Κλειστό το τελωνείο στις Καστανιές – Στον Έβρο Φλώρος και Χρυσοχοΐδης

Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές στον Έβρο στις 11 σήμερα το πρωί, μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες προς την ΕΕ, στον απόηχο της επίθεσης που δέχθηκαν τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ της Συρίας από δυνάμεις του Άσαντ. Στον Έβρο βρίσκεται ήδη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στη συνέχεια θα μεταβεί και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες για την φύλαξη των συνόρων. Στον Έβρο φτάνει μέσα στην ημέρα και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Το κλείσιμο του τελωνείου στις Καστανιές πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, Ελληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τους μετανάστες να περάσουν στη χώρα, μετακινώντας λεωφορείο στην ουδέτερη ζώνη. Οπως σημειώνει, προσπαθούσαν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία. Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι χρησιμοποίησαν κροτίδες κρότου-λάμψης για να τους τρομάξουν τους μετανάστες.

 

Πιέσεις από παντού

Εντωμεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία και οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός NTV μετέδωσαν εικόνες από μερικές δεκάδες ανθρώπους, τους οποίους παρουσίασαν ως μετανάστες που κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Το πρακτορείο DHA μετέδωσε ότι περίπου 300 Σύροι, Ιρακινοί ακόμη και Ιρανοί μετανάστες κατευθύνονται προς τα σύνορα στην Αδριανούπολη. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Demiroren.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, η απόφαση «να ανοίξουν οι πόρτες» από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

To Demiroren πρόσθεσε εξάλλου ότι άλλη ομάδα μεταναστών έχει συγκεντρωθεί στις ακτές των Δαρδανελλίων με σκοπό να περάσουν με βάρκες στην Ελλάδα.

Εξάλλου το TRT μετέδωσε ότι δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα Καπίκουλε και να εισέλθουν στη Βουλγαρία, όμως οι αρχές εκεί δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο βουλγαρικό έδαφος.

 

https://www.facebook.com/sputnik.turk/videos/1293231184221430/

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο