«Μέσα από την τέχνη ζωντανεύω τα όνειρα μου, ελπίζοντας σ’έναν κόσμο καλύτερο για όλους»

Συνέντευξη με την Ντιντέμ Αλήτσογλου, δικηγόρο, ζωγράφο και μουσικό από τον Ιάσμο Ροδόπης
Του Νικόλαου Πετρίδη

Με υποδέχτηκε στο γραφείο της στην Κομοτηνή. Από το πρώτο βλέμμα της, είδα έναν άνθρωπο χαμογελαστό, καλοπροαίρετο και δοτικό. Η Ντιντέμ Αλήτσογλου είναι μια νέα γυναίκα με πολύπλευρο ταλέντο και μόρφωση, ελεύθερο πνεύμα, ευαίσθητη, γεμάτη συναισθήματα, δίψα και αγάπη για την ζωή, ονειρευόμενη τον κόσμο μέσα από τα έργα της, με επιθυμία να γίνει καλύτερος κι ομορφότερος για όλους τους ανθρώπους.

Κυρία Αλήτσογλου από που είναι η καταγωγή σας;

Γεννήθηκα στην Κομοτηνή, αλλά μεγάλωσα στον Ίασμο απ’όπου και κατάγονται οι γονείς μου.

Που σπουδάσατε Νομική και είναι αυτό που θέλατε να κάνετε πάντα;

Σπούδασα στην Αθήνα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Όχι η Νομική δεν ήταν από τις πρώτες μου επιθυμίες. Είχα δηλώσει και φυσικοθεραπεία γιατί είναι ένας τομέας, που προσφέρει στον συνάνθρωπο ανακούφιση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πλήρης ανάρρωση.

Που εργάζεστε;

Εργάζομαι σ’ ένα δικηγορικό γραφείο στην Κομοτηνή.

Η ζωγραφική είναι στην ζωή σας από παιδί; Τι σας επηρέασε κι ασχοληθήκατε;

Πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί, να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει πρόχειρα κάτι.   Αλλά δεν κατάλαβα το ταλέντο που είχα μέσα μου και δεν ασχολήθηκα παραπέρα. Επιστρέφοντας από το Πανεπιστήμιο απογοητευμένη από κάποιες προσωπικές δυσκολίες κι εμπνεόμενη από έναν ήρωα ενός βιβλίου που διάβασα ο οποίος ήταν ζωγράφος, αποφάσισα να δώσω μια διέξοδο στον εαυτό μου μέσα από την ζωγραφική, ξεκινώντας μαθήματα σχεδίου αρχικά στα μαθήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου. Τώρα παρακολουθώ μαθήματα στο εργαστήρι ζωγραφικής του Θρακικού Ωδείου Κομοτηνής.

Τι σας αρέσει να ζωγραφίζετε κι από τι εμπνέεστε;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω τοπία και συγκεκριμένα ομιχλώδες δάση αλλά και άλογα. Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι μου αρέσει να ζωγραφίζω διάφορα αγάλματα. Η έμπνευση μου προέρχεται από την φύση, την θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα, την μουσική και τα συναισθήματα μου. Οι προσωπικές εμπειρίες ζωής, διαμορφώνουν μια δύναμη, που εξωτερικεύεται στα έργα που δημιουργώ.

Πως συνδυάζετε την μουσική ως έμπνευση για να ζωγραφίσετε ένα έργο σας; Ακούγεται περίεργο.

Μου αρέσει πολύ η μουσική, ασχολούμαι και ακούω καθημερινά. Οι διάφορες μελωδίες, οι νότες που θα ξεχωρίσω σ’ένα άκουσμα, μου προκαλούν ψυχικά ερεθίσματα που συνδυάζονται με τα έργα μου στην ζωγραφική, πράγμα που με βοηθάει να δημιουργήσω ή να διορθώσω κάτι. Ξέρω ακούγεται παράξενο αλλά πραγματικά μου συμβαίνει!

Έχετε εκθέσει έργα σας σ’ εκθέσεις ζωγραφικής;

Ναι έχω εκθέσει έργα μου εξ’αρχής στις τοπικές εκδηλώσεις του Ιάσμου μέσω και του πολιτιστικού συλλόγου. Είμαι μέλος του Συλλόγου ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδας από το 2018 και έχουν φιλοξενηθεί έργα μου σε εκθέσεις του Συλλόγου στην Θεσσαλονική. Επίσης έχω εκθέσει έργα μου στην Αθήνα, στην Κύπρο, στην Πάρο, στην Ξάνθη στις γιορτές της Παλιάς Πόλης και κάθε χρόνο βέβαια στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Θράκης στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα φέτος στα Ελευθέρια, εκθέτω το έργο μου «ΜΕΔΟΥΣΑ» σε αίθουσα του πνευματικού κέντρου του «Ιδρύματος Ν. Παπανικολάου», όπου φιλοξενεί την έκθεση των έργων των τοπικών καλλιτεχνών. Όνειρο μου είναι να κάνω κάποια στιγμή την δική μου έκθεση.

Ακολουθείτε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα ζωγραφικής στην δημιουργία των έργων σας;

Όχι δεν θα το έλεγα, δεν μου αρέσει να μπαίνω σε καλούπια. Προτιμώ μια ρεαλιστική προσέγγιση στα έργα μου και μου αρέσει να ζωγραφίζω και κλασικά έργα. Σε μερικά βέβαια προσθέτω κάποιες μοντέρνες πινελιές.

Ποιου ή ποιας ζωγράφου σας αρέσουν τα έργα του, θαυμάζετε ή σας έχει επηρεάσει;

Δεν έχω επηρεαστεί από κάποιον αλλά μου αρέσουν τα έργα ζωγράφων της Ύστερης Αναγέννησης όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος (Μικελάντζελο) και ο Ρέμπραντ λόγω του ότι έχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση στα έργα τους. Επίσης μου αρέσει ο Βαν Γκογκ και η πιο σύγχρονη Φρίντα Κάλο λόγω των συναισθημάτων που ξεδιπλώνονται στα έργα τους. Ιδιαίτερα η αποτύπωση της δύσκολης ζωής της Φρίντα Κάλο σ’αυτά εξαιτίας και της αναπηρίας της είναι άξια θαυμασμού.

Οι τέχνες και ο πολιτισμός είναι ένωση διαφορετικών λαών, ανθρώπων, θρησκειών και πεποιθήσεων

Τι είδους μουσική ακούτε και ποια όργανα παίζετε;

Ακούω rock, metal και κλασική μουσική. Λόγω της κλασικής μουσικής μου άρεσε κι επέλεξα  να μάθω βιολί και βιολοντσέλο. Κάνω μαθήματα στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. Δεν ξεκίνησα από παιδί αλλά πάλι μετά τις σπουδές μου, όπως με την ζωγραφική. Ήθελα να τολμήσω να μάθω κάποιο όργανο και το έκανα.

 Τι θέση έχει η τέχνη στη ζωή  σας, στην καθημερινότητα σας;

Η τέχνη είναι η ζωή μου πλέον! Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς να ζωγραφίζω και να παίζω μουσική. Εξωτερικεύω τα συναισθήματα μου, τις ευαισθησίες μου μέσα από την τέχνη. Υπάρχει μια μαγική αλληλεξάρτηση της καθημερινότητας μου με την τέχνη. Εκφράζομαι, αναπνέω, ζω κι αγαπώ όλο τον κόσμο μέσα απ’αυτήν!

Τιμηθήκατε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως μια από τις 20 γυναίκες που ξεχώρισαν στην περιφέρεια μας. Πώς νιώθετε γι’αυτό;

Επιλέχθηκα ανάμεσα από πολλές γυναίκες της περιφέρειας μέσα από μια διαδικασία. Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη και υπερήφανη, με τιμά πολύ αυτό κι ευχαριστώ την Περιφέρεια ΑΜΘ, για την επιλογή και την τιμή που μου έκανε. Είναι μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση και αναγνώριση της καλλιτεχνικής μου φύσης, που είναι πλεόν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Σαν δικηγόρος -γιατί το αντιμετωπίζω στην εργασία μου- και γυναίκα βέβαια, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η ημέρα θα είναι πραγματική γιορτή, όταν θα σταματήσει η έκφυλη βία οποιασδήποτε μορφής αλλά και το έγκλημα των γυναικοκτονιών.

Η μουσουλμανική μειονότητα έχει τα δικά της χρόνια άλυτα προβλήματα, όντας στο περιθώριο της κοινωνίας πολλές φορές. Ποια νομίζετε είναι τα κυριότερα;

Η πολιτεία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την περιθωριοποίηση μέρους του μουσουλμανικού στοιχείου στην Θράκη. Ο «διαχωρισμός» σε πολλά θέματα κοινωνικά, οικονομικά, εργασίας, στην εκπαίδευση δημιουργούν αυτό το σκηνικό. Οι πολιτικοί αλλά και η πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας εργαλειοποιούν δυστυχώς αυτές τις καταστάσεις, προς όφελος των συμφερόντων τους και σίγουρα όχι προς όφελος των λαών. Όμως έχουν βελτιωθεί αρκετά  πράγματα με το πέρασμα των χρόνων και υπάρχει σε κάποια θέματα θετική κατεύθυνση.

Ζούμε πολλά χρόνια μαζί στην ίδια περιοχή χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν

Έχετε συναντήσει εσείς προσωπικά συμπεριφορές διαχωρισμού ή περιθωριοιποίησης;

Όχι ποτέ. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον στον Ίασμο, όπου ζούμε αρμονικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Ούτε στο σχολείο, ούτε στο πανεπιστήμιο αντιμετώπισα κάτι τέτοιο. Για την περιθωριοποίηση της μειονότητας δεν φταίει η πολιτεία μόνο. Το υπουργείο Παιδείας έχει ευθύνη με την ύλη και τα βιβλία στα μειονοτικά σχολεία. Το πρόβλημα ξεκινάει πολλές φορές και από το οικογενειακό περιβάλλον και συγκεκριμένα με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τα παιδιά, οι νέοι  άνθρωποι της μειονότητας, θα πρέπει να ωθούνται στην καλή και σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, παράλληλα με την μητρική τους. Αυτό θα βοηθήσει στη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία μας γρηγορότερα. Εγώ έμαθα την γλώσσα –αλλά και άλλες γλώσσες- ευκολότερα, μέσα και από το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, γιατί μου αρέσει το διάβασμα πολύ, αλλά το επεδίωξα κιόλας. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ένα μεγάλο όπλο για το μέλλον τους. Ζούμε πολλά χρόνια μαζί στην ίδια περιοχή χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και με αγάπη, σεβασμό και χωρίς προκαταλήψεις μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την ζωή μας και τον τόπο μας.

Μιλάτε δηλαδή κι άλλες γλώσσες;

Ναι, μιλάω αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, είναι ακόμα ένας τομέας που μου αρέσει κι έτσι έμαθα αυτές τις γλώσσες.

Σας αρέσει μας είπατε το διάβασμα, τι βιβλία διαβάζετε;

Διαβάζω κυρίως βιβλία σχετικά με την ιστορία των τεχνών και την ελληνική και παγκόσμια μυθολογία. Επίσης λατρεύω τα μυθιστορήματα με περιεχόμενο αστυνομικό και μυστηρίου, ευρωπαίων κυρίως συγγραφέων από τις βόρειες και σκανδιναβικές χώρες. 

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται η Θράκη για ν’ αναπτυχθεί περισσότερο;

Η Θράκη είναι ένα στρατηγικό σημείο για την πατρίδα μας και την περιοχή ειδικότερα. Ιστορικό σταυροδρόμι πολιτισμών. Αλλά αναβαθμίζεται με λάθος τρόπο και με αργούς ρυθμούς συνήθως. Γίνονται -τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία-, επενδύσεις οι οποίες εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα και στρατιωτικές προετοιμασίες, που δεν έχουν πραγματκό όφελος για τον λαό της Θράκης. Οι επενδύσεις και οι προσπάθειες κράτους και κοινωνίας, θα πρέπει να είναι προσηλωμένες και να εστιάζουν κατεξοχήν στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι στην απόκτηση κέρδους και μόνο.

Η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν τελικά να ενώσουν διαφορετικές κουλτούρες, λαούς και ανθρώπους;

Μα αυτό είναι οι τέχνες και ο πολιτισμός! Ένωση διαφορετικών λαών, ανθρώπων, θρησκειών και πεποιθήσεων. Μόνο κοινά στοιχεία μπορούμε να βρούμε μεταξύ μας μέσα απ’ αυτά και να δημιουργήσουμε, να αγαπήσουμε, να προσφέρουμε!

Η οικογένεια σας, στηρίζει  όλα  αυτά που κάνετε;

Η οικογένεια μου, είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα που κάνω, με στηρίζει και μου δίνει κουράγιο και τους ευχαριστώ καθημερινά για την συμπαράσταση τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Η δικηγορία είναι πλέον η βιοποριστική μου ενασχόληση και θα συνεχίσω εννοείται. Στην ζωγραφική και την μουσική θα συνεχίσω μαθήματα, γιατί πιστεύω έχω να μάθω πολλά ακόμα. Όσο για την προσωπική μου ζωή, προς το παρόν δεν έχω σχέδια για οικογένεια, δεν το αποκλείω βέβαια, αλλά θέλω να ζω πραγματικά την κάθε μου στιγμή και να μην αγχώνομαι για το μέλλον, γιατί σχεδιάζοντας το, συνήθως συναντάμε ομίχλη, θολά τοπία κι άγνωστα μονοπάτια. Γι’αυτό προτροπή μου να ζούμε την κάθε μέρα μας χωρίς άγχος, με αγάπη για όλους γιατί η ζωή είναι στιγμές!

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο