ΝΑΤΟ: “Οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία πρέπει να λυθούν με διπλωματικά μέσα”

Την ανάγκη επίλυσης των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό την αποφυγή στρατιωτικών περιστατικών ή ατυχημάτων στο Αιγαίο, τόνισε σε συνέντευξή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και τα ελληνοτουρκικά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στο Foreign Policy ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μονοπώλησε το ενδιαφέρον του αρχισυντάκτη του περιοδικού, Ravi Agrawal, ο οποίος στις ερωτήσεις του στάθηκε αρκετά στις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και για τη στάση της Κίνας απέναντι στη Δύση και κατ’ επέκταση στη συμμαχία.

“Οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία πρέπει να λυθούν με διπλωματικά μέσα”

Μετά τις εκτενείς αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος “έριξε” επί τάπητος το ζήτημα των ελληνοτουρκικών. Ελλάδα και Τουρκία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, φαίνεται να έχουν απασχολήσει τη συμμαχία, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιητικές επιστολές του ελληνικού ΥΠΕΞ για “πιθανό δεύτερο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους”.
Σε ερώτηση αν το ΝΑΤΟ βλέπει την Τουρκία ως“ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα της συμμαχίας”, η απάντηση του ΓΓ ήταν η εξής:
“Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα.

Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης (deconfliction mechanism), όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας”.

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο