Στη μαγευτική τοποθεσία της πλατείας του Πλάτανου, στη Χώρα της Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου η πρώτη άμεση παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιάννη Λασκαράκη «Κυνηγημένοι από την Ιστορία», από τις εκδόσεις «Επίκεντρο». Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Σαμοθράκης . Παρόντες ο Δήμαρχος του νησιού Νίκος Γαλατούμος, η αντιδήμαρχος πολιτισμού Αναστασία Τερζή, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Γρηγόραινας, ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Βίτσας, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Οι τέσσερις ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο , ενώ την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μυρσίνη Λιοναράκη. Αποσπάσματα από τις εισηγήσεις της παρουσίασης του μυθιστορήματος του Γιάννη Λασκαράκη «Κυνηγημένοι από την Ιστορία». Αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των ομιλητών παραθέτουμε στη συνέχεια, με τη σειρά που παρουσιάστηκαν:
Λίτσα Βάβουρα, Φιλόλογος
Η πλοκή κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την τύχη των πρωταγωνιστών καθώς βαδίζουν στο σκοτεινό μονοπάτι της ειμαρμένης τους. Η μικροϊστορία και η μακροϊστορία συνυπάρχουν μέχρι το τέλος του μυθιστορήματος. Οι ήρωες μάχονται κάθε φορά να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που δημιουργούν τα ιστορικά γεγονότα και η συγκυρία. Με κινηματογραφικό τρόπο περιδιαβαίνουν από τον Πόντο μέχρι το Ντιγιαρμπακίρ και από την Κρήτη μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Το ποτάμι της ιστορίας τους παρασύρει, αλλά η θέληση για ζωή είναι αδάμαστη. Οι καθαροί έρωτες και οι στιβαρές φιλίες χτίζονται με λεπτή τεχνική από τον συγγραφέα, μέσα από μια ρεαλιστική αλλά και τρυφερή γραφή. Η γλώσσα είναι δουλεμένη χωρίς βερμπαλισμούς, η τριτοπρόσωπη αφήγηση με εκφραστική δύναμη και τόλμη αναδεικνύει την διερευνητική μάτια του Λασκαράκη πάνω στα πράγματα. Οι διάλογοι είναι λειτουργικοί στην αφηγηματική σύνθεση και διαμορφώνουν επαρκώς ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Επίσης ο Άγγελος της Ιστορίας ως λογοτεχνικό εύρημα του συγγραφέα, εμφανίζεται στις μεγάλες ιστορικές στιγμές και αρχίζει να σωρεύει ερείπια και ανθρώπινα μέλη μπροστά του.
Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Επίτιμος καθηγητής Ιστορίας ΔΠΘ
Ο συγγραφέας περιγράφοντας την ζωή και τις περιπέτειες των ηρώων του, επιχειρεί να αναπλάσει την κρίσιμη εκείνη περίοδο της μετάβασης από την αυτοκρατορία στα εθνικά κράτη. Μολονότι πρόθεσή του, όπως δηλώνει στο «σημείωμά» του, δεν είναι «να διδάξει ιστορία», αφιερώνει σημαντικό τμήμα του βιβλίου του στην παρουσίαση των γεγονότων και, κυρίως, των ιδεολογικών συγκρούσεων που έγιναν στους κόλπους του Ελληνισμού, αλλά και των Οθωμανών κατά την περίοδο που εξετάζει. Το κεντρικό ζήτημα που τον απασχολεί είναι το εξής: Πώς μπορούσε να σωθεί ο Ελληνισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Δηλαδή τα πέντε και πλέον εκατομμύρια των Ρωμιών, των ελληνορθοδόξων που ζούσαν στις ευρωπαϊκές, τις ασιατικές και τις αφρικανικές κτήσεις των σουλτάνων και έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της αυτοκρατορίας.
Σεβαστή Χριστίδου, Συγγραφέας
Σέβομαι την επιθυμία του συγγραφέα να μη διδάξει Ιστορία. Και πράγματι δεν διδάσκει Ιστορία αλλά αυτό το καταφέρνει, ας μου επιτρέψει να το τονίσω, μέσα από ένα εντυπωσιακό μάθημα Ιστορίας. Δεν είναι δάσκαλος ο Γιάννης Λασκαράκης και δεν κουνά το δάχτυλό του στους αναγνώστες, δεν τους ζητά να μάθουν, να αποστηθίσουν, να αναπαράγουν διδάγματα. Είναι ένα βιωματικό μάθημα Ιστορίας το βιβλίο του. Γιατί; Γιατί η προσωπική ματιά του συγγραφέα που καλύπτει με τη δική της σκιά τα ιστορικά γεγονότα διακρίνεται ξεκάθαρα από όποιο πεδίο του μυθιστορήματος και αν την κοιτάξεις…. Το πλεονέκτημα του τρόπου με τον οποίο ο Γιάννης Λασκαράκης αφηγείται την Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο και τις δεκάδες ιστορίες των ηρώων του που σαν πλοκάμια απλώνονται σε Ανατολή και Δύση, είναι η συναισθηματική ένταση με την οποία περιγράφει τη Μεγάλη Ιστορία που περιλαμβάνει και την ιστορία της οικογένειάς του.
Δημήτρης Σκουρέλλος Φιλόλογος
Η τεκμηριωτική πτυχή διαφοροποιεί την ιστορική αφήγηση του Λασκαράκη από άλλες που προκαταβλήθηκαν ως ιστορικές στις πρόσφατες δεκαετίες. Αποφεύγει το παράλογο. Δεν προσποιείται στον υπαινιγμό ούτε καταφεύγει στη δραματοποίηση. Δόξα τω Θεώ. Μυθιστόρημα ξανά. Δηλαδή. Μακριά τα μυστήρια, δουλειά γνώσης, αποτύπωμα συνείδησης. Θα το πω προβοκατόρικα, Θα το καταλάβουμε όλοι: ο εχθρός του Κώδικα Ντα Βϊντσι, ο συνοδευτικός εγχειρισμός στο Όνομα του Ρόδου. Κυνηγημένοι από την Ιστορία: περί αυτού πρόκειται. Μια ύστατη προσπάθεια έρευνας που δεν ερευνά αλλά ερευνάται. Να το πω. Σχεδόν ούνικουμ: μυθιστόρημα με υποσημειώσεις. Όπως θα το έγραφαν οι Διαφωτιστές, οι εγκυκλοπαιδιστές, οι οπαδοί του Ορθού Λόγου. Με τεκμήρια και ύφος τεκμηριωτικό: παρουσίαση γνώσης επί της δράσεως. Απόδειξης ιστορίας. Παρουσίαση γνώσεων που θεμελιώνονται στη έρευνα, την ατομική, όχι στην παράδοση ή το μύθο εν γένει.
Ο Γιάννης Λασκαράκης
Τέλος ο συγγραφέας ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του για την πετυχημένη οργάνωση της εκδήλωσης και τους παρουσιαστές για τις εξαιρετικές αναλύσεις του βιβλίου. Αναφέρθηκε επίσης στις πηγές και στους ήρωες του ιστορικού μυθιστορήματος , οι οποίοι είναι οι πρόγονοί του, αλλά και στα ιστορικά πρόσωπα που διαμόρφωσαν την πολυτάραχη περίοδο στην οποία διαδραματίζονται τα συγκλονιστικά γεγονότα του βιβλίου.