room-to-grow-bnner

Μανωλόπουλος: «Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε επιστρέψει σε αρκετό βαθμό στην κανονικότητα» (+video)

Όλα τα τελευταία νέα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Πότε θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας; Οι απαντήσεις στη συνέντευξη από τον πλέον ειδικό Βαγγέλη Μανωλόπουλο,  Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Kαθηγητή Φαρμακολογίας του ΔΠΘ

Του Γιώργου Πανταζίδη

Τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας στη χώρα μας αλλά και όχι μόνο, ήταν στραμμένα το περασμένο Σαββατοκπύριακο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Εδώ πραγματοποιήθηκε το 11ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, που αποτελεί θεσμό για την Ελληνική Φαρμακολογική κοινότητα και κομβικό σημείο για την εκπαίδευση και την ενημέρωση πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις, των Ελλήνων Φαρμακολόγων και επαγγελματιών υγείας με ενδιαφέρον στο φάρμακο.

Ανάμεσα στις συζητήσεις των καταξιωμένων επιστημόνων που συμμετείχαν τόσο από τον ακαδημαϊκό χώρο όσο και από τις εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα και εμβόλια, κυρίαρχο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το θέμα του κορωνοϊού.

Η ΓΝΩΜΗ μέσω του ηλεκτρονικού της portal gnomionline.gr και της σελίδας της στο facebook συνομίλησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κο Βαγγέλη Μανωλόπουλο. Μέσα από την συνέντευξη αναλύθηκαν τα συμπεράσματα του συνεδρίου, όλες οι εξελίξεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού και τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει την μάστιγα που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, επίσης, μας μιλά για το φάρμακο στη χώρα μας αλλά και για το σπουδαίο έργο του Τμήματος Φαρμακολογίας του ΔΠΘ

Είστε σήμερα μαζί μας με αφορμή το συνέδριο φαρμακολογίας, όπου αναπτύχθηκαν σημαντικά θέματα από καταξιωμένους επιστήμονες

Το 11ο πανελλήνιο συνέδριο ήταν να γίνει τον Μάιο αλλά αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης της πανδημίας. Φλερτάραμε με την ιδέα να το ακυρώσουμε εντελώς, αλλά, τελικώς, προχωρήσαμε με τον υβριδικό τρόπο πραγματοποίησης, δηλαδή, ταυτοχρόνως, υπήρχε και  φυσική παρουσία στην αίθουσα του ξενοδοχείου, με κάποιους ομιλητές, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνδέονταν ηλεκτρονικά μέσω των υπολογιστών τους, από το σπίτι τους, και μπορούσαν να το παρακολουθήσουν από εκεί.

Μάλιστα, για να υπάρχει δυνατότητα ευρύτερης παρακολούθησης, λόγω της επικαιρότητας που έχουν πολλά θέματα φαρμακολογίας, αποφασίστηκε από την  Ελληνική Εταιρεία Φαρμακολογίας να είναι δωρεάν η πρόσβαση σε αυτό το συνέδριο.

Οπότε, μέσα στην αίθουσα είχαμε ως 50 άτομα, όπως ορίζουν τα μέτρα και πάνω από 200 συνέδρους που συνδεθήκαν ηλεκτρονικά και παρακολούθησαν τις εργασίες. Ήταν ένα καλό «πείραμα», θα μπορούσα να πω, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη φαρμακολογία. Το συνέδριο γίνεται κάθε 2 χρόνια. Εκπροσωπήθηκαν οι φαρμακολόγοι και άλλοι επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και συζητήσαμε για τις θεραπευτικές εξελίξεις σε διάφορες κατηγορίες φαρμάκων.

Τονιζόταν ιδιαίτερα στο πρόγραμμα του συνεδρίου το επίκαιρο στρογγυλό τραπέζι για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Τι πρόεκυψε από αυτό;

Δεν θα μπορούσαμε να μην διαχειριστούμε αυτό το θέμα που είναι κατ’ εξοχήν φαρμακολογικό, το εμβόλιο και τα φάρμακα για τον κορωνοϊό, αυτή την απειλή που έχει επισκιάσει ο,τιδήποτε άλλο στη ζωή μας.  Είχαμε ένα τραπέζι με έξι ομιλητές που κάλυψαν όλες τις πτυχές και των εμβολίων και των φαρμάκων.

Υπήρχαν άνθρωποι που συζήτησαν από τις εταιρείες και συγκεκριμένα από την εταιρεία που εργάζεται πάνω στο γνωστό ως εμβόλιο της Οξφόρδης, μας μίλησε ο ιατρικός διευθυντής της εταιρείας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Συζητήσαμε επίσης και για τα  φάρμακα που έχουν πάρει κάποια μορφής έγκριση,  όπως η   Ρεμδεσιβίρη,  το μόνο νέο φάρμακο που έχει πάρει έγκριση.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, από την Πάτρα, καθηγητής παθολογίας μας μίλησε για τη δεξαμεθαζόνη, το οποίο είναι το άλλο φάρμακο, παλιό βέβαια, που έχει πάρει σαφή ένδειξη και δείχνει ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις μειώνει τη θνητότητα.

Επίσης, ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης μας μίλησε για τα νέα φάρμακα.

Ίσως ο πιο σημαντικός ομιλητής ήταν ο Χρήστος Κυρατσούς που είναι ο υπεύθυνος επιστήμονας  της εταιρείας Regeneron, για τα εμβόλια και τα φάρμακα, o «νούμερο 2» της εταιρείας δηλαδή, που έχει έρθει στην επικαιρότητα λόγω της θεραπείας του Προέδρου Τραμπ με φάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας. Μάλιστα, η σύμπτωση ήταν ότι περίπου την ίδια ώρα που μιλούσε ο κ. Κυρατσούς στο συνέδριο, με βάση τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, χορηγούνταν αυτά τα φάρμακα, ένα κοκτέιλ αντισωμάτων, στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο κ,. Μανωλόπουλος με τον δημοσιογράφο της «Γ» Γιώργο Πανταζίδη
Αυτά τα φάρμακα που ακούμε, όπως και το εμβόλιο, πόσο έχουν προχωρήσει; Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Όσον αφορά τα φάρμακα, είναι μοιραίο αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι επιστήμονες να έχουν σταματήσει αυτό που κάνουν και να έχουν μεταφέρει πολλές από τις δραστηριότητές τους στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην έρευνα για τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Είναι πολλά τα φάρμακα που δοκιμάζονται και προτείνονται, είτε νέα, είτε παλιά. Κάποια έχουν δοκιμαστεί  και είναι  ελπιδοφόρα, κάποια δεν βοηθούν και τα σταματούμε.

Η υδροξυχλωροκίνη, που έγινε πολλή συζήτηση στην πρώτη φάση της πανδημίας, φαίνεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βοηθά, δεν είναι ένα χρήσιμο  εργαλείο για τους ασθενείς και στις περισσότερες χώρες δεν χρησιμοποιείται πια.

Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα παλιό αντιικό, που δείχνει να βοηθά, δεν είναι όμως το φάρμακο που θέλουμε, αυτό  που θα αλλάξει πορεία της ασθένειας. Μπορεί όμως σε αρκετούς να βελτιώνει τα  συμπτώματα, να μειώνει την παραμονή στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχει φανεί να μειώνει τη θνητότητα.

Όλο αυτό είναι ένας συνεχής αγώνας, κάθε μέρα ξέρουμε λίγο περισσότερα και μπορούμε λίγο καλύτερα να διαχειριστούμε τους ασθενείς.

Είναι θέμα χρόνου να έχουμε το εμβόλιο…  Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη.

Είστε λίγο παραπάνω αισιόδοξοι από την πορεία των ερευνών;

Βέβαια είμαι. Η λύση, θεωρώ θα έρθει με το εμβόλιο. Εκεί, επίσης, είμαι αισιόδοξος. Νομίζω είναι θέμα χρόνου να το έχουμε…  Εκτιμώ στις αρχές του επόμενου χρόνου ή την άνοιξη. Υπάρχουν σε εξέλιξη τόσες προσπάθειες και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα ως τώρα που έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου και η παραγωγή εμβολίου.

Για τα φάρμακα, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές ουσίες που μελετώνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για το εμβόλιο επίσης υπάρχουν εκατοντάδες, 12 από αυτά είναι στη φάση 3. Κάποια από αυτά ελπίζουμε ότι θα βρεθούν αποτελεσματικά.

Η χώρα μας έχει κάνει κάποιες συμφωνίες με εταιρείες, στο πλαίσιο της ΕΕ, για προμήθεια εμβολίων όταν θα είναι έτοιμα; Δεσμευόμαστε από κάποια συμφωνία;

Δεν πρέπει να το δούμε έτσι, αλλά αντίστροφα. Η ΕΕ δεσμεύει κάποιες εταιρείες, αν έχουν εμβόλιο που θα εγκριθεί, να το παραχωρήσουν εγκαίρως και να διαθέσουν ένα μεγάλο αριθμό δόσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό λέγεται conditional approval, υπό την προϋπόθεση ότι ένα εμβόλιο θα εγκριθεί, η Ευρώπη θα εξασφαλίσει κάποια εκατομμύρια από αυτά για τις χώρες

Πού θα διατεθούν πρώτα στην Ελλάδα;

Είναι ένα θέμα που ο ΕΟΔΥ το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα. Υπάρχει ήδη πλάνο, σχέδιο, έχει αποφασιστεί με ποια αλληλουχία θα χορηγηθεί. Δεν είναι κάτι που με ανησυχεί. Όταν θα έχουμε το εμβόλιο, θα εγκριθεί η χορήγησή του με τα επιστημονικά κριτήρια που πρέπει.

Αν όλος ο κόσμος φορούσε μάσκα κι έμενε σπίτι ένα μήνα, τότε θα έφευγε ο ιός

 Μέχρι τότε μάσκα και μέτρα προστασίας …

Κάποιοι ίσως αμφισβητούν τη χρησιμότητα της μάσκας. Επειδή είναι κάτι τόσο απλό, αναρωτιούνται πώς μπορεί να αντιμετωπίζει κάτι τόσο δύσκολο και πολύπλοκο. Κι όμως, μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μετάδοση. Αν όλος ο κόσμος φορούσε μάσκα κι έμενε σπίτι ένα μήνα, τότε θα έφευγε ο ιός. Και αν όλη η ανθρωπότητα έκανε το ίδιο, θα εξαφανίζονταν γιατί δεν θα είχε πού να μεταδοθεί.

 Θα είναι διαφορετικά τα πράγματα σε ένα χρόνο από τώρα, θα έχουμε μια εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα;

Θέλω να πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε επιστρέψει σε αρκετό βαθμό στην κανονικότητα. Βέβαια, δεν θα είμαστε πια οι ίδιοι.

Κάποια πράγματα ίσως έχουν μεταβληθεί  μόνιμα, κάποιες νοοτροπίες θα έχουν αλλάξει.

Πιστεύω πως με τα  φάρμακα  και τα εμβόλια θα έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε στο συνέδριο ήταν το φάρμακο και οι προοπτικές του στην Ελλάδα

Αυτό ήταν επίσης το βασικό γεγονός,  ότι φέραμε να συνομιλήσει το κράτος μέσω του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου με τους ιδιωτικούς φορείς, τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω του εντεταλμένου συμβούλου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Βασίλη Πενταφράγκα κι ενός εκπρόσωπου της Ελληνικής Ένωσης Φαρμακολογίας, των επιστημόνων, τον Αχιλλέα Γραβάνη, ώστε να συνομιλήσουν αυτοί οι 3 παίκτες για το τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθεί το φάρμακο στην Ελλάδα από όλες τις πλευρές, την  παραγωγή, διάθεση, κάλυψη πληθυσμού με τα απαραίτητα φάρμακα στο σωστό κόστος. Είναι ένας μεγάλος διάλογος εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, στον οποίο πιστεύω ότι  συμβάλλαμε.

Υπάρχει κατάχρηση φαρμάκων στην Ελλάδα;

Υπάρχει, βέβαια. Το χαρακτηριστικό είναι ότι μπορούμε να μπαίνουμε σε ένα φαρμακείο και να παίρνουμε πολλά φάρμακα. Βέβαια είναι πολύ καλό ότι από 1/10 για τα αντιβιοτικά χρειάζεται συνταγή. Αυτό είναι κάτι που θα μειώσει κατά πολύ την κατάχρηση αντιβιοτικών

Το ΔΠΘ έχει πολύ καλή παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της έρευνας επί του κορωνοϊού

Στη ΓΝΩΜΗ προβάλλαμε, αρκετές φορές είναι αλήθεια, το σημαντικό έργο της κλινικής φαρμακολογίας του ΔΠΘ στην οποία είστε υπεύθυνος. Εργασίες σας συχνά διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με πιο πρόσφατη μία σχετική με τον κορωνοϊό…

Ερευνούμε διαρκώς κι εμείς και άλλες ομάδες στο ΔΠΘ. Εμείς πιο πολύ σε θεωρητικό επίπεδο, προτείναμε πιθανά φάρμακα που ήδη υπάρχουν που θα έπρεπε να δοκιμαστούν για τον κορωνοϊό, με κάποια από αυτά να έχουν προχωρήσει μάλιστα οι δοκιμές. Μια άλλη εργασία, που θα βγει σύντομα,  αφορά το γενετικό υπόβαθρο και πώς μπορεί να επηρεάζει την ανταπόκρισή μας στην νόσο. Κάποιοι μολυνόμαστε, κάποιοι όχι, κάποιοι νοσούμε βαριά, κάποιοι ελαφρά. Όλο αυτό επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, μια από αυτές υποθέτουμε βάσιμα, εμείς και πολλοί άλλοι, ότι οφείλεται στη διαφορά του γενετικού υποστρώματος των ατόμων. Νομίζω το ΔΠΘ έχει πολύ καλή παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της έρευνας επί του κορωνοϊού.

Το επιστημονικό σας έργο σημαντικό. Έχετε τα κατάλληλα εφόδια για το έργο σας;

Τα εφόδια είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι εύκολο στην Ελλάδα και την Αλεξανδρούπολη. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τα εφόδια που έχουμε. Θα κάναμε πολλά περισσότερα αν  όντως είχαμε περισσότερα.

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο