Νόμπελ Ιατρικής 2022: Στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο το μεγάλο βραβείο

Στον Σουηδό γενετιστή Σβάντε Πάαμπο απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 2022. Το μεγάλο βραβείο απονεμήθηκε στον επιστήμονα που αποκωδικοποίησε πλήρως το γονιδίωμα των Νεάντερταλ οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

«Μέσω της πρωτοποριακής του έρευνας, ο Σβάντε Πάαμπο πέτυχε κάτι φαινομενικά αδύνατο: τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Νεάντερταλ, ενός εξαφανισμένου συγγενή των σημερινών ανθρώπων» τονίζει η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ. «Έκανε επίσης τη συγκλονιστική ανακάλυψη ενός άγνωστου προηγουμένως ανθρωποειδούς, του Ντενίσοβα» σημειώνει.

«Η θεμελιώδης έρευνα του Πάαμπο οδήγησε σε έναν εντελώς νέο επιστημονικό κλάδο. την παλαιογονιδιωματική. Αποκαλύπτοντας γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ζωντανούς ανθρώπους από τους εξαφανισμένους ανθρωποειδείς, οι ανακαλύψεις του παρέχουν τη βάση για να εξερευνήσουμε τι μας κάνει μοναδικά ανθρώπους» υπογραμμίζει.

Το βραβείο, που θεωρείται από τα πιο περίβλεπτα στον επιστημονικό κόσμο, απονέμεται από την Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και συνοδεύεται από 10 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

avgi.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο