Ντόλιος: Κακή εξέλιξη η ματαίωση τής ιδιωτικοποίησης τού λιμανιού τής Αλεξανδρούπολης

Κακή εξέλιξη για τη χώρα και κυρίως για τον τόπο μας η ακύρωση τού διαγωνισμού. Μετά από πολυετείς προσπάθειες και πολλές προσδοκίες ματαιώθηκε η ιδιωτικοποίηση τού λιμανιού τής πόλης Η επίσημη εκδοχή είναι η μεγάλη γεωπολιτική του σημασία και ιδιαίτερη βαρύτητα πού αποκτά και εξ αιτίας τού πολέμου στην Ουκρανία, πέραν τού κομβικού του ρόλου στις εμπορικές σχέσεις με τίς βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες.

Δεν μπορεί να βασίζεται το ΝΑΤΟ και γενικότερα η δύση στην Τουρκία και τον κ.Ερντογάν για μεταφορές πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Η επαμφοτερίζουσα στάση του σέ μια σειρά ζητημάτων γεννά αμφιβολίες για το τί θα πράξει και τί θα επιτρέπει κάθε φορά. Γεννιούνται σκέψεις ότι η ακύρωση τού διαγωνισμού έγινε καθ υπόδειξη τού διεθνούς παράγοντα.

Είναι πιθανό αλλά δεν γνωρίζουμε-αν όντως έγινε έτσι-τί ανταλλάγματα πήραμε άν πήραμε Επίσης υπάρχει η εκδοχή ότι τα σχήματα πού κατέθεσαν εν τέλει δεσμευτικές προσφορές έχουν θέματα στις προσφορές τους πού θέτουν ζητήματα φερεγγυότητάς τους Όπως και να έχει-αναμένονται διευκρινήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ-γεγονός είναι ότι το λιμάνι τής Αλεξανδρούπολης θα το διαχειρίζεται το κράτος υπό οποιαδήποτε εκδοχή του και αυτό δεν δημιουργεί αισιοδοξία για την ανάπτυξή του Οι απαραίτητες υποδομές για να υλοποιηθούν απαιτούν πιστώσεις αφ ενός αλλά και την βάσανο χρονοβόρων διαδικασιών τού δημοσίου πέραν των πιθανών πολιτικών αντιπαραθέσεων πού κατά πάσαν πιθανότητα θα προκύπτουν Ο εξοπλισμός τού λιμένος πού είναι επείγον ζήτημα και βέβαια εκτός από σημαντικές πιστώσεις θα έχει να αντιμετωπίσει και το δημόσιο λογιστικό. Το λιμάνι για να αναπτυχθεί χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένες υπηρεσίες, νέο και με ειδικές γνώσεις προσωπικό για να μπορέσει να ανταγωνιστεί άλλα λιμάνια. Μην ξεχνάμε ότι τό λιμάνι τής Καβάλας ιδιωτικοποιείται και θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες τίς οποίες θά διαθέτει η ανάδοχος εταιρεία η οποία το αναλαμβάνει.

Είναι βέβαιο ότι η ανάδοχος έλαβε υπ όψιν της το έργο τής νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες. Επίσης το νέο λιμάνι πού κατασκευάζει η Τουρκία λίγα χιλιόμετρα μακριά μας. Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και να μην είναι απλοί θεατές. Προπαντός να μην επικεντρωθούν σέ ήσσονος σημασίας ζητήματα αλλά στην αξιοποίηση τής μεγάλης αναπτυξιακής εφεδρείας πού φοβάμαι ότι απομακρύνεται

ΥΓ: Θεωρώ δεδομένο ότι τα έργα σύνδεσης τού λιμανιού με την ΕΓΝΑΤΙΑ αλλά και τον σιδηρόδρομο θα προχωρήσουν όπως δρομολογήθηκαν

Γιώργος Ντόλιος
πρώην Υπουργός, π. βουλευτής Εβρου ΠΑΣΟΚ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο