Μια κουβέντα με τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο Αλεξανδρούπολης με την παράταξη του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη «Πόλη και Πολίτες»
Του Γιώργου Πανταζίδη
Είναι ένα γνώριμο πρόσωπο στην πόλη, ειδικά για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Toν γνωρίσαμε με πρωτοπόρες δράσεις Πανθρακικής αλλά και Πανελλήνιας εμβέλειας και ύστερα από σειρά ετών ενασχόλησης με τα «αθλητικά κοινά», αποφάσισε να εμπλακεί και στον αυτοδιοικητικό στίβο. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, υποψήφιος διδάκτορας και στέλεχος του αθλητισμού, Κώστας Πατερόπουλος, διεκδικεί την ψήφο μας ως Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, με το συνδυασμό «Πόλη και Πολίτες» του Βαγγέλη Λαμπάκη.
– Πως έγινε το «άλμα» από τα στάδια και τους αγώνες, στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Ο αγώνας για τον Δήμο είναι και αυτός ένας αγώνας. Ένας μαραθώνιος και ξεκινάμε με φρέσκιες δυνάμεις για να τερματίσουμε πρώτοι, με γνώμονα την κοινή πεποίθηση ότι πρέπει η Αλεξανδρούπολη να προχωρήσει δυναμικά, ξεπερνώντας «αγκυλώσεις».
Οι παροτρύνσεις των συμπολιτών μου, με τους οποίους αγωνίστηκα τα προηγούμενα χρόνια από τις θέσεις του στελέχους διοίκησης αθλητικού σωματείου αλλά και του αντιπροέδρου ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ. και Θράκης, να συνεχίσω τη δημιουργική μου πορεία στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα της Αλεξανδρούπολης, ήταν ένα «κάλεσμα» που δεν θα μπορούσα να αγνοήσω.
Πρέπει η Αλεξανδρούπολη να προχωρήσει δυναμικά, ξεπερνώντας «αγκυλώσεις».
– Έτσι προέκυψε η πρόταση του Δημάρχου;
Η «πρόκληση, πρόσκληση» του επί δύο θητείες Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, από μόνη της είναι ιδιαίτερα τιμητική για οποιοδήποτε πολίτη της. Προσωπικά ένοιωσα ότι ήταν μια αναγνώριση στο πρόσωπο μου, του «αγωνιστή» για μια καλύτερη αθλητικά Αλεξανδρούπολη. Από την δική μου μεριά, εκτίμησα ότι ο Δήμαρχος είναι ο πλέον κατάλληλος, να συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Νοιώθω ότι υπάρχει μια χημεία μεταξύ μας από την μακροχρόνια συνεργασία και μια αλληλοεκτίμηση.
– Το τελικό ΝΑΙ πόσο εύκολο ήταν;
Ομολογώ ότι η τελική απόφαση συμμετοχής πάρθηκε μετά την παρακολούθηση του αναπτυξιακού συνεδρίου του Δήμου. Εκεί άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά , ειδικούς επιστήμονες να αναπτύσσουν τις τεράστιες δυνατότητες της όμορφης πόλης μας, αλλά και τον Δήμαρχο να απαριθμεί τα οράματα που έχουν γίνει πράξη, αυτά που ολοκληρώνονται σύντομα, αλλά και όσα θα προετοιμασθούν στην επόμενη θητεία. Ένοιωσα ότι καλούμουν να αφήσω τον σιγουριά της εύκολης κριτικής και να περάσω στην δύσκολη μεριά της δημιουργίας, της πρωτοβουλίας, της εκτέλεσης.
– Ένας επιστήμονας του αθλητισμού πως πιστεύει ότι θα έπρεπε να οργανωθεί τοπικά ο αθλητισμός;
Στην επιστήμη του Μάνατζμεντ, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας η σειρά των ενεργειών είναι πάντα ίδια. Οραματιζόμαστε και φτιάχνουμε την στρατηγική μας, βάζουμε τους στόχους, οργανώνουμε τις δράσεις μας με βάσει τους στόχους, τις πραγματοποιούμε και τέλος τις αξιολογούμε. Αυτή είναι η λογική σειρά και πρέπει να εκπαιδευθούμε σε αυτές τις αντιλήψεις.
– Άρα ποιο είναι το δικό σας όραμα και στρατηγική αθλητικής ανάπτυξης;
Την πόλη μας θα πρέπει να πάψουμε να την αντιλαμβανόμαστε ως άκρη της Ελλάδας, αλλά ως ένα μητροπολιτικό κέντρο, με βαλκανική ενδοχώρα, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ημικύκλιο γύρω της, 100-200 χιλιομέτρων, περιλαμβάνοντας και κομμάτια των γειτονικών χωρών. Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος θα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά. Βήματα έγιναν τα τελευταία χρόνια, όμως τώρα πρέπει να επιταχυνθούν. Το αθλητικό μέλλον της περιοχής μας θα πρέπει να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της Αλεξ/πολης και γι αυτό πιστεύω ότι θα είναι λαμπρό.
Σαν πυλώνες της αθλητικής στρατηγικής μας θα ανέφερα τον αθλητικό τουρισμό με δράσεις υψηλού επιπέδου, την επένδυση στο ανθρώπινο προσωπικό του αθλητισμού με ειδική εκπαίδευση, την βελτίωση των αθλητικών υποδομών και φυσικά την ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού, του αθλητισμού υγείας και φυσικά του αθλητισμού των ΑΜΕΑ.
Θα ήθελα να τονίσω τέσσερεις βασικές αρχές που πρέπει να διακατέχουν την όλη προσπάθεια: συνεργασία-καινοτομία-αξιοκρατία και εκπαίδευση.
– Μπορείτε να αναφέρετε κάποιους στόχους, που θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν το παραπάνω όραμα;
Επιγραμματικά μόνο μιας και χρειάζονται αρκετή ανάλυση ο καθένας τους.
-Εκπαίδευση στελεχών αθλητικών σωματείων
-Εκτενή διάλογο με τις διοικήσεις των σωματείων
-Ιδιαίτερη συνεργασία με τα ΑΕΙ της περιοχής μας και κυρίως το ΤΕΦΑΑ
-Λειτουργία του συστήματος αξιολόγησης των σωματείων
-Συμμετοχή του Δήμου σε ευρωπαϊκά αθλητικά προγράμματα και ενίσχυση αυτής της συμμετοχής και στα σωματεία
-Ενδυνάμωση σχέσεων με Δήμους των γύρω χωρών σε αθλητικές συνεργασίες
-Δημιουργία ετησίου καλενταρίου των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων της Αλεξ/πολης και προβολή τους σε Ελλάδα-Τουρκία-Βουλγαρία
-Δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών στην πόλη και στην ύπαιθρο για τους αθλητές υγείας-Διοργάνωση Πανελληνίου συνεδρίου των Δήμων για τον αθλητισμό στην Αλεξ/πολη και προγραμματισμό αθλητικών έργων και παρεμβάσεων τα επόμενα χρόνια.
-Εκπαιδευτικές δράσεις και ενημερώσεις για την ανάγκη της διά βίου άσκησης των πολιτών.
Ο σωματειακός ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού εδώ και δεκαετίες και το αθλητικό σωματείο αποτελεί τη βάση του οικοδομήματος του αγωνιστικού αθλητισμού
– Ο σωματειακός αθλητισμός πως νομίζετε ότι πρέπει να κινείτε, αλλά και να υποστηρίζετε από τον Δήμο;
Ο σωματειακός ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί το κύτταρο του ελληνικού αθλητισμού εδώ και δεκαετίες και το αθλητικό σωματείο αποτελεί τη βάση του οικοδομήματος του αγωνιστικού αθλητισμού . Οι Δήμοι πρέπει να επιλέξουν τον δικό τους ρόλο σε κάθε επίπεδο, σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες, τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και τις τοπικές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με τον αγωνιστικό αθλητισμό-τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία-τον αθλητισμό υγείας.
Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ο Δήμος ένα μηχανισμό υποστήριξης του αναπτυξιακού αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα διοικείται με σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας.
Η σχέση Δήμου και σωματειακού αθλητισμού πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια, συνεργασία, υποστήριξη, εταιρικότητα, δικτύωση και συμπληρωματικότητα.
-
Οι αθλητικοί χώροι της Αλεξ/πολης σε τι κατάσταση πιστεύετε ότι βρίσκονται;
Μεγάλο θέμα. Πριν 20 χρόνια η Πολιτεία παραχώρησε στους Δήμους της χώρας την ευθύνη της λειτουργίας των αθλητικών χώρων που υπάρχουν στα όριά τους. Για αρκετά χρόνια πολλοί Δήμοι μη αντιλαμβανόμενοι τη νέα κατάσταση, είτε από αδιαφορία είτε από έλλειψη πόρων, δεν συντήρησαν τις εγκαταστάσεις με τον δέοντα τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραμέληση, εγκατάλειψη, έως και κατάσταση επικινδυνότητας.
Έτσι και στον Δήμο μας μόλις τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δραστικές παρεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις, αναβαθμίστηκαν λειτουργικά, σε θέματα ασφαλείας, θέρμανσης, αλλά και δημιουργία αγωνιστικών προδιαγραφών υψηλού επιπέδου. Γι αυτό και πρόεκυψαν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Φυσικά έχουμε μπροστά μας και την υλοποίηση των σχεδίων δημιουργίας «νέου κλειστού» και «μπαλονιών».
– Να κλείσουμε με ένα μήνυμα για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές;
Ελπίζω να είναι μια συναρπαστική εμπειρία και η διάθεση προσφοράς να πλημμυρίσει όχι μόνο εμένα, αλλά και τους δεκάδες συνυποψήφιους όλων των συνδυασμών. Ο εθελοντισμός, η έκφραση, οι προτάσεις, με ένα πολιτισμένο διάλογο, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν. Μέσα από την σύνθεση και αντιπαράθεση όλοι γινόμαστε καλύτεροι, όπως και να αποδεχθούμε ότι οι σωστές απόψεις δεν μπορούν να ανήκουν μόνο σε «εμένα». Ας έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά να μάθουμε, να εκπαιδευθούμε, αλλά και να μιμηθούμε πετυχημένες ενέργειες άλλων Δήμων. Δεν χρειάζεται διαρκώς να ανακαλύπτουμε τον τροχό.
Όλοι μαζί πρέπει να συστρατευθούμε σε ένα όραμα ανάπτυξης, έστω με διαφορετικές εκφάνσεις, δικαιώνοντας τους αγώνες των προηγούμενων γενιών και χτίζοντας το μέλλον των επομένων».
Ποιος είναι ο Κώστας Πατερόπουλος;
Γεννημένος το 1966 στην Κομοτηνή, είναι έγγαμος με την παιδίατρο Μαρία Σχοινά και πατέρας δύο αγοριών, ενός φοιτητή και ενός μαθητή Δημοτικού.
Εργάζεται ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Υποδιευθυντής του Μειονοτικού Σχολείου Σαπών και Αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΠΕ Ροδόπης.
Είναι κάτοχος Πτυχίου του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του ΔΠΘ, Μεταπτυχιακού τίτλου ΤΕΦΑΑ και υποψήφιος Διδάκτορας του.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, του RUN GREECE από το ξεκίνημα του έως σήμερα, αλλά και στέλεχος οργάνωσης των αγώνων δρόμων ViaEgnatiaRun, KirkiTrail, Κάστρου Διδυμοτείχου και Παραποτάμιου αγώναΆρδα.
Διετέλεσε διδάσκων στα ΠΕΚ, μέλος κεντρικών αθλητικών επιτροπών των Υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού, όπως και των αθλητικών επιτροπών των Δήμων Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.
Υπήρξε για χρόνια προπονητής αθλητικών σωματείων στίβου σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, διοικητικό στέλεχος στίβου, αντιπρόεδρος του ΜΓΣ Εθνικού και αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ΑΜ-Θ.
Συντονιστής του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Οργάνωσης Αθλητισμού που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη το 2017, και συγγραφέας δεκάδων αθλητικών άρθρων στον τύπο, με παρουσιάσεις σε συνέδρια, τηλεόραση, ραδιόφωνο.
Τέλος υπήρξε για χρόνια επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα παιδείας και αθλητισμού του πρώην Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και συνεργάτης του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου.