efhmerida1

Μηχανογραφικό 2024: Πότε βγαίνουν οι βάσεις

Πώς θα κινηθούν στις τοπ σχολές – Ο σωστός υπολογισμός των μορίων

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις Πανελλήνιες 2024, σειρά έχει το μηχανογραφικό 2024. Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν για μία από τις 68.851 θέσεις στις Πανελλήνιες 2024 ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται οι ημερομηνίες για το Μηχανογραφικό 2024.

Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ.

Η απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή του μηχανογραφικού ήταν η χρήση προσωπικών κωδικών ασφαλείας, η δημιουργία των οποίων έληξε την Παρασκευή. Οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλήνιες 2024 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής των των δυο μηχανογραφικών δελτίων: το ένα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και το δεύτερο, το λεγόμενο «Παράλληλο Μηχανογραφικό» για την εισαγωγή στις δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ πρώην ΙΕΚ).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους και να δηλώσουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου) στις ημερομηνίες που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, όπως άλλωστε και τα ονόματα των επιτυχόντων.

Υπολογισμός μορίων

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, μπορούν να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας, όπου, εισάγοντας τους γραπτούς βαθμούς τους, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Βάσεις 2024: Πώς θα κινηθούν στις τοπ σχολές

Τη μεγαλύτερη πτώση στις Βάσεις 2024 αναμένεται να δούμε φέτος μετά και τη δημοσιοποίηση των βαθμολογιών για τις Πανελλήνιες. Μόνο στο πρώτο πεδίο των θεωρητικών επιστημών θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις.

Στο δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών, σύμφωνα με Τα Νέα, θα δούμε μεγάλη πτώση κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Στις υπόλοιπες η μείωση θα είναι λίγο μικρότερη.

Στο τρίτο πεδίο που ανήκουν και οι ιατρικές σχολές, η Βιολογία και η Φυσική θα φρενάρουν αρκετά τις βάσεις κυρίως στα υψηλά κλιμάκια. Στο τέταρτο πεδίο που ανήκουν οι οικονομικές σχολές και οι σχολές πληροφορικής θα δούμε μικρές μειώσεις που οφείλονται στα δυσκολότερα θέματα των Μαθηματικών.

Οι βαθμολογίες στα Μαθηματικά που τα θέματα είναι κοινά με το δεύτερο πεδίο των θετικών επιστημών θα είναι κάτω από τα περυσινά επίπεδα, σαφώς όμως πολύ χειρότερες από τις επιδόσεις των υποψηφίων του δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Εκτίμηση

Για την εκτίμηση των βάσεων λήφθηκαν υπόψη η κλιμάκωση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις και οι συντελεστές βαρύτητας στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου.

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα γιατί απαιτείται πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό τυχαίο δείγμα. Θεωρήσαμε ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων και η σειρά προτίμησης που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δεν θα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την περασμένη χρονιά.

Οσο για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η εφαρμογή της για τρίτη συνεχή χρονιά θα στερήσει το εισιτήριο εισαγωγής σε χιλιάδες υποψηφίους που δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν» αλλά ο αριθμός των υποψηφίων που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν πουθενά θα είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με αριθμό που θα ξεπερνάει τις 20.000.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr