ. Παπαδημούλη

Στις 18 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του ΓΕΛ Σουφλίου στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Αν. Μακεδονίας & Θράκης οργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση των σχολείων ΓΕΛ Σουφλίου, ΓΕΛ Διδ/χου, Μειονοτικό Λύκειο Κομοτηνής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης, ΓΕΛ Χρυσούπολης, ΓΕΛ Κρηνίδων, ΓΕΛ Καλαμπακίου και ΕΠΑΛ Προσοτσάνης με τον Αντιπρόεσδρο του ΕΚ κ. Παπαδημούλη. Μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων σχολείων στο Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του ΕΚ» είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στον αντιπρόεδρο του ΕΚ για τα θέματα ισότητας των δύο φύλων, τις δυνατότητες που προσφέρει η ΕΕ στους νέους αλλά και τη στάση που κρατάει σε χώρες-μέλη που διαφοροποιούνται από τις κεντρικές αποφάσεις και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και βρίσκονται στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ειλικρινείς: η ΕΕ, αν και αποτελούμενη από κράτη-μέλη με διαφορετικές ιδεολογίες, επιδιώξεις, γεωπολιτικά συμφέροντα και πολιτισμικές προσλαμβάνουσες, εμμένει στη στάση υπεράσπισης της δημοκρατίας και σεβασμού στα δικαιώματα από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Παρέχει κονδύλια για την κατάρτιση των νέων ανθρώπων και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μέσω των προγραμμάτων Erasmus, ωστόσο η εκπαιδευτική πολιτική, καθώς αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών-μελών, διαφέρει από χώρα σε χώρα, προκαλώντας ζητήματα σε θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Αυτό που προβλημάτισε τους μαθητές ήταν η «πρωτιά» της χώρας μας στο θέμα ισότητας των δύο φύλων εκ του αντιθέτου: η Ελλάδα είναι τελευταία στην κατάταξη των κρατών στον σεβασμό απέναντι στη γυναίκα και τις ευκαιρίες ανέλιξής της σε διοικητικές-διευθυντικές θέσεις. Εκείνο που τελικά συγκράτησαν οι μαθητές από τον διάλογο με τον κ. Παπαδημούλη ήταν ότι δημοκρατία δεν νοείται χωρίς την ισότητα των φύλων και ότι χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας της ελληνικής οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών, γιατί η ισότητα και ο σεβασμός στη γυναίκα ωφελεί παράλληλα και τα δύο φύλα.

Ο αντιπρόεδρος επέμεινε στη δύναμη του παραδείγματος με την στελέχωση του ΕΚ με γυναίκες σε ποσοστό 40% για την προώθηση της ισότητας, ενώ ενθάρρυνε τους μαθητές ως νέους ανθρώπους να γίνουν πιο απαιτητικοί κι επικριτικοί προς την Ευρώπη παρατηρώντας τα κακώς κείμενα, να επιδιώκουν τη μαζική κριτική συμμετοχή και να διεκδικήσουν μία Ευρώπη που παίρνει πρωτοβουλίες, μία Ευρώπη ειρηνική, δημοκρατική, που σέβεται τον άνθρωπο και το δικαίωμά του στη διαφορετικότητα αποτελώντας κράτος δικαίου.

Ξανθοπούλου Ειρήνη

Διευθύντρια ΓΕΛ Σουφλίου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο