«Μούδιασε» η αγορά της Αλεξανδρούπολης από την παράταση του λουκέτου στα μικρά καταστήματα

Σε δυσμενή θέση και η εστίαση

Ανάμεικτα συναισθήματα απογοήτευσης, αγωνίας και αγανάκτησης επικρατούν στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι επαγγελματίες των μικρών εμπορικών καταστημάτων, με έκπληξη άκουσαν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να ανακοινώνουν πως αντί για τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τελικά στις 11. Σε δυσμενή θέση και οι επαγγελματίες εστίασης που πρέπει να περιμένουν άλλον ένα μήνα, ενώ με τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται και τη μη ικανοποιητική οικονομική τους στήριξη από το κράτος, πολλοί λένε πως τα λουκέτα και οι απολύσεις είναι μονόδρομος για αρκετές περιπτώσεις.

Πάντως, ήδη χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, πολλά εμπορικά καταστήματα του κέντρου είχαν ανοίξει τις πόρτες τους, όχι για πελάτες, αλλά για να προετοιμαστούν οι χώροι τους, παρά το γεγονός ότι τελικώς υπάρχει καθυστέρηση για την επανέναρξη λειτουργίας τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλά καφέ που ήταν κλειστά το προηγούμενο διάστημα και για take away και delivery, που φαίνεται πως σιγά – σιγά προσπαθούν να επανέλθουν, έστω με παραγγελίες.

«Πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει»

Μπορεί η παράταση αυτή, της μίας εβδομάδας για τα μικρά εμπορικά καταστήματα να μοιάζει ασήμαντη, είναι όμως κρίσιμη. Άλλωστε, οι επαγγελματίες έχουν ήδη εδώ και 2 μήνες κλείσει τα καταστήματά τους, με κυβερνητική εντολή, αναγνωρίζοντας από τότε ακόμη και οι ίδιοι πως εν μέσω πανδημίας αυτό που προέχει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η μη εξάπλωση του ιού.

Παρά τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες, όμως, εδώ και δύο μήνες, οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων της Αλεξανδρούπολης δεν έχουν λάβει καμία απολύτως οικονομική στήριξη από το κράτος, με αποτέλεσμα τα έσοδά τους να είναι μηδενικά, ενώ την ίδια στιγμή τα ενοίκια, οι λογαριασμοί, οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, έχουν συσσωρευτεί.

Ο επιχειρηματίας Βασίλης Κασαπίδης, μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» εκφράζει την απογοήτευση  και αγανάκτηση του ιδίου, αλλά και πολλών συναδέλφων του, για το γεγονός ότι εντελώς απροσδόκητα, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει τα μικρά εμπορικά καταστήματα στον «πάγο» για ακόμη μία εβδομάδα.

«Πλέον είναι πολύ άδικο όλο αυτό που συμβαίνει και παρατηρούμε πως υπάρχει μία ανεξήγητη υπερβολή στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η μικρή επιχείρηση», σημειώνει ο κ. Κασαπίδης και επισημαίνει: «Αρχίζουμε και πιστεύουμε ότι λειτουργούμε με 2 μέτρα και 2 σταθμά, κι ότι υπάρχει ένας εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.  Την στιγμή που εμείς μένουμε κλειστά για άλλη μία εβδομάδα, άλλα καταστήματα, κυρίως μάρκετ, είναι όλο αυτό το διάστημα ανοικτά κι εκτός από είδη πρώτης ανάγκης πωλούν και  όλα τα υπόλοιπα προϊόντα που θα έβρισκαν οι καταναλωτές σε μικρές, τοπικές επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, όπως ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη για το σπίτι».

Επιπλέον, αναφορικά με την «υπερβολή» στον τρόπο αντιμετώπισης των μικρών καταστημάτων, ο κ. Κασαπίδης σημειώνει πως τα μαγαζιά αυτά,  στην πραγματικότητα, είναι τα λιγότερο επίφοβα για την εξάπλωση του ιού, καθώς δέχονται έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν παρατηρείται, ούτως ή άλλως, συνωστισμός.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση, πέρα από τον μηδενικό τζίρο, εδώ και δύο μήνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ από τα επιδόματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

«Καλώς δόθηκαν τα επιδόματα των 800 ευρώ σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης, για να καλύψουν τα έξοδα της οικογένειας και του σπιτιού τους, όμως, στους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εκτός από αυτά τα έξοδα και τα έξοδα της επιχείρησής τους, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε 1 ευρώ, κι ας ακούμε κάθε μέρα για δισεκατομμύρια για την στήριξη της αγοράς», αναφέρει ο κ. Κασαπίδης και επισημαίνει πως εδώ και δύο μήνες οι συνάδελφοί του δεν έχουν απολύτως κανένα έσοδο.

Αγωνία και στην εστίαση

Σε ίδια και χειρότερη μοίρα ίσως οι επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι θα ανοίξουν τα καταστήματά τους μετά από ένα μήνα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Νίκος Γεωργιάδης, «αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα υγειονομικά μέτρα ….υπολειτουργίας μας, συνεχίζει να μένει αμέτοχη και να αδιαφορεί προκλητικά για τον κλάδο της εστίασης. Κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου παρά μόνο παρότρυνση για νέα δάνεια και απαντήσεις που κοστολογούν τα αιτήματα για την επιβίωση των επιχειρήσεων μας. Κύριοι, εμείς και πλάτη βάλαμε και αλληλεγγύη δείξαμε και ατομική αλλά και συλλογική ευθύνη επιδείξαμε. Εισπράττουμε άρνηση, αδιαφορία και την οργή των συναδέλφων του κλάδου καθώς και την αγωνία των εργαζομένων μας. Η δημόσια υγεία θα προστατευτεί με όλα τα μέσα ,το ίδιο όμως θα κάνουμε και για την επιβίωση του κλάδου. Η εστίαση δεν επαιτεί, απαιτεί την στήριξη δίκαια και ισότιμα με όλη την ελληνική οικονομία, σταματήστε να ρισκάρετε τις ζωές μας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο