Κυριαρχία ΗΠΑ στα προτζεκτς με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Το έντονο ενδιαφέρον τους για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης , το λιμάνι αλλά και όλα τα πρότζεκτς που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στην περιοχή, επανέλαβαν με τον πλέον ξεκάθαρο τόνο για μια ακόμη φορά, οι αμερικανοί αξιωματούχοι που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ και ο Βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, συνοδεία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, όπου και συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν θέση με την περιοχή μας αλλά και την εμπλοκή των αμερικανών επενδυτών. Από την πλευρά τους. Παράλληλα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην χώρα μας για την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα σύνορά της».  Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΟΛΑ επανειλημμένως εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες προς τους αμερικανούς για την στήριξη και την βοήθεια που τους παρέχουν…

«Φιλοξενούμε δύο φίλους της χώρας μας σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας ζητήμτα. Άρα σε επίπεδο συμβολισμού είναι σημαντική η παρουσία τους. Πέρα όμως από αυτό, υπάρχει και ουσία. Έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ  για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Με τους ανθρώπους του ΟΛΑ είχαμε μια ωραία παρουσίαση για τις δυνατότητες του λιμανιού και τις προοπτικές που πρέπει να παίξει στην ευρύτερη περιοχή. Να καταστεί ένας οικονομικός ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουμε διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν να κάνουν κε το λιμάνι τόσο και με την κεντρική διοίκηση όσο και με εταιρείες όπως ΟΣΕ ώστε η σύμβαση του λιμανιού να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό» τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σε δηλώσεις του  ο κ. Πάιατ εξέφρασε την στήριξή του στον λαό του Έβρου για τη δύσκολη στιγμή που περνά. Όπως είπε, «είμαστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη για να υλοποιήσουμε μια σειρά σχεδίων μας στην περιοχή. Κυριαρχεί το έντονο ενδιαφέρον μας για την προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού από αμερικανούς ιδιώτες. Δίνουμε σημασία στην στρατηγική των αγωγών (TAP, IGB) που θα διαδραματίσουν ρόλο στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και θα αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως και η προοπτική της Αλεξανδρούπολης να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο. Θα δουμε με τον υπουργό τις δυνατότητες του λιμανιού και θα μιλήσουμε για το πώς θα δουλέψουμε για να φέρουμε αμερικανικές επενδύσεις σε αυτό το στρατηγικό για εμάς σημείο της Ελλάδας».

Ο κ. Παλμερ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις «προοπτικές που ανοίγονται στο επιχειρηματικό κομμάτι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ηρθαμε εδώ για να δείξουμε την δέσμευση μας να υποστηρίξουμε το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους της περιοχής για την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει».

Γιώργος Πανταζίδης

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο