«Μια μεγάλη αγκαλιά για όλους το 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης»

Καθηγητές και μαθητές του φιλοξένησαν νέους/νεες από Ιταλία, Ουγγαρία και Τουρκία και μοιράστηκαν στιγμές εντός και εκτός του σχολικού χώρου. Συμμετέχουν μαζί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα  «Erasmus+» και πέρασαν μαζί δημιουργικές μέρες γνωρίζοντας έθιμα αλλά και τις ομορ4φριπές του τόπου μας

Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρέτησαν την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, καθηγητές και μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  Erasmus+ “Self awareness :embrace yourself, embrace the world”,  τους νέους φίλους πια, που είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν  από την προηγούμενη Κυριακή.  Αυτή τη φορά, μάλιστα, 6 οικογένειες της πόλης άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξένησαν σε αυτά Ούγγρους μαθητές που επιθυμούσαν να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Οι εταίροι από την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τουρκία μαζί με την ελληνική ομάδα μοιράστηκαν στιγμές εντός και εκτός του σχολικού χώρου.

Μέσω παρουσιάσεων και βιωματικών δραστηριοτήτων γνώρισαν ο ένας στον άλλο τις χώρες και τα έθιμα τους, συμμετείχαν σε μια συνεδρία yoga για να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης και σε έναν κύκλο όλοι μαζί «αγκάλιασαν τον κόσμο», όπως ορίζει και το σύνθημα του προγράμματος, μαθαίνοντας από τους Έλληνες μαθητές, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Μάλιστα, το σχολείο μας παρουσίασε στους εταίρους και το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων, που υλοποιεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναδείξει μια καλή πρακτική ενεργοποίησης των νεαρών μαθητών στη πολιτική ζωή του τόπου τους.

Προκειμένου να ανακαλύψουν τις προσωπικές τους δυνάμεις και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, το πρόγραμμα είχε προβλέψει μια εκδρομή σε πάρκο υπαίθριων δραστηριοτήτων στο Νέστο, όπου δοκίμασαν δραστηριότητες όπως εναέριο πέρασμα του ποταμού (zip line), αναρρίχηση, τοξοβολία και πεζοπορία στην φύση.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το μουσείο Σκιάς και γνώρισαν την πολυπολιτισμική Ξάνθη.

Την Πέμπτη, σειρά είχε η παρουσίαση του βιβλίου «Pathemata Mathemata” του Ιταλού συγγραφέα,  Antonio Cuccinielo, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία πλαισιώθηκε από μια γόνιμη συζήτηση των μαθητών με τον ιδιαίτερα αγαπητό στους νέους συγγραφέα.

Όπως στο Μουσείο Σκιάς ο δημιουργός φωτίζει τα ευτελή υλικά του δημιουργώντας  υπέροχα έργα τέχνης, ο συγγραφέας προέτρεψε τους μαθητές να «φωτίσουν»  τις δικές τους αδυναμίες και να τις μεταπλάσουν σε μοναδικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Στην κατεύθυνση αυτή, η προσκεκλημένη ψυχολόγος, κα. Κασαπίδου, προσέφερε στη συνέχεια στα παιδιά μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία με θέμα την αναγνώριση της αξίας του λάθους.

Η πλούσια σε δραστηριότητες εβδομάδα ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους εταίρους που μας αποχαιρέτισαν ευχαριστώντας ιδιαίτερα όχι μόνο τους Έλληνες μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου που τους αγκάλιασαν με  θέρμη, και γι’ αυτό αξίζουν τα δημόσια συγχαρητήριά μας.  Τα μαθησιακά και παιδαγωγικά οφέλη της συμμετοχής σε τέτοιου είδους προγράμματα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς είναι πολλά, γι’ αυτό και κάθε  σχολείο  χρειάζεται να ενθαρρύνει την υλοποίηση τους.

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus + του 3ου ΓΕΛ Αλεξ/πολης

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο