Κοινό μέτωπο των αρχών του Έβρου ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τη Δομή του Φυλακίου Ορεστιάδας

Επιβεβαιώθηκε το κοινό μέτωπο των θεσμικών αρχών και φορέων του Έβρου ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ενίσχυση και επέκταση της δομής του Κέντρου Υποδοχής και Κράτησης στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας.

Όπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία επέκταση των υφιστάμενων δομών, καμία αύξηση της δυναμικότητάς τους και καμία δημιουργία νέας δομής στην Κοινότητα Φυλακίου Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο και συνολικά στη Θράκη και ζητήθηκε άμεσα ενημέρωση από τον ίδιο τον Μηταράκη και αν είναι εφικτό και με τη φυσική παρουσία του.

Θυμίζουμε ότι παραμονή πρωτοχρονιάς, οργή και απογοήτευση έχει προκαλέσει στην κοινωνία του Έβρου η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για επέκταση του Κέντρου Υποδοχής Ταυτοτοποίησης (ΚΥΤ) Φυλακίου, με στόχο τον τριπλασιασμό –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- της δυναμικότητάς του σε φιλοξενία μεταναστών.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 04/01/2021, για συζήτηση της πρόσκλησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναρτήθηκε στις 29/12/2020, για υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης με τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου Ν. Έβρου» συμμετείχαν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος (δια εκπροσώπησης από το Σεβασμιώτατο κ.κ. Δαμασκηνό), ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ κ. Μέτιος Χρήστος, οι Βουλευτές Έβρου κ.κ.  Δημοσχάκης Αναστάσιος, Δερμεντζόπουλος Χρήστος, Κελέτσης Σταύρος, Γκαρά Αναστασία και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης Ιωάννης, Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης Βασίλειος

Διδυμοτείχου κ. Χαζτηγιάννογλου Ρωμύλος, Σουφλίου κ. Καλακίκος Παναγιώτης, Σαμοθράκης κ. Γαλατούμος Νικόλαος (δια εκπροσώπησης από το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Μαυρίδη Βασίλειο).

Μετά από συζήτηση, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Καμία επέκταση των υφιστάμενων δομών, καμία αύξηση της δυναμικότητάς τους και καμία δημιουργία νέας δομής στην Κοινότητα Φυλακίου Δήμου Ορεστιάδας, στον Έβρο και συνολικά στη Θράκη.
  • Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών των υφιστάμενων δομών.
  • Επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, ΆΜΕΣΑ, στους φορείς της περιοχής, ει δυνατόν, με τη φυσική παρουσία του.

 

Η απόφαση ανακοίνωση  

 Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια τρεις ημέρες προτού εκπνεύσει το 2020, θα δημιουργηθεί νέα δομή δίπλα στο υφιστάμενο ΚΥΤ που θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. με συνολική δυναμικότητα 1.500 φιλοξενούμενους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε Προαναχωρητικό Κέντρο Κράτησης, περιλαμβανομένων των 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία.

Ταυτόχρονα, στην έκταση θα δημιουργηθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης –ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων –στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης και γραφείων φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή, η οποία θα έχει περιμετρική περίφραξη, θα κατασκευαστεί επίσης δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο