Κορωνοϊός: “Καμπανάκι” για 4ο κύμα και 2.000 κρούσματα στα τέλη του μήνα

Φόβοι για μεγάλη αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων. Τι αναφέρουν οι επιστήμονες

Καλπάζει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, όπως όλα δείχνουν. Ενδεικτικό είναι ότι χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό “κυριακάτικων” κρουσμάτων κορωνοϊού από το Μάιο, φτάνοντας τα 619, γεγονός το οποίο δείχνει αύξηση στον 7ήμερο μέσο όρο νέων διαγνώσεων σε 678 από 375 μια εβδομάδα πριν, δηλαδή άνοδο 80%. Ακόμα, ο δείκτης θετικότητας δεν είναι καθόλου αμελητέος, καθώς χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ξεπέρασε το 2%.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη μετάλλαξη Δέλτα, την τήρηση των μέτρων και την πορεία της πανδημίας.

Επιστήμονες και επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα τέλη του μήνα, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες ότι βρισκόμαστε στα “πρόθυρα” τέταρτου κύματος της επιδημίας.

Την ανησυχία του για 2.000 κρούσματα εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τα τέλη του μήνα εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

“Είμαστε νομίζω στην αρχή του 4ου κύματος. Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας. Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα”, προειδοποίησε.

Μιλώντας για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση, “μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα”, μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία”.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι “σήμερα θα περάσουμε τα 4 εκατ. συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, άλλο 1 εκατ. έχει κάνει τη μία δόση”. Διαβεβαίωσε ότι αν “σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως από τώρα έως το τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία”.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολιασμού των ανηλίκων, δηλώνοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ. “Είμαι υπέρ του εμβολιασμού στα παιδιά 15 – 17, υπάρχουν άπειρα στοιχεία για εμβολιασμό. Το εμβόλιο της Pfizer με το οποίο γίνεται ο εμβολιασμός έχει εγκριθεί από τις ηλικίες από 16 και πάνω, στη Β. Αμερική έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 με 8 εκατ. , και μικρότερης ηλικίας, έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. Μόλις επιτραπεί ο 11χρονος γιος μου θα εμβολιαστεί”, είπε χαρακτηριστικά.

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο