Ναυαγοσώστες για τις παραλίες του αναζητά από τώρα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Προκήρυξε διαγωνισμό για την κάλυψη 7 πολυσύχναστων παραλιών από 1 Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου. Στόχος, να μην δημιουργηθεί το περσινό αδιέξοδο

Εδώ και λίγες μέρες είναι στον αέρα η προκήρυξη διαγωνισμού από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για το έργο ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών του για το φετινό καλοκαίρι. Στόχος είναι να βρεθεί ανάδοχος, ώστε να αποφευχθεί το περσινό αδιέξοδο, το οποίο αντιμετώπισαν πολλοί Δήμοι στη χώρα, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πολλά, υπέρογκα πρόστιμα.

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, έχουν επιβληθεί  από το Λιμεναρχείο πρόστιμα συνολικού ύψους 520.000 ευρώ. Για τα συγκεκριμένα πρόστιμα ο Δήμος έχει προχωρήσει σε προσφυγή, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης την ακύρωσή τους. Εξάλλου, μετά από ενέργειες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται η άρση των προστίμων, σε Δήμους που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δεν προσέλαβαν ναυαγοσώστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες, βάσει αυτής της ρύθμισης και με απόφαση της Αποκεντρωμένης, απαλλάχθηκε από πρόστιμα ύψους 756.000 ευρώ ο Δήμος Κατερίνης, που επίσης δεν κατάφερε να τοποθετήσει ναυαγοσώστες στις παραλίες του το περσινό καλοκαίρι.

Βασική αιτία για περσινά «βατερλώ» ήταν το νέο προεδρικό Διάταγμα, που σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, προκάλεσε όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, καθώς προέβλεπε αυστηροποίηση κάποιων προδιαγραφών για την ασφάλεια των λουόμενων στις πολυσύχναστες παραλίες. Για παράδειγμα,

καθίσταται ως υποχρεωτική η τοποθέτηση «πύργων» ανά 400 μέτρα, μ’ έναν ναυαγοσώστη. Δεύτερον, ο κάθε δήμος έχει την υποχρέωση από το Προεδρικό Διάταγμα να έχει στην κατοχή του ένα περιπολικό σκάφος πάνω από πέντε μέτρα, πλήρες εξοπλισμένο. Στο σκάφος, επιβαίνει ένας χειριστής κι ένας ναυαγοσώστης. Σε περίπτωση που συμβεί επείγον περιστατικό, το συγκεκριμένο πλήρωμα συνδράμει σε οποιαδήποτε παραλία του ζητηθεί στον δήμο. Τρίτον, εφόσον μία παραλία έχει δύο «πύργους» τότε ο ναυαγοσώστης εκτός από τις δύο βάρκες, χρειάζεται κι ένα τζετ σκι, ενώ από τρεις «πύργους» και πάνω, προβλέπεται ένα τζετ σκι που το οδηγεί ακόμη ένας ναυαγοσώστης – συντονιστής, καθώς κι ένα ακόμη περιπολικό.

Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, πέρσι, είχε προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη υπηρεσία, στον οποίο, όμως, δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, με αποτέλεσμα ο Δήμος να κινήσει τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η οποία επίσης δεν τελεσφόρησε. Ακολούθησε, στα τέλη Ιουλίου, απόφαση μίσθωσης σκαφών και εξοπλισμού και πρόσληψης συμβασιούχων ναυαγοσωστών, που επίσης δεν είχε απόλυτη επιτυχία.

Ο φετινός διαγωνισμός

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μέσα από τον φετινό διαγωνισμό, αναζητά  νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης η οποία θα αναλάβει την κάλυψη 7 παραλιών για διάστημα 4 μηνών.

Συνολικά, προβλέπεται να λειτουργήσουν 17 βάθρα ως εξής:

-Παραλία “ΧΑΡΑΜΑ” παραπλεύρως (ανατολικά) Δημοτικού Κάμπινγκ – 1 ναυαγοσώστης σε βάθρο

– Πλαζ – Δημοτικού Κάμπινγκ ΤΙΕΔΑ – 1 ναυαγοσώστης σε βάθρο

-Παραλία δυτικά του Δημοτικού Κάμπινγκ – 1ου με 2 ου χλμ Αλεξανδρούπολης – Μάκρης – 3 ναυαγοσώστες σε βάθρα

-Παραλία Ν.Χιλής – 3 ναυαγοσώστες σε βάθρα

-Παραλία Αη Γιώργη Μάκρης – 2 ναυαγοσώστες σε βάθρα

-Παραλία Αγίας Παρασκευής – Κυανής Μάκρης – 2 ναυαγοσώστες σε βάθρα

-Παραλία Μεσημβρίας – 5 ναυαγοσώστες σε βάθρα

Επιπλέον, προβλέπονται:

-4 επιπλέον ναυαγοσώστες επιβαίνοντες ταχύπλοων σκαφών σε καθημερινή ετοιμότητα για

παροχή άμεσης βοήθειας στις υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις-πολυσύχναστες παραλίες

-4 επιπλέον χειριστές σκαφών σε καθημερινή ετοιμότητα για παροχή άμεσης βοήθειας στις

υφιστάμενες λουτρικές εγκαταστάσεις

-03 συντονιστές –επόπτες των ναυαγοσωστών

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 696.090 € με το Φ.Π.Α. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 05.04.2022

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο