Μ. Μαλτέζος για επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο: “Aut Caesar aut nihil”, / ή καίσαρας ή τίποτα

“Στη Θράκη οι θάνατοι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Χρειάζεται λοιπόν πολιτικές που θα οδηγήσουν την περιοχή σε «αναπτυξιακό άλμα»” 

Παρέμβαση του οικονομολόγου, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, κατά την οποία στήριξε την υποψηφιότητα Μέτιου για την Περιφέρεια ΑΜΘ:

“Κύριε Μητσοτάκη, έρχεστε συχνά στον Έβρο και μας υπόσχεστε διάφορα. Στην σημερινή σας επίσκεψη, μας ξαναείπατε: «Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου. Δεν θα μακρηγορήσω σήμερα. Θα πω μόνο ότι ο Έβρος είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την κυβέρνησή μας, αλλά πιστεύω συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν το λέω τυχαία. Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, έχουν καταστεί κόμβος ενεργειακός, κόμβος διαμετακομιστικός, κόμβος με στρατηγική σημασία, αν λάβει κανείς υπόψη του τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας. Όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες, όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη, αλλά και για ολόκληρο τον Έβρο.»
Τοποθέτηση σαν να μην υπήρξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.
Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς οι αριθμοί σας διαψεύδουν οικτρά η περιφέρεια ΑΜΘ ήταν και παραμένει απ τις τελευταίες περιφέρειες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ασκήθηκαν στο παρελθόν.
Ο πιο ακριβοδίκαιος δείκτης των πολιτικών σας είναι οι δημογραφικές μεταβολές του πληθυσμού.
Κύριε Μητσοτάκη εσείς που αφήσατε τον Έβρο να καίγεται ΕΠΙ 17 ημέρες και μας ήρθατε κατόπιν εορτής χωρίς δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του Έβρου.
Κύριε Μητσοτάκη ιδού τα έργα και οι ημέρες σας με την ΕΛΛΑΔΑ να μικραίνει, να γερνά, να πεθαίνει και να μην γεννά. Η δημογραφική κατάρρευση συνεχίζεται όπως φάνηκε και στην απογραφή του 2021. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις στη χώρα μειώθηκαν κατά 10.000 μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η αναλογία γεννήσεων – θανάτων έπεσε σχεδόν στο ένα προς δύο (μία γέννηση για κάθε 1,8 θανάτους).
Μεγάλη ήταν η μείωση του πληθυσμού και το 2022 στη Θράκη, με το δημογραφικό πρόβλημα να εντείνεται, αφού οι γεννήσεις ήταν κατά πολύ λιγότερες από τους θανάτους σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν και για το 2022 το αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στην ΑΜΘ, όπου οι θάνατοι (8.371) ήταν υπερδιπλάσιοι των γεννήσεων (3.884). Στην ΠΕ Έβρου οι γεννήσεις είναι 840 κι οι θάνατοι 2.084, δηλαδή μία γέννηση 2,48 θανάτους.

Η συνολική εικόνα σε επίπεδο ΑΜΘ, όμως, δεν χωράει αμφιβολία. Ακόμη κι εάν «φουσκώσουμε» λίγο τον συνολικό αριθμό γεννήσεων, με μερικές δεκάδες που συμβαίνουν σε Θεσσαλονίκη, κυρίως από Δράμα και Καβάλα, και πάλι οι θάνατοι είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από τις γεννήσεις.
Οι ΒΑΣΙΚΕΣ πηγές του προβλήματος είναι τρεις: εισοδηματική συμπίεση και στεγαστική κρίση, ανεπαρκείς πολιτικές ισότητας και αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο. Πέραν του χαμηλού ρυθμού γεννήσεων, η Ελλάδα υποκύπτει στο brain drain και δεν πετυχαίνει το brain regain. Επιπλέον και κυρίως, όμως, υποκύπτει σε μια πολιτική και κοινωνική αντίληψη που έχει εθιστεί στις «εθνικές στρατηγικές» των επιδομάτων και του εφήμερου… αντί για αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με αύξηση των μισθών.
Τέλος ο κίνδυνος αύξησης των ανισοτήτων απειλεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε συνθήκες ελλειμματικής θεσμικής προστασίας, με απορρυθμισμένη την αγορά εργασίας.
Η κατάσταση αυτή στην Θράκη δεν μπορεί να αλλάξει άμεσα με κάποιο «θαύμα», ούτε αυτόματα από τους «μηχανισμούς της αγοράς», ούτε όμως με ημίμετρα και επιμέρους παρεμβάσεις ή με μια ισχυρότερη επιδοματικού χαρακτήρα πολιτική.

Ο Μενέλαος Μαλτέζος

Επειδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Θράκης είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, πρέπει να αναπτυχθεί με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό για να μπορέσει να συγκλίνει. Χρειάζεται λοιπόν πολιτικές που θα οδηγήσουν την περιοχή σε «αναπτυξιακό άλμα» με κάποια έργα που γίνονται εδώ και εκεί δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση της περιοχής. Χρειάζονται πολιτικές για μια συνολική αντιμετώπιση όλων των επιμέρους συνιστωσών της ανάπτυξης της.
Δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μια λογική «επιδοτούμενης ανάπτυξης» αλλά σε μια λογική ενισχυόμενης αλλά και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, για να αρχίσει να γίνεται η Θράκη πιο ελκυστικός προορισμός, τόσο για να κατοικήσει κανείς εκεί όσο και για να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στο τέλος μας λέτε “Aut Caesar aut nihil”, δηλαδή, είτε τον Καίσαρα, είτε τίποτα. Το σύνθημα που είχαν οι πιο διαφθαρμενοι ηγέτες του Μεσαίωνα, οι Βοργίες, οι πρώτοι “νονοί” στην ιστορία, είναι το σύνθημα των εκβιασμών της ΝΔ για τον δεύτερο γύρο. Ή ψηφίζετε τους υποψηφιους της ΝΔ ή δεν έχει λεφτά”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του