Νέα περιοριστικά μέτρα από και προς Τουρκία αλλά και Βρετανία λαμβάνει η χώρα μας

Σταματούν από τα μεσάνυχτα, όλες τις επιβατικές πτήσεις από την Βρετανία και την Τουρκία, βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τη σχετική NOTAM θα εκδώσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το μέτρο δεν εμποδίζει την εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τις δύο χώρες

Στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό που λαμβάνεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, θα ισχύσει έως τις 15 Απριλίου. Σημειώνεται ότι στην ΚΥΑ αναφέρεται ως ώρα ισχύς του μέτρου η 6η πρωινή σήμερα αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή απαιτείται η έκδοση NOTAM η οποία θα αναφέρει ότι το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα τα μεσάνυχτα.

Η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου έγινε με εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 ύστερα από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων της εμφάνισης και της κατ’αναλογία προοδευτικής αύξησης, κατά τις τελευταίες μέρες, των κρουσμάτων στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, το μέτρο αφορά στον «προσωρινό περιορισμό εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή, καθώς και την απαγόρευση εισόδου προσώπων στην ελληνική Επικράτεια από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην ελληνική Επικράτεια, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 και ώρα 06:00 έως και 15.4.2020 και ώρα 15:00, σύμφωνα με την από 22.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».

Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει:

α) Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα,
β) Τη διέλευση φορτηγών οχημάτων για τη μεταφορά εμπορευμάτων,
γ) Τη μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία.

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από σήμερα το πρωί και έως τις 15 Απριλίου εφαρμόζεται ο «προσωρινός περιορισμός εν όλω της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο». Το παραπάνω μέτρο δεν εμποδίζει την εκπόνηση και εφαρμογή προγράμματος επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Κρίθηκε αναγκαία και η απασχόληση εθελοντών στο ΕΣΥ.”

«Εχθρός πρέπει να είναι ο ιός. Πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτό τον πόλεμο είμαστε εμείς. Ο ιός δεν διασπείρεται μόνος του, τον διασπείρουμε εμείς», τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Οι συνεπείς και υπεύθυνοι πολίτες να γνωρίζουν ότι ο κόπος τους δεν πάει χαμένος», πρόσθεσε και στη συνέχεια, σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, διευκρίνισε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα διατεθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΣΥ.

Κρίθηκε αναγκαία και η απασχόληση εθελοντών στο ΕΣΥ. Καλούνται όσοι θέλουν από τις σχετικές ειδικότητες αλλά και άλλοι σε διοικητικές θέσεις, επανέλαβε. Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής Εθελοντικό πρόγραμμα ethelontes.gov.gr .

Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν, επισήμανε στη συνέχεια.

Αναφορικά με τη νέα ΚΥΑ που ισχύει από σήμερα οι νέοι περιορισμοί είναι:

Μέχρι 15/4 απαγόρευση προσγείωσης αεροσκαφών και θαλάσσιων μέσων από την Τουρκία. Η απαγόρευση δεν ισχύει για Έλληνες πολίτες και μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, διευκρίνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ισχύει απαγόρευση και για αεροσκάφη από τη Μ. Βρετανία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο