Ο Μπάιντεν στηρίζει Τουρκία για τα F16 μία ημέρα μετά τη συνάντηση με Ερντογάν

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι είπε στον Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να πάρει αμερικανικά μαχητικά F-16, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο θα δώσει την έγκριση για την πώληση. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα στηρίξει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία και θεωρεί ότι θα τύχει της έγκρισης και του Κογκρέσου.
Ανέφερε ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσιγκτον πρέπει να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να γίνει αυτό απαιτεί έγκριση του Κογκρέσου. Και ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση των F-16. Ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις προτάσεις ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την πώληση ήταν σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο από την Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Αυτό που είπα ήταν, είπα τον Δεκέμβριο, όπως θα θυμάστε, θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και αυτά τα τζετ«, είπε. «Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό».
«Και δεν υπήρχε καμία αμοιβή με αυτό. Απλώς έπρεπε να πουλήσουμε, αλλά χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου για να μπορέσω να το κάνω αυτό. Και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε». Ήδη μία ημέρα νωρίτερα, οι Financial Times, μετέδωσε ότι η Σελέστ Ουαλάντερ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, είπε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως» τα σχέδια της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της F-16 σε σχόλια που αντιπροσωπεύουν την ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το αίτημα από τότε που υποβλήθηκε από την Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο.

Το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε από την Μαδρίτη ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. Η Συμμαχία θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να ανακοινώσει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ κινητοποιούν τον κόσμο να συνταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο