efhmerida1

Μεγάλο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους Βούλγαρους η Αλεξανδρούπολη 

Και φέτος το καλοκαίρι οι Βούλγαροι θα επιλέξουν μαζικά τις παραλίες της γειτονικής Ελλάδας, παρά τη σοβαρή αύξηση των τιμών, που αγγίζουν κατά τόπους και το 30%. Όμως μια άλλη τάση βαθαίνει. Εκτός από τόπος αναψυχής, η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο σημαντική ως επενδυτικός προορισμός. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 10 000 συμπατριώτες μας έχουν αγοράσει ακίνητα, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Μεγάλο τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει την Αλεξανδρούπολη. Εδώ, οι τιμές των ξενοδοχείων και των εστιατορίων είναι λίγο χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, και η πόλη απέχει μόλις 76 χιλιόμετρα από τα βουλγαροελληνικά σύνορα. «Μετά το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά αυτό σχετίζεται και με τη βελτίωση της ποιότητας της τουριστικής μας προσφοράς. Και χαιρόμαστε που από το 2022 ο αριθμός των Βούλγαρων τουριστών στη χώρα μας αυξάνεται σημαντικά», δήλωσε ο Πέτρος Κυριακίδης, αν. διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού και της Δημοτικής Τουριστικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης.

«Οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία είναι ήδη μεταξύ 50 και 60 χιλιάδες ετησίως. Είναι σημαντικό όμως να διευκρινιστεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι Βούλγαροι αγοράζουν ακίνητα με στόχο να επενδύσουν στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς η περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει πολλές προοπτικές από αυτή την άποψη. Εάν ένας Βούλγαρος πολίτης που έχει εταιρεία θέλει να επενδύσει εδώ, λαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις. Και οι αρχές καλωσορίζουν κάθε επένδυση στον κλάδο, γιατί η πόλη μας βρίσκεται σε περίοδο ανάπτυξης και η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Οι ίδιες οι τοπικές επιχειρήσεις δεν είναι κατά αυτού του ανταγωνισμού. Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν ότι αυτό είναι προς όφελος της πόλης και όλου του τουρισμού της περιοχής», δήλωσε ο Πέτρος Κυριακίδης στο Ράδιο Βουλγαρία.

Η Αλεξανδρούπολη έχει καθιερωθεί ως συγκοινωνιακός και οικονομικός κόμβος στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, όχι μόνο λόγω της θέσης της που σχετίζεται με την παροχή υγροποιημένου αερίου και την κατασκευή της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σοβαρή επένδυση από το ΝΑΤΟ, καθώς και δύο έργα για την κατασκευή σιδηροδρομικών συνδέσεων που θα συνδέουν την Αλεξανδρούπολη με τη Βαρσοβία και θα διασχίζουν ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας. Έτσι, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για επιχειρήσεις και τουρισμό» εξηγεί ο Χρίστος Μαμμίδης, ειδικός στον τουρισμό και τη διαφήμιση.

«Με αυτά τα έργα περιμένουμε να αυξηθεί σημαντικά η ροή επισκεπτών από τη χώρα σας», λέει ο Μαμμίδης και προσθέτει:

«Η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας ξεκίνησε ήδη μετά τον Covid και τώρα μας κάνει εντύπωση που πολλοί Βούλγαροι αγοράζουν ακίνητα εδώ όχι μόνο για προσωπικούς σκοπούς, αλλά και για να επενδύσουν στον κλάδο της φιλοξενίας. Άλλοι τα νοικιάζουν. Αυτό σημαίνει ότι οι Βούλγαροι αγοράζουν ακίνητα για να τα χρησιμοποιήσουν, αλλά ταυτόχρονα για να αναπτύξουν επιχείρηση» ισχυρίζεται ο Χρίστος Μαμμίδης.

Η ενεργή τουριστική περίοδος στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά ήδη ακούγεται βουλγαρική ομιλία στους δρόμους, τις παραλίες και τις ταβέρνες της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με τον Πέτρο Κυριακίδη, οι συμπατριώτες μας κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην τοπική οικονομία και εκτιμώνται ιδιαίτερα όχι μόνο ως επενδυτές, αλλά και ως φιλοξενούμενοι και … καλοί γείτονες:

«Είναι πολύ καλοί τουρίστες, έχουν παρόμοια με την ελληνική καταναλωτική κουλτούρα, παρόμοιες ανάγκες και νοοτροπία. Έχουμε τις ίδιες προτιμήσεις σε εστιατόρια, φαγητό, ποτά… Αγαπάμε λοιπόν πολύ τους Βούλγαρους, γι’ αυτό συνεργαζόμαστε πολύ καλά και τους χρειαζόμαστε!» καταλήγει ο Πέτρος Κυριακίδης.

Κείμενο: Βενέτα Νικόλοβα

bnr.bg/el

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr