room-to-grow-bnner

Κορωνοϊός: Φάρμακο που μειώνει τη θνητότητα δίνει ελπίδες 

«Είναι το πρώτο πραγματικά καλό νέο, η θεραπευτική μας φαρέτρα σίγουρα θα διευρυνθεί τους επόμενους μήνες» αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ Βαγγέλης Μανωλόπουλος 

 Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο ΠΟΥ κάνοντας λόγο για «επιστημονική επιτυχία», αναφερόμενος στην ανακοίνωση βρετανών ερευνητών κατά την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές κορωνοϊού. 

«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του. 

«Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία» η οποία θα μπορούσε να «σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τέντρος. 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 440.000 ανθρώπους στον πλανήτη. 

Μεγαλώνουν οι ελπίδες για αντιμετώπιση του κορωνοϊού  

Οι ελπίδες ότι θα αποκαλυφθεί πως υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ικανό να συμβάλλει στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό αναζωογονήθηκαν, μετά την ανακοίνωση από τους υπεύθυνους μιας κλινικής δοκιμής πως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς, «ο ένας θάνατος στους οκτώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης. 

Πρόκειται για «σημαντική πρόοδο» στην «αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας ασθενών» που πάσχουν από τον κορωνοϊό, ανέφερε με ικανοποίηση ο Στίβεν Πάουις, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS). 

 Η χρήση της δεξαμεθαζόνης 

 Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. 

«Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ, και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. 

 Μανωλόπουλος: Το πρώτο πραγματικά καλό νέο  

 Σε σχόλιό του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΔΠΘ Βαγγέλης Μανωλόπουλος, σημειώνει:  

«Η ζωή μας φαινομενικά αρχίζει να παίρνει κανονικούς ρυθμούς, αλλά βέβαια κανένας μας δεν ξεχνά ότι η απειλή του κορωνοϊου είναι πάντα εν δυνάμει εδώ. Σε όλο τον κόσμο κάθε ημέρα εξακολουθούν να νοσούν και να πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί. Για πάνω από ενάμιση μήνα έμεινα σιωπηλός στο θέμα αυτό καθώς δεν υπήρχε κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο να πω, ιδιαίτερα στον τομέα της ειδικότητας μου, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Τα πυροτεχνήματα για την (υδροξυ)χλωροκίνη, ρεμδεσιβίρη, και άλλα φάρμακα που κατά καιρούς έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και βγήκαν στο προσκήνιο ως αποτελεσματικά με βρήκαν επιφυλακτικό, γιατί ήταν σαφές σε μένα ότι τα δεδομένα/μελέτες πάνω στα οποία στηριζόταν ο ενθουσιασμός ήταν μέτριας έως πολύ κακής ποιότητας. Για κάποια από αυτά μάλιστα αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες (χλωροκίνη) ενώ για άλλα ελπίζουμε ακόμα (ρεμδεσιβίρη) αλλά περιμένουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αποτελεσματικότητας. 

Σήμερα για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τα νέα για ένα φάρμακο είναι πραγματικά καλά και με γέμισαν αισιοδοξία! Η Δεξαμεθαζόνη, ένα παλιό, φτηνό και ταπεινό στεροειδές αντιφλεγμονώδες και ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, φαίνεται να δίνει σημαντικά και πραγματικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Στη μεγάλη και τυχαιοποιημένη (που σημαίνει υψηλής ποιότητας) κλινική μελέτη RECOVERY που βρισκόταν σε εξέλιξη από το Μάρτιο στην Αγγλία και μόλις ολοκληρώθηκε, χορηγήθηκε για 10 ημέρες δεξαμεθαζόνη, σε χαμηλές δόσεις, σε 2104 ασθενείς που νοσηλεύονταν με COVID-19 και ελάμβαναν και τη συνήθη αγωγή, και η εξέλιξη τους συγκρίθηκε με αυτή 4321 ασθενών που έλαβαν μόνο τη συνήθη αγωγή. Η δεξαμεθαζόνη, στους ασθενείς που νοσούσαν πιο βαριά (με βάση το κριτήριο ότι χρειάστηκε να μπουν στον αναπνευστήρα) μείωσε τους θανάτους κατά 35%, ενώ σε αυτούς που νοσούσαν κάπως πιο ελαφρά (χρειάστηκαν λήψη οξυγόνου αλλά όχι αναπνευστήρα) οι θάνατοι επίσης μειώθηκαν σημαντικά, κατά 20%. Στους ασθενείς με ελαφρότερη νόσο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Επίσης το φάρμακο δεν είχε σημαντικές παρενέργειες στις δόσεις που χορηγήθηκε. 

Είναι το πρώτο πραγματικά καλό νέο στο μέτωπο της θεραπευτικής αντιμετώπισης της COVID-19 και με γεμίζει αισιοδοξία. Περιμένοντας τα εμβόλια που έρχονται (αλλά δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμα) είναι σημαντικό να έχουμε φάρμακα που πραγματικά βοηθούν στη θεραπεία των ασθενών. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και άλλα καλά νέα για άλλα φάρμακα (αν και δε ρισκάρω να κάνω προβλέψεις για το ποια θα είναι αυτά) καθώς σιγά σιγά θα ολοκληρώνονται και άλλες μεγάλες και ποιοτικές τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες. Η θεραπευτική μας φαρέτρα σίγουρα θα διευρυνθεί τους επόμενους μήνες! Μέχρι τότε ακολουθούμε τις οδηγίες και κάνουμε τα σωστά (που τώρα πια όλοι τα ξέρουμε), κλείνουμε τα αυτιά μας στους καταστροφοσυνομωσιολάγνους και πάμε να περάσουμε ένα όμορφο Ελληνικό καλοκαίρι!!». 

K.H. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο