Νέα, σημαντική διάκριση για την Εβρίτισσα Γεωργία Γκιούλα

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ και η συνάδελφός της Μαρία Εξηντάρη, πέτυχαν να γίνει το ΑΠΘ το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης για ανίχνευση μεταλλάξεων κορωνοϊού στην Ευρώπη

Έξι μήνες μετά την εκπαίδευση επιστημόνων από 12 κέντρα της Ευρώπης για τον κορωνοϊό, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ γίνεται το πρώτο επίσημο κέντρο εκπαίδευσης για την ανίχνευση μεταλλάξεων και υποπαραλλαγών του ιού στην Ευρώπη με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Ο ευρωπαϊκός θεσμός εμπιστεύτηκε το ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, λαμβάνοντας υπόψιν την 40ετή εμπειρία που διαθέτει στην διάγνωση και επιτήρηση της γρίπης.
Πίσω από αυτή την επιτυχία βρίσκεται η Αλεξανδρουπολίτισσα Γεωργία Γκιούλα, ιατρός-βιοπαθολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ και η επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωξιολόγος Μαρία Εξηντάρη, οι οποίες «τρέχουν» το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ethnos.gr, πριν λίγες ημέρες, επικεφαλής επιστήμονες δέκα διαφορετικών κέντρων της Ευρώπης εκπαιδεύτηκαν στην ανίχνευση των μεταλλάξεων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης της Β. Ελλάδος, το οποίο εδρεύει στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Γιατί επιλέχθηκε το ΑΠΘ
Βασικός στόχος της εκπαίδευσης είναι η έγκαιρη ανίχνευση παραλλαγών μέσω της αλληλούχησης των γονιδιωμάτων του ιού, χρησιμοποιώντας υψηλού επιπέδου τεχνολογίες αλληλούχησης αλλά και βιοπληροφορικής. Οι επικεφαλής κάθε χώρας θα εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους επιστήμονες στη χώρα τους με τελικό σκοπό να μεταβιβάζεται η πληροφορία στο αντίστοιχο υπουργείο Υγείας για να μπορεί να παίρνει τα αντίστοιχα μέτρα κάθε φορά.
Όπως τονίζει η κ. Γκιούλα στο ethnos.gr, το ΑΠΘ επιλέχθηκε γιατί συνδυάζει την πολυετή εμπειρία της διάγνωσης και μελέτης του ιού, όσο και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχει το ΑΠΘ και συγκεκριμένα το Τμήμα Ιατρικής. «Αυτό που ενδιαφέρει την Ευρώπη και το ECDC δεν είναι απλά τα ευρωπαϊκά κέντρα να έχουν την δυνατότητα διάγνωσης και ανίχνευσης του κορωνοϊού. Τώρα βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή της πανδημίας. Θα πρέπει να είναι πλέον ειδικά εκπαιδευμένα για να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως και με αξιοπιστία τις αλλαγές του ιού. Δηλ. όταν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος ή μια νέα υποπαραλλαγή να έχουν την δυνατότητα εγκαίρως να την εντοπίσουν. Και αυτό απαιτεί πολύ εξειδικευμένες γνώσεις. Απαιτεί υψηλού επιπέδου γνώσεις μοριακής βιολογίας και φυλογενετικής ανάλυσης αλλά και βιοπληροφορικής. Και φυσικά θα πρέπει όλες αυτές οι παράμετροι να συνδυαστούν, κάτι το οποίο το εργαστήριό μας το διαθέτει. Για τον λόγο αυτό μας εμπιστεύτηκαν να τους εκπαιδεύσουμε σε πολύ υψηλού επιπέδου θέματα» προσθέτει η κ. Γκιούλα.

Η εκπαίδευση των επιστημόνων από την Ευρώπη
Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες θα εκπαιδευθούν σε τεχνικές αλληλούχισης νέας γενιάς που διαθέτει το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος, χρησιμοποιώντας μηχανήματα NGS (Next generation sequencing). Μετά την λήψη του δείγματος και την ανίχνευση του ιού με PCR test, ακολουθεί αλληλούχηση του πλήρους γοινιδιώματος του ιού, ανάλυσή του και μελέτη του με τη βοήθεια ειδικών βιοπληροφορικών. «Βρίσκουμε όλη την γενετική πληροφορία του ιού είτε πρόκειται για κάτι καινούργιο που δεν το έχουμε ξαναδεί, είτε είναι κάτι ήδη γνωστό και την μεταφράζουμε και με την βοήθεια της βιοπληροφορικής. Και από κει και περα την ερμηνεύουμε, την αξιολογούμε, την συσχετίζουμε και με άλλα στελέχη που κυκλοφορούν. Κάνουμε διαφορετικές φυλογενετικές αναλύσεις για να δούμε τι κυκλοφορεί και που. Οπότε είμαστε έτοιμοι να ανιχνεύσουμε και όποια καινούργια μετάλλαξη μπορεί να προκύψει πάρα πολύ γρήγορα».
ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο