Ο Πολιτιστικός-Εικαστικός Σύλλογος φέρνει την Άνοιξη μέσα στον Χειμώνα!

Έκθεση ζωγραφικής που ταξιδεύει και μαγεύει τον επισκέπτη, στη σοφίτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης ως τις 16/2
«Η ζωγραφική είναι κάτι με το οποίο ξεχνιέσαι, φεύγεις, αδειάζει το μυαλό και ταξιδεύεις παντού μέσα από τον πίνακά σου» λέει η πρόεδρος Κ. Βουρλιώτη

 

Της Κικής Ηπειρώτου

 

Την Άνοιξη μέσα στον Χειμώνα φέρνει ο Πολιτιστικός – Εικαστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με τη νέα έκθεσή του, η οποία φιλοξενείται στη σοφίτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης ως την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο σύλλογο της πόλης μας, με σημαντική πολιτιστική, αλλά και κοινωνική προσφορά. Πριν λίγα χρόνια, είχαν προσφέρει και ομορφύνει με τα έργα τους την ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόσφατα, μέσα από την πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τον Αντιδήμαρχο Ηλία Δαστερίδη, έχουν αναλάβει τον καλλωπισμό των μεγάλων κοντέινερ που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του Δήμου, για την απόρριψη μεγάλων αντικειμένων.

Πάνω απ’ όλα όμως, τα περίπου 30 μέλη του Συλλόγου, έχουν δημιουργήσει μία πολύ καλή παρέα, που δύο φορές την εβδομάδα συναντιέται και ζωγραφίζει στο χώρο που παρέχει ο Δήμος. Μάλιστα, το καλοκαίρι θα διοργανώσουν μία νέα έκθεση στο Νομαρχείο, με θέμα τη γυναίκα, ενώ ο Πολιτιστικός-Εικαστικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 ετών από την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό. Για αυτό τον σκοπό, θα ζωγραφίσουν ασπρόμαυρους πίνακες, που θα αποτυπώνουν χαρακτηριστικές εικόνες εκείνης της εποχής, σε μία συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο.

Χρώματα, φύση και ελπίδα μέσα στο χειμώνα
«Είναι μία τέχνη που μαθαίνεται, ποτέ δεν είναι αργά»

Η Κατερίνα Βουρλιώτη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού-Εικαστικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στην έκθεση.

«Θέμα της έκθεσης είναι ‘Άνοιξη μέσα στο Χειμώνα’. Είπαμε, επειδή ο χειμώνας είναι γκρίζος, να δώσουμε λίγο χρώμα και λίγο φως. Μια και ο κόσμος αρχίζει σιγά – σιγά να φυτεύει, μπορεί να πάρει και ιδέες!»

Μπορεί να γίνει κάποιος μέλος αυτής της όμορφης παρέας; «Φυσικά και μπορεί! Θα δεχθούμε με χαρά νέα μέλη από τον Οκτώβριο».

Τι είναι ζωγραφική για την κα Βουρλιώτη; «Είναι κάτι με το οποίο ξεχνιέσαι, φεύγεις, αδειάζει το μυαλό, δεν υπάρχει καμία σκέψη και ταξιδεύεις παντού μέσα από τον πίνακά σου. Είμαστε μία πάρα πολύ καλή παρέα, μιλάμε, γελάμε, βγαίνουμε έξω, κάνουμε κι άλλες δραστηριότητες μαζί. Όμως, είναι τόσο σημαντικό ότι αδειάζει το μυαλό σου, ότι βρίσκεσαι σε έναν παραμυθένιο κόσμο, ονειρεύεσαι μέσα από αυτόν, τον φαντάζεσαι. Το θέμα που ζωγραφίζουμε είναι αυτό που μας αρέσει και μας αντιπροσωπεύει».

Πρέπει να έχει κανείς έμφυτο ταλέντο για να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη ρωτάμε. «Δεν είναι μόνο ταλέντο. Είναι μία τέχνη που μαθαίνεται, αυτό το έχουν πει και μεγάλοι ζωγράφοι. Ποτέ δεν είναι αργά. Εγώ το αγαπούσα από παιδί, ασχολήθηκα με άλλα πράγματα και δεν είχα ασχοληθεί με αυτό που τόσο λάτρευα. Μέχρι που ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη και πήγα σε ένα τμήμα που λειτουργούσε τότε στον Δήμο. Το είχα αφήσει για κάποια χρόνια, ήταν όμως πάντα στο μυαλό μου, γιατί το αγαπούσα πραγματικά και πάντα, όταν είχα ένα μολύβι στο χέρι, ζωγράφιζα κάτι στο χαρτί», μας λέει η κα Βουρλιώτη και μας δείχνει έναν από τους πίνακες, τον οποίο ζωγράφισε μία κοπέλα που έγινε μέλος του Συλλόγου μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, δίχως να έχει ασχοληθεί καθόλου με τη ζωγραφική πριν από αυτό!

Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα Κική Καρασαββίδου μιλά με ενθουσιασμό για τον Σύλλογο, τα νέα μέλη, αλλά και το κλίμα που επικρατεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. «Περνάμε πολύ ωραία, είναι φιλικό και παρεϊστικο το κλίμα. Κάνουμε τα καλαμπούρια μας, δημιουργούμε μέσα σε μια αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα», ενώ αναφέρει πως ο Σύλλογος είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει να ομορφύνει η πόλη μας, δημιουργώντας σε δημόσιους χώρους, παγκάκια, σχολεία, και όπου υπάρχει διάθεση και ενδιαφέρον.

ΙΝFO
Ωράριο έκθεσης

11 με 16 Φεβρουαρίου 2020

11 π.μ. με 2 μ.μ. και 6 μ.μ. με 9 μ.μ.

 

Ο Σύλλογος προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη έκθεσή του, το καλοκαίρι, αλλά και για μία ιδιαίτερη σειρά έργων για τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης της Αλεξανδρούπολης

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής 16/2

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο