Μαλτέζος: Οι φοιτητές του Παιδαγωγικού του ΔΠΘ αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες σπουδών

Του Μενέλαου Μαλτέζου       

Οι φοιτητές/ριες πιστοί στην συλλογική δράση και την οργανωμένη διεκδίκηση ως μόνη τους επιλογή για άλλη προοδευτική εκπαιδευτική πολιτική.

Σήμερα στην εκπαιδευτική πολιτική υπάρχουν δυο επιλογές:

Η μία είναι η νεοφιλελεύθερη. Η παιδεία προσφέρεται ως υπηρεσία και υπόκειται στους νόμους της αγοράς. Οι έχοντες μπορούν να την αγοράσουν, οι μη έχοντες αρκούνται σε ένα σχολείο χαμηλών προδιαγραφών. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης έναντι της δημόσιας. Το δημόσιο σχολείο και το πανεπιστήμιο δεν καταργούνται, αλλά εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Οι περισσότερες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις είναι ευκαιριακές και κερδοσκοπικές και ασκούν τεράστιες πιέσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ανταποκρίνεται συχνά με σκανδαλώδες τρόπο.

Η άλλη επιλογή στην εκπαίδευση, είναι αυτή που βρίσκεται στη λογική των μεγάλων δημοκρατικών και εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και της παράδοσης του ελληνικού εκπαιδευτικού δημοτικισμού, αυτή που υπηρετεί το καθολικό ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα προσβάσιμο σε όλους.

Η κεντρική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, χωρίς αστερίσκους και υποχωρήσεις.

Η ποιοτική δημόσια εκπαίδευση, όπου όλοι έχουν πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς εισοδήματος, φυλής, φύλου, εθνοτικής ομάδας θρησκεύματος, αναπηρίας, γεωγραφικής θέσης ή προσφυγικής/μεταναστευτικής κατάστασης μπορεί να αποτελέσει το αποτελεσματικό αντιστάθμισμα στις κοινωνικές ανισότητες.

Μια εκπαιδευτική πολιτική με πρώτη προτεραιότητα την σταδιακή αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για την βελτίωση των υποδομών, τη διαμόρφωση σταθερών εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των αναπληρωτών και τη βελτίωση των μισθών των εκπαιδευτικών.

Η δωρεάν παιδεία απαιτεί διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Χρειάζονται συνεπώς επιπρόσθετα μέτρα:

* Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

* Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

* Εθνικό Σχέδιο Φοιτητικής Στέγης.

* Ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας

* Ενίσχυση του στεγαστικού επιδόματος.

* Κατάργηση αντιεκπαιδευτικών νόμων ΝΔ, ΕΒΕ και πανεπιστημιακής αστυνομίας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο