«Να γίνει η κάθε πεζοπορική διαδρομή μια συναρπαστική εμπειρία για τον καθένα ξεχωριστά»

Ο κόσμος διψάει για ωραίες και καλά οργανωμένες δράσεις.

O φιλόδοξος στόχος του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τη μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων . Συζητήσαμε με τον Τεχνικό διευθυντή του «Δρομέα» Κώστα Πατερόπουλο και την υπεύθυνη των πεζοποριών, ορειβάτρια των κορυφών Κική Τσακαλδήμη

 Του Γιώργου Πανταζίδη

Κάτι όμορφο, κάτι ξεχωριστό ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες  με πρωταγωνιστή τον Δρομέα Θράκης και τους ανθρώπους του. Ο νεοσύστατος σύλλογος της Αλεξανδρούπολης, πέρα από την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού – ο στίβος παραμένει η μεγάλη αγάπη του δυναμικού του – δημιουργήθηκε με όραμα την ανάπτυξη του αθλητισμού, στοχεύοντας στην υγεία, ευζωία, ευεξία και αναψυχή, όχι μόνο των παιδιών, αλλά όλης της οικογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας..

Ετσι, σε συνεργασία με την Κική Τσακαλδήμη, την ΕΒρίτισσα ορειβάτρια των «ψηλών κορυφών», υλοποιεί προγράμματα πεζοπορικών διαδρομών, στη φύση του Έβρου και της Θράκης γενικότερα, για μικρούς και μεγάλους. Ήδη έχουν υλοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τέσσερις διαδρομές και οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων είναι εξαιρετικές. Με το πρότζεκτ αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον καθένα από εμάς να ξεφύγουμε από την πόλη και να περπατήσουμε σε γνωστά ή μη μονοπάτια, να ανακαλύψουμε τις μοναδικές ομορφιές τη φύσης του τόπου μας, να περάσουμε μια διαφορετική Κυριακή.

Η ΓΝΩΜΗ είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κώστα Πατερόπουλο, Τεχνικό Διευθυντή του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ και την ορειβάτρια και υπεύθυνη- οδηγό των πεζοποριών Κική Τσακαλδήμη, σε μια προσπάθεια να φωτίσουμε τη νέα συνήθεια ή μόδα, που δημιουργεί ο ΔΡΟΜΕΑΣ, την Πεζοπορία.

Κώστα, σε έχουμε συνηθίσει να σε βλέπουμε στα κουλουάρ, ως προπονητή και διοικητικό στέλεχος, αλλά και ως δημιουργό αγώνων δρόμου (Run Greece, VIA Egnatia κλπ). Η Πεζοπορία πως μπήκε στην ζωή σου και μάλιστα μέσω του ΔΡΟΜΕΑ, ενός φρέσκου αθλητικού σωματείου;

Κ.Π. Γιώργο η Πεζοπορία δεν ήρθε τυχαία. Την οραματιζόμασταν χρόνια, εγώ και οι συνεργάτες μου.  Οι συνθήκες ωρίμασαν, προέκυψε ο ΔΡΟΜΕΑΣ και γνωριστήκαμε και με την Κική. Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, δημιουργήθηκε πριν 5 μήνες, για να πραγματοποιήσει καινοτόμα προγράμματα. Μόνο γι αυτόν τον λόγο εξάλλου, νομίζω ότι αξίζει να δημιουργείται ένας νέος σύλλογος, για να δίνει κάτι «φρέσκο» στην κοινωνία.

Ο κλασσικός αθλητισμός, παραμερίζεται στον ΔΡΟΜΕΑ, για χάρη των νέων προγραμμάτων;

Κ.Π. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο στίβος παραμένει η μεγάλη αγάπη μας, αυτό που ξέρουμε καλύτερα να δημιουργούμε, αλλά ο ΔΡΟΜΕΑΣ γεννήθηκε με όραμα την ανάπτυξη του αθλητισμού, στοχεύοντας στην υγεία, ευζωία, ευεξία και αναψυχή, όχι μόνο των παιδιών, αλλά όλης της οικογένειας και της ευρύτερης κοινωνίας..

ΓΠ. Πως λειτουργεί στην πράξη αυτό;

Κ.Π. Δημιουργώντας διαφορετικούς πυλώνες. Ανάπτυξης του στίβου, ανάπτυξης προγραμμάτων υγείας-αναψυχής, δημιουργία μεγάλων αθλητικών δρωμένων και προγραμμάτων εκπαίδευσης σε αθλητικά θέματα, προς αθλητές, γονείς, κοινωνία.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την σημασία της δημιουργίας του πεζοπορικού τμήματος για τον ΔΡΟΜΕΑ.

Ο Κώστας μας περιέγραψε την μεγάλη εικόνα. Η Κική του Έβερεστ πως τοποθετείται μέσα στην εικόνα, του ΔΡΟΜΕΑ και της πεζοπορίας του;

Κ.Τ. Για μένα ο Δρομέας Θράκης προέκυψε ως ανάγκη να προσφέρω στην πόλη μου, στον κόσμο που τόσο με στήριξε με την αγάπη του κατά την ανάβαση μου στο Έβερεστ, δίνοντας πίσω όλα όσα έχω μάθει από τα βουνά και που άλλαξαν τη ζωή μου. Η γνωριμία μου με τον Κώστα ήταν καταλυτική καθώς μου έδωσε απλόχερα το χώρο να κινηθώ ελεύθερα και να δω το όραμά μου να υλοποιείται. Έχει πλάκα η συνεργασία μεταξύ μας. Δεν με αφήνει να χαλαρώσω ούτε λεπτό, μιας και η οργανωτικότητα τον χαρακτηρίζει, κάτι που δεν συμβαίνει με έμενα! Αλλά μαθαίνει ο ένας από τον άλλο και λειτουργεί όμορφα.

Το επίπεδο θα ανεβαίνει σταδιακά και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και επιθυμίες των συμμετεχόντων

Ποια είναι η εμπειρία των 4 πρώτων δράσεων σας;

Κ.Τ. Ο κόσμος διψάει για ωραίες και καλά οργανωμένες δράσεις. Ο Δρομέας το προσφέρει αυτό, αφού όλοι όσοι εμπλεκόμαστε το αγαπάμε και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να βελτιωνόμαστε σε κάθε επομένη δράση. Το επίπεδο θα ανεβαίνει σταδιακά και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και επιθυμίες των συμμετεχόντων. Η σχέση είναι αμφίδρομη και αυτό είναι που την κάνει μοναδική.

Τι ρόλο παίζει η Κική στο όλο πρόγραμμα;

Κ.Τ. Αν μπορούσα να σχηματοποιήσω την εμπλοκή μου στο όλο πρόγραμμα, θα έλεγα πως είμαι η καρδιά σε ένα ανθρώπινο σώμα και ο κόσμος που συμμετέχει, τα επιμέρους μέλη του, που οι ιδιαιτερότητες τους δίνουν το αποτέλεσμα που βγαίνει προς τα έξω. Είμαστε ένα σύνολο μερών που πρέπει συνεργαστούμε, για να λειτουργήσουμε σε υψηλό επίπεδο.  Νοιώθω σαν να δίνω την ώθηση και την δύναμη στον καθένα ξεχωριστά, για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Γιατί ξέρετε όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε σπουδαία πράγματα. Όμως ίσως δεν το γνωρίζουμε, δεν το πιστεύουμε ή διστάζουμε να τολμήσουμε. Πέραν λοιπόν  των διαδικαστικών πραγμάτων, όπως το να επιλέξω την επόμενη διαδρομή, να προβλέψω τυχόν  προκλήσεις που θα προκύψουν, να συντονίσω με την υπόλοιπη ομάδα την ασφάλεια των συμμετεχόντων, αλλά και τις διάφορες παράλληλες δράσεις που συμβαίνουν σε μια πεζοπορία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ. Βασικό μου μέλημα είναι να δώσω στον κάθε ένα ξεχωριστά την πιστή πως μπορεί να τα καταφέρει και μην είχε ποτέ του ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Κώστα πόσο δύσκολη είναι η οργάνωση ενός τέτοιου project;

K.Π. Είναι πολύπλοκη διαδικασία. Εύρεση διαδρομής, τεστάρισμά της, χαρτογράφηση, δημιουργία προγράμματος, συνεργασίες με φορείς (τοπικούς συλλόγους), σχέδια ασφάλειας, συμμετοχή διασωστών, εγγραφές, λεωφορεία, οργάνωση φαγητού κα, Η εμπειρία που υπάρχει είναι αρκετά μεγάλη από τα αθλητικά δρώμενα, αλλά το project αυτό έχει πολλές διαφοροποιήσεις.

Κική ποιος είναι ο στόχος για τις φετινές πεζοπορικές διαδρομές σας;

Κ.Τ. Να γίνει η κάθε διαδρομή μια συναρπαστική εμπειρία για τον καθένα ξεχωριστά, που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη τους και που θα τους κάνει να αγαπήσουν την φύση και τον κόσμο γύρω τους. Ξέρετε…η πεζοπορία δεν είναι κάτι απλό. Είναι πολυδιάστατη. Όσο περισσότερο εμβαθύνεις, τόσα περισσότερα μαθαίνεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορεί να αλλάξει καταλυτικά όλη σου την κοσμοθεωρία!

ΓΠ. Πεζοπορείς και συ μαζί Κώστα;

Κ.Π. Και φυσικά πεζοπορώ και κοντεύω να γίνω φυσιολάτρης, μιας και είμαι παιδί της πόλης, χωρίς χωριό και σίγουρα μου λείπουν αντίστοιχες εμπειρίες. Να έχεις μια ήπια άσκηση, μαζί με φίλους, να γνωρίζεις νέους, να βλέπεις απίστευτα τοπία (πολύ πιο όμορφα ζωντανά, παρά από τις φωτογραφίες), να μαθαίνεις την ιστορία του τόπου σου, να ζεις μια απίστευτη εμπειρία που θα σου μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό σου. Είμαι σίγουρος ότι εάν πεζοπορήσω μόνος μου στην ίδια διαδρομή, δεν θα πάρω ούτε το 50% της εμπειρίας, από ότι η δράση ως ομάδα.

 «Μένω έκπληκτη με την φαντασία και αμεσότητα τους»

Τι σε ρωτάνε οι συν-πεζοπόροι σου Κική, κατά τη διάρκεια της δράσης;

ΚΤ. Οι ενήλικες κυρίως θέλουν να μάθουν περισσότερα από τις εμπειρίες μου στα ψηλά βουνά, προσπαθούν να δουν τι κάνω διαφορετικά στην πράξη από έναν άπειρο πεζοπόρο παρατηρώντας με, αλλά εκείνο που με τρελαίνει είναι τα παιδιά. Μένω έκπληκτη με την φαντασία και αμεσότητα τους. Ρωτούν πράγματα που και εγώ η ίδια δεν είχα αναρωτηθεί και μαθαίνω από αυτά. Επιστρέφω σπίτι τόσο γεμάτη που αναρωτιέμαι ποιος πέρασε καλυτέρα, εγώ ή αυτά.

Η συμβολή της Κικής στο όλο πρόγραμμα ποια είναι Κώστα;

Κ.Π. Το ανέφερα στην αρχή. Η γνωριμία με την Κική για αυτό το εγχείρημα ήταν καταλυτική. Μπορεί να το οραματιζόμασταν, ακόμη και να το επιχειρούσαμε, αλλά δεν θα είχε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς την Κική. Ειδικά όταν απευθύνεσαι στον μέσο άνθρωπο, τον αρχάριο πεζοπόρο, χρειάζεσαι ένα πρότυπο, ένα μοντέλο, έναν οδηγό. Πόσο μάλλον η Κική μας, που είναι αυτό που δείχνει. Καλόψυχη, με γλυκό λόγο, με αγάπη γι αυτό που κάνει. Είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, που ανοίγει την καρδιά του σε όλους και  εμπνέει. Εμπνέει να ζήσουν όλοι  μια ξεχωριστή εμπειρία, να νοιώσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα ευεξίας και γιατί όχι να αποφασίσουν να αφήσουν τον καναπέ και να αλλάξουν τρόπο ζωής.

 «Να βρίσκει ο καθένας την δύναμη μέσα τους να ανεβαίνουν τις δικές τους «κορυφές»

Κική για το κλείσιμο της κουβέντας, θα θέλαμε μια ευχή για τις πεζοπορίες του ΔΡΟΜΕΑ, αλλά και μια αποκάλυψη για τον φετινό αγωνιστικό στόχο σου

ΚΤ. Εύχομαι να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό, πρωτοτυπία και ασφάλεια να παρακινούν τον κόσμο να κάνει το βήμα και να βγει έξω από το σπίτι του, να αγαπήσει την φύση και τον εαυτό του, να νοιώσει ευεξία.

Όσον αφορά τον επόμενο ορειβατικό μου στόχο ετοιμάζομαι για κάτι μεγάλο, ψηλότερο… Higher Than Everest, όπως άλλωστε ονομάζεται και το project μου και θα το μοιραστώ μαζί σας σε επόμενη επικοινωνία μας.

Για τους αναγνώστες σας ευχομαι να βρίσκουν την δύναμη μέσα τους να ανεβαίνουν τις δικές τους «κορυφές».

ΓΠ. Αφού σας ευχαριστήσω γι αυτήν την φιλική και ζωντανή κουβέντα, να θυμίσω την επόμενη πεζοπορική διαδρομή του ΔΡΟΜΕΑ, με τίτλο «Ζήσε τον Μύθο της Μαρώνειας», την Κυριακή 9/2, με ένα πολύ πλούσιο και οργανωμένο πακέτο παράλληλων δράσεων. Σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να πεζοπορήσω μαζί σας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο