Ο «Άλλος Άνθρωπος» Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος για ένα διήμερο στην Αλεξανδρούπολη

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, εμπνευστής και ψυχή της Κοινωνικής Κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” ξεκινά από την Αλεξανδρούπολη το ταξίδι του ανά την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, «Ο Άλλος Άνθρωπος» έχει βρεθεί κοντά σε ανθρώπους με ανάγκες, όπως άστεγοι, αναξιοπαθούντες, πρόσφυγες στη Μόρια και την Ειδωμένη, έχοντας μαγειρέψει σε καθημερινή βάση εκατομμύρια μερίδες φαγητού στο δρόμο.

Όλα ξεκίνησαν το 2009, όταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος απολύθηκε από στέλεχος πολυεθνικής, έχοντας προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Αντί να ακολουθήσει τη συνήθη διαδρομή των μακροχρόνια ανέργων, ίδρυσε την Κοινωνική  Κουζίνα. «Και εκεί που έλεγα πως όλα τελείωσαν, θα είμαι για πάντα ένας αποτυχημένος 45άρης, ξεκινά η ιδέα βλέποντας άστεγους ανθρώπους να προσπαθούν να βρουν φαγητό στα σκουπίδια. Παρά τις δικές μου δυσκολίες, τουλάχιστον είχα ένα μέρος να κοιμάμαι, άρα υπήρχαν και χειρότερες καταστάσεις», λέει  ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ των Λουκά Αγέλαστου και Σπυριδούλας Γκούσκου «Εγώ, ο Άλλος Άνθρωπος».

Με την προοπτική δημιουργίας και στήριξης μίας Κοινωνικής Κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” στην Αλεξανδρούπολη, η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης προσκαλεί σε μία συζήτηση γνωριμίας και έμπνευσης, την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου στις 7μμ, στο Καφέ / βιβλιοπωλείο Κάφκα.

H Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να εμπνευστούν δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είναι “φιλανθρωπία”, ούτε “ελεημοσύνη”, με την σημερινή έννοια των λέξεων. Είναι ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο, μαγειρεύοντας ζωντανά, τρώγοντας και ζώντας όλοι μαζί μέσα στην πόλη. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται η καθημερινότητάς μας πιο όμορφη.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Το Δεκέμβριο του 2011, μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τόστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια.

Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό, οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε, όπως λέει ο ίδιος, αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό, ξεκίνησε η ιδέα της Κοινωνικής Κουζίνας. Έκτοτε, Κοινωνικές Κουζίνες έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος διαχωρίζει το έργο του από τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη δηλώνοντας ότι για να δεχτεί μια προσφορά πρέπει εκείνος που θέλει να κάνει τη δωρεά να συμμετάσχει στη δράση, τρώγοντας από το ίδιο καζάνι με όλους.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο