efhmerida1

Μανωλόπουλος: Η πρώτη έγκριση των φαρμάκων κατά του κορωνοϊού είναι για άτομα άνω των 65

Ο καθηγητής φαρμακολογία εξήγησε πότε θα πρέπει να χορηγούνται τα χάπια για να είναι αποτελεσματικά και υπογράμμισε ότι στη φαρμακολογία τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα που υπάρχουν από όλες τις κατηγορίες, καθώς έχουν τις λιγότερες παρενέργειες.

Για τα νέα αντιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer έναντι του κορωνοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος τονίζοντας ότι αποτελούν μια ρεαλιστική ελπίδα. «Τα χάπια μπορούν να χορηγηθούν νωρίς, τις πρώτες μέρες μετά τη λοίμωξη. Με το που εκδηλώνονται συμπτώματα είναι σημαντικό να αρχίσει η χορήγηση. Αν αργήσουν να χορηγηθούν, μετά δε βοηθάνε σε κάτι. Πρέπει να προλάβουν να μπλοκάρουν τον ιό από το να μπει στα κύτταρα. Τον περιορίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό και δεν τον αφήνουν να κάνει ζημιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η έγκριση που παίρνουν είναι για άτομα άνω των 65 ετών που έχουν και κάποιο νόσημα, είτε διαβήτη είτε κάποιο πρόβλημα καρδιακό ή αναπνευστικό ή ανοσοκατεσταλμένοι. «Αυτή είναι η ένδειξη, με την οποία παίρνουν την προσωρινή έγκριση. Όταν θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, θα μπορεί να χορηγηθεί σε όλους», επισήμανε ο κ. Μανωλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στους αντιεμβολιαστές, ανέφερε ότι σε λίγο καιρό θα λένε «δε θέλω το φάρμακο, κάντε μου το εμβόλιο». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στη φαρμακολογία, τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα που υπάρχουν από όλες τις κατηγορίες. «Έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παρενέργειες. Όλα τα άλλα φάρμακα ακόμα και τα πιο ασφαλή που παίρνουμε όλοι μας έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν κάποιες παρενέργειες», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής εκτίμησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων που θα δώσουν τα τόσα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Οι 48 θάνατοι που καταγράφηκαν χθες αντανακλούν τα 3.000 περίπου κρούσματα που είχαμε πριν δύο εβδομάδες. Δεν ξέρω, με τα 6.000 και 7.000 κρούσματα που έχουμε φτάσει τώρα, τι θα βλέπουμε σε δύο εβδομάδες σε θανάτους», σχολίασε.

Τέλος, σχετικά με την τρίτη δόση, σημείωσε ότι δεν είναι τόσο επείγουσα ώστε να γίνει πριν το εξάμηνο και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι αυξάνονται οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης-Βασικός Μέτοχος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr