efhmerida1

Ο Καθηγητής Μαν. Βαρβούνης εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εξελέγη ομοφώνως ο Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Γερ. Βαρβούνης. Πρόκειται για τη δεύτερη εκλογή του στο ίδιο αξίωμα, καθώς είχε εκλεγεί για πρώτη φορά Κοσμήτορας της Σχολής το 2021.

 Η ομόφωνη αυτή εκλογή αποτελεί επιβράβευση του έργου που ο κ. Βαρβούνης έχει προσφέρει τόσο ως Αναπληρωτής Πρόεδρος (2010-2015) και ως Πρόεδρος (2016-2020) του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, όσο και ως Κοσμήτορας (2021-2024) της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, σχετικά με την διεθνοποίηση των νεοελληνικών σπουδών, την οργάνωση του ερευνητικού και ακαδημαϊκού έργου του πανεπιστημίου στους τομείς των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών και της διεθνούς διασύνδεσης της Σχολής με ανάλογους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, τόσο της Ελλάδας, όσο και κυρίως του εξωτερικού, ώστε να προκύψουν και οι ανάλογες επιστημονικές συνέργειες.

Ο Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος (2010-2015) και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2016-2020), καθώς και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2021-2024), ιδρυτής και Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ (2015 κ.εξ.), Διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας (2017 κ.εξ.), Μέλος του Δ.Σ. του «Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης» (2021-2022) και Γενικός Γραμματέας της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας».

Είναι επίσης Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διοργάνωση των επιστημονικών συνεδρίων για την Επανάσταση του 1821 (2018 – 2021) και για την Μικρασιατική Καταστροφή, την Συνθήκη της Λωζάννης και την Ανταλλαγή Πληθυσμών (2021 – 2024)

Έχει τιμηθεί με τα Οφφίκια του “Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του “Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής. Το 2010 τιμήθηκε με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, είναι επίτιμο μέλος του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός», της «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών» και αντεπιστέλλον μέλος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών». Το 2011 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Τεχνών και Επιστημών Österreichische Albert Schweitzer Gesellschaft της Αυστρίας, το 2020 με το Χρυσό μετάλλιο του Centro de Estudios BizantinosNeogriegos y Chipriotas, στο Universidad de Granada της Ισπανίας (2020) και την ίδια χρονιά με το Βραβείο Λύσανδρου Καυταντζόγλου της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Βραβείο Εξαίρετης Διδασκαλίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και το 2022 με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Είναι Επίτιμος Δημότης των Δήμων Χίου, Οινουσσών, Δυτικής Σάμου και Κομοτηνής.

Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί επίσης στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα.

Με πρόσκληση ξένων πανεπιστημίων και επιστημονικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στη Σερβία, στη Λετονία, στη Φιλανδία, στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Ισπανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α. και στη Βουλγαρία.

Κοσμητεία Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr